Příběh stavebníka: dům pro rodiče buduje svépomocí

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
11. 6. 2018
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Stavebník Martin buduje rodinný dům pro své rodiče. Poté, co zboural původní dům na rodinném pozemku, dal se do stavby, kterou téměř celou realizuje svépomocí. Pozval nás na návštěvu, a tak jsme se ho s kamerou zeptali na jednotlivé stavební etapy, jaké zkušenosti stavbou získal, co by dnes udělal jinak a proč jen nerad svěřuje stavbu do rukou řemeslníků.

K rozhodnutí postavit rodinný dům Martina přivedla rodinná situace. Do nového domu se přestěhují stavebníkovi rodiče a jemu zůstane dům v Praze. Pozemek o rozloze 330 m2 patří stavebníkovi rodině už asi 150 let. „V místě, kde stojí současná stavba byl původní dům. Rozměry nového domu jsme rozšířili asi o 0,5 metru. Obecní úřad nám stanovil výšku budovy, aby zapadala do okolní zástavby, ale naštěstí nám povolil udělat obytné podkroví, které je zvýšeno asi o čtyři řady šichty cihel,“ popisuje stavebník. Při tvorbě projektové dokumentace zadal Martin projekt firmě. Povolení stavby se podařilo vyřídit bez problémů v zákonem stanovených lhůtách.

Hrubá stavba z cihel Heluz Family 2v1

Martinův rodinný dům je postaven z broušených cihel Heluz FAMILY 2v1 šířky 440 mm. „Plněnou cihlu jsme zvolili z toho důvodu, že nám byla doporučena jako úsporné zdění s tím, že nebudeme muset zateplovat fasádu. Jedna cihla nás přišla na zhruba 95 Kč. Ceníková cena je, pokud se nepletu, 120 Kč za kus. Dohromady nás cihly vyšly na 450 tisíc Kč,“ vysvětluje stavebník.

Příběh stavebníka: dům pro rodiče  buduje svépomocíPříběh stavebníka: dům pro rodiče  buduje svépomocíPříběh stavebníka: dům pro rodiče  buduje svépomocí
Reklama

I vy se můžete podělit o svůj stavební příběh s ostatními svépomocníky. Napiště článek zde.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací