Hledání a koupě pozemku

Autor: Jiří (22 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
23. 2. 2017
4 komentáře
Hledání a koupě pozemku
Příspěvek stavebníka
Na počátku jsme si nové bydlení také představovali snadno. Pak přišlo seznamování s realitou:
  • Nejsme jediní, kdo chce bydlet mimo Brno, ale s rozumnou dostupností
  • Dobré nemovistosti se prodají dříve, než se objeví v nabídce realitky
  • Objeví-li se v nabídce realitky dobrá nemovistost, koupí ji někdo dříve, než lze stihnout prohlídka
  • Nikdy nevěř realitce. Vypadá-li nemovitost u realitky rozumně, je v něčem zakopaný pes, jinak není důvod aby se prodávala už dva roky a změnila přitom tři majitele

A taky člověk postupně zvyšuje nároky:

  • Garsonka opravdu není moc velká, lepší je rovnou něco většího
Reklama
  • Panelák fakt není nic moc, domek je domek
  • Opravit starý domek není levné a nějakou dobu to trvá, lepší je domek bez nutných investic
  • Domek chce investici vždy, novostavba vyjde nakonec snad i levněji
  • Novostavby nejsou úplně levné, a ti co je staví na kšeft, ošidí co se dá. Lepší je vlastní stavba
  • Nikdy nevěř realitce, že na "stavebním" pozemku je možné stavět
  • Pozemky stojí někdy víc než dům
  • Rozumný pozemek se prodá dříve, než se objeví v nabídce realitky
  • Vypadá-li pozemek od realitky rozumně, je v něčem zakopaný pes ...
  • Po roce a půl každodenního sjíždění sRealit a podobných webů přišel průlom. Zjistil jsem, že některé obce také prodávají pozemky a za mnohem lepší ceny než realitky.
  • Okamžitý telefonát na jednu obec mě tradičně schladil, pár pozemků prodali pouze místním, zbytek zkoupili realitky, developři a takový ti podobní. Ostatní obce mě na developery odkazovaly rovnou ...

No než jsme pozemek našli a koupili, byla to ještě dlouhá cesta, během které nemovistosti ještě více podražili, během které jsme zjistili, že pozemek uprostřed nově vznikajícího "satelitu" není o moc lepší než balkón paneláku, a že dokonalé bydlení sehnat asi nejde.

Koupě

Nakonec jsme ale přeci jen jeden docela pěkný pozemek našli. Asi ho hodně lidí zkritizuje, protože všechny poučky o koupi pozemku pouze říkají, jak má ideální pozemek vypadat, ale ne kde ho koupit. Takže máme pozemek, který se od ideálního v drobnostech liší:

Reklama
  • Není dokonale rovný, ale má drobátko větší sklon, než se původně zdálo...
  • Není dokonale suchý, spíš se nachází v korytě bývalého potoka, jež zásoboval přilehlý rybníček...
  • Nemá dokonalé podloží, ale má snad metr ornice, metr tvrdého jílu a pak tam někde začíná podzemní voda - lépe nevědět jak to v hloubce vypadá...
  • Není ideálně dokonalý, ale je reálně náš.

Koupě probíhala tak, že se nejdříve zastupitelstvo dlouho radilo na několika sezeních jak na to, aby vše kolem prodeje celé nově vznikající ulice bylo právně v pořádku. Mezitím se změnily zákony, tak to celé zrušili a začali zase znovu. No asi po roce nám ale nakonec přistálo v poště oznámení, že se máme stavit podepsat smlouvu. Dobré bylo, že jsme od obce vlastně koupili ornou půdu a až poté začali dělat inženýrské sítě, měli jsme tak nižší daně z nabytí, neboť cena půdy bez sítí byla o poznání levnější než se sítěmi. Ale po zaplacení příspěvku na vybudování sítí se už o ně nemusíme starat. Podepsali jsme tedy někdy v říjnu smlouvu přímo na obci, k prostudování jsme ji měli předem v mailu. Na místě jsme pak zaplatili 60 Kč za ověření podpisů, dále 1000 Kč kolek na návrh vkladu na katastr a pak jsme se rozloučili s informacemi kam poslat peníze a kolik. Nechtěli jsme zas na něco čekat, takže jsme rozbili prasátko, přepočítali drobné a popůjčovali si, kde se dalo. V listopadu jsme tedy odeslali peníze. Za týden poté podala obec návrh na vklad. Katastr to zpracoval a poslal oznámení o zaplombování na 20 dní. Po uplynutí plomby to trvalo tak týden, a v katastru se objevili u pozemku naše jména a ve schránce přistál dopis s informacemi o provedeném přepisu. Čekal jsem, že přijde rovnou i nějaký účet na platbu daní. Nestalo se. Po týdnu hledání informací jsem narazil na člověka, který se naštěstí orientuje a vysvětlil mi to. Je potřeba zajít na finanční úřad a vyplnit nějaká lejstra. Jo a daně jsou dvě, jednu musíme stihnout do konce ledna následujícího roku po koupi (takže hned tento leden, když jsme v listopadu kupovali) a druhou do tří měsíců (takže do února). Naštěstí mi ten člověk pomohl ty papíry i tak zhruba vyplnit. Na finanční úřad Brno-venkov jsem se fakt netěšil. Ale prošlo to v pohodě. Na informacích mě poslali do jedné místnosti, kde ani nebyla fronta. Tam byli trochu zmateni mým konktréním případem, ale poradil jsem jim :-). Zas mi neřekli kolik a jak zaplatit, musel jsem se zeptat. Tak mi dali malý lísteček s číslem účtu. No snad jsem to tedy poslal dobře. Pak mě poslali do druhého okénka, kde už byla fronta a tak jsem čekal asi půl hodiny na dva lidi přede mnou. Když jsem vešel já, jen si vzali můj předem vyplněný papír, poděkovali a rozloučili se (ano jen takto během pěti vteřin vyřízeno). Opáčil jsem, že nevím zda mám vše vyplněno dobře a jak to mám zaplatit a tak. Odpověděli, že na formuláři nemám co zkazit, že tato daň přijde poštou, a že až změním typ půdy z orné na stavební, že mám zas přijít zaplatit novou daň. Takže po hodince jsem byl vyřízen.

Shrnutí

Reklama
  • Převod na katastru trval tedy celkově cca 35 dní
  • Po nabytí nemovistosti je potřeba do tří měsíců zaplatit "Daň z nabytí nemovitosti" (4% z kupní ceny) na finančním úřadě.
  • Do konce ledna následující rok po koupi je potřeba přihlásit se ke každoroční platbě "Daně z nemovitosti" opět na finančním úřadě.
  • Po změně stavu pozemku (z orné půdy na stavební, po kolaudaci domu, apod.) je potřeba to nahlásit na finančním úřadě.

Náklady

Název položkyCena
Daň z nabytí nemovitosti
3 000 Kč
Kolek na katastr
1 000 Kč
Ověření podpisů
60 Kč
Pozemek 750 m2 + vybudování inž. sítí
750 000 Kč
Celkem754 060 Kč

Galerie

Hledání a koupě pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama