EKOPANELY - příběh podnikatele Honzy Bareše

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
24. 3. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Jan Bareš stojí spolu s otcem za vznikem české úspěšné firmy Ekopanely, která jako jediná v Evropě vyrábí panely z lisované slámy. Začátky nebyly jednoduché, výrobní technologii si museli celou vyrobit sami. Jak se daří podnikateli, který se z poloviny považuje za zemědělce.

V rámci série Úspěšných vám přinášíme příběhy lidí, kteří se zasloužili o vznik materiálů, jež používají čeští stavitelé na stavbách či rekonstrukcí svých domů a bytů. Tento díl patří firmě Ekopanely, která vnáší jiný pohled do staveb dřevostaveb. 

Inspirace přišla z Anglie

Jan navázal na podnikání svého otce, který vyráběl plechové sudy a měl také farmu s rostlinnou výrobou. Cesta od sudů k lisovaným deskám ze slámy začala již v 90 letech, když se objevil Angličan, který nabízel know-how výroby. Barešovi se o tuto technologii začali zajímat, ale brzy zjistili, že nabídka na dodávku technologií byla nerealizovatelná. Inspirace tedy přišla z Anglie, ale celá realizace se odehrála v Jedousově, kde si sami museli vybudovat stroje, výrobní linku a další zázemí. Nejbližší podobná továrna se nalézá až v Turecku, kam firma Ekopanely dodávala technologii, další podobnou společnost byste našli až v Austrálii.

EKOPANELY - příběh podnikatele Honzy Bareše
Reklama

Co je to ekopanel

Ekopanel je ekologická difúzně otevřená stavební deska. Je lisovaná za vysoké teploty a tlaku z obilné slámy bez použití pojiv, polepená recyklovanou lepenkou. Ekopanel je 100% přírodní, plně recyklovatelný, pevný a difúzně otevřený stavební materiál vhodný pro trvalé zabudování do staveb. Jak vzniká ekopanel si přečtěte zde.

Mezi stavebnictvím a zemědělstvím

Konkurence zatím v tomto oboru není moc velká. Jan to přisuzuje tomu, že tlak na ekologickou výrobu zatím ještě není v Čechách tak výrazný. Sláma navíc není typický stavební materiál. Jak říká: „...my nejsme jen stavitelé, ale napůl také zemědělci a bez znalosti vědomostí o slámě podnikat s ekopanely nejde.“

EKOPANELY - příběh podnikatele Honzy Bareše
Reklama

Ekopanely v číslech

Společnost Ekopanely čítá asi 25 zaměstnanců. Za rok spotřebuje 15 tisíc balíků slámy. K výrobě panelů se používá pšeničná sláma, je jí více a má optimální vlastnosti pro následné zpracování. Slámu odebírá společnost dlouhodobě od lokálních dodavatelů. Od zemědělců si pronajímá lisy, vše ostatní si zajišťuje sama.  Ročně vyrobí cirka 105-110 tisíc metrů čtverečních ekopanelů.

Svépomocné stavebnictví

Honzy jsem se ptal, jaký názor má na stavbu svépomocí? „To byla již od začátku naše cesta, kterou velmi podporujeme, nechali jsme se tím v našem podnikání inspirovat. Zdá se mi, že segment svépomocného stavebnictví je oproti dřívějšku více medializovaný. Celé svépomocí podle mě vzniklo kvůli nekvalitní práci profesionálních řemeslníků.“

Ekopanely a budoucnost

Pokud podle Honzy nedojde k zásadním ekonomickým změnám, věří, že stavebnictví bude plynule postupovat dále a podíl dřevostaveb na trhu poroste. „Zatím zaostáváme za většinou Evropy v řádech desítek procent. Myslím si, že se postupně dostaneme na podíl 30 – 40 % dřevostaveb. Věřím, že podpora pasivních, jednoduchých staveb půjde rovněž dál.“ Společnost Ekopanely se bude věnovat více systému pasivních či nulových domů, i když příprava nových řešení je náročná. Produkty společnosti Ekopanely můžete vidět na vlastí oči na stavebních veletrzích FOR ARCH.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama