Design a funkčnost v rodinném domě

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
18. 8. 2018
0 komentářů
Design a funkčnost v rodinném domě
Komerční
Dřevostavby jsou stále oblíbenější a v posledních letech u nás nacházejí mnoho nových majitelů. Společně s bouráním mýtů s nimi spojených se do popředí dostává také množství výhod, které výstavba i bydlení v tomto typu staveb nabízí. Čeští stavebníci oceňují estetické možnosti a velkou variabilitu práce se dřevem. Předností je také rychlá realizace a funkční vlastnosti těchto budov, především ekologický faktor a energetická nenáročnost.

Pod pojmem dřevostavba se skrývá mnoho typů staveb využívajících různé konstrukční a technologické systémy stavění, které se promítají do konkrétní podoby. Následující příklady zdařilých rodinných domů jsou důkazem rozmanitosti práce se dřevem a jeho uchopení v exteriéru i interiéru. Všechny stavby spojuje rychlost výstavby, a to díky systému suchého stavění, a zároveň čistota a hladkost povrchů v interiéru, jež jsou výsledkem všestranného využití sádrokartonových desek RIGIPS.

Rodinný dům v Levíně

Zdařilou výstavbu dřevostavby ocenili majitelé rodinného domu v Levíně. Díky systému suché stavby byla realizace rychlá a jednotlivé etapy výstavby na sebe plynule navazovaly. Sádrokartonové desky RIGIPS jsou v objektu použity na všech stranách. Ze sádrokartonu jsou vnitřní příčky, podhledy i podlahové desky RigiStabil umožňující rychlou a jednoduchou pokládku. Vyznačují se vysokou neprůzvučností, zaručují rovinnost konstrukcí, odolávají vlhkosti a umožňují snadnou aplikaci elektrického i teplovodního podlahového vytápění. V zdařilé dřevostavbě rodinného domu v Levíně se snoubí dobrá práce architektů s vysokou úrovní řemeslného zpracování montážní firmou.

Design a funkčnost v rodinném doměDesign a funkčnost v rodinném domě

(Projektant: Lukáš Černík, LUCERN stav s.r.o.)

Rodinný dům v Černošicích

Dalším příkladem moderního pojetí, a to jak z hlediska architektonického, tak z hlediska použitých materiálů a stavebních technologií, je přízemní objekt s obytným podkrovím rodinného domu v Černošicích. Byl navržen v nízkoenergetickém standardu a jedná se opět o dřevostavbu s kompletním interiérem sestaveným z desek RIGIPS. Sádrokartonové jsou jak obvodové nosné stěny, tak i příčky a podhledy. Použity zde byly vysokopevnostní desky HABITO H, které umožňují stavět interiérové konstrukce s vysokou mechanickou odolností a únosností. Lze do nich kotvit předměty jen běžným vrutem a hodí se také do prostor s vysokou vzdušnou vlhkostí. Kvalitní práce architektů i realizační firmy se v tomto rodinném domě snoubí s čistotou sádrokartonových povrchů laděných do bílých odstínů a decentně kombinovaných s dřevěnými prvky.

Design a funkčnost v rodinném doměDesign a funkčnost v rodinném domě

(Projektant: Ing. arch. Martin Čeněk, Ph.D.)

Rodinný dům v Haraticích

Rodinný dům v Haraticích je dalším důkazem, jak může budova esteticky dotvářet okolní přírodu, aniž by v ní působila jakkoliv rušivě. Zároveň je příkladem neomezeného množství možností, jak lze stavbu ze dřeva po architektonické stránce pojmout. Použití sádrovláknitých desek Rigidur působí v tomto případě jen jako decentní doplněk dřeva v rozličných podobách. Přesto je zřejmé, že celý dům je jednotou dřeva a suché výstavby, kde pro tradiční zděnou technologii jaksi nezbylo místo. Dům je navenek i v interiéru velmi zdařilým dílem.

Design a funkčnost v rodinném doměDesign a funkčnost v rodinném domě

(Projektant: Eliška Peukertová, Milan Peukert, TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací