Pozemek, projekt a papírování

Autor: Chuchmi (17 příspěvků)
11. 7. 2016
5 komentářů
Pozemek, projekt a papírování
Příspěvek stavebníka
Po dlouhém hledání toho správného pozemku, v dobré dostupnosti do Prahy za prací, jsme již začínali pomalu být zoufalí. Většina pozemků byla opravdu malá, a jelikož již jsme měli představu o velikosti domu, bylo celkem jasné, že je třeba pozemek minimálně 900 m2, spíše větší. Na několika pozemcích jsme se byli dívat, až nám konečně padnul do oka jeden.

První pozemek

Tento pozemek byl vcelku rovinatý a v druhé řadě od silnice. Ze sítí zde byla pouze elektřina, ale realitní makléřka potvrdila možnost připojení na vodovod (o kanalizaci nám až tak nešlo, ale voda je voda). Den, kdy jsme se byli na pozemek dívat, měli na obecním úřadě úřední hodiny, ale naneštěstí zrovna ten den výjimečně zavřeno. Čili jsme paní makléřce věřili. Pro pozemek jsme se v podstatě rozhodli a ve čtvrtek se měla jít podepsat rezervační smlouva. Naštěstí moje zvědavost a houževnatost zavinila návštěvu na obecním úřadě, kde mi paní úřednice sdělila, že vodovod tu nejspíš nepůjde, ať si zjistím u provozovatele vodovodu, kterým není obec. Provozovatel mi řekl, že by to sice teoreticky šlo (přípojka cca 25 metrů), ale že se jim nechce, ať nechám na své náklady prodloužit vodovodní řád. To bylo na mě moc, věděl jsem, že by s tím bylo neskutečně moc starostí, tak jsem vše zrušil a děkoval tomu, že jsem se šel zeptat. Tak chci tímto upozornit všechny, ať si vše 4x zjistí a ověří, jelikož se opravdu nedá věřit nikomu.

Druhý pozemek

Byli jsme z toho velice smutní (ač přítelkyně říkala, že z toho místa neměla ten správný pocit) a zoufalí, že ten správný pozemek za přiměřenou cenu v dobré dostupnosti do Prahy neseženeme. Realitní servery mě už nebavili, nic nového zde nepřibývalo a tak jsem nekonvenčně zkusil bazarový inzertní server. Našli jsme zde úplně skvělý pozemek, který se zdál ideální. Rovinatý, 15 minut do Prahy, normální cena 1 200 Kč za metr (ač se v této lokalitě pohybovali ceny přes 2 000 Kč za metr), skvělá rozloha 1257 m2 a přímo od majitele bez realitky. Říkali jsme si, co tu nehraje. Důvodem lákavě nízké ceny bylo, že majitel má pozemků více a chtěl jeden co nejdříve prodat, aby mohl ČEZu zaplatit přeložku elektrického sloupu, která vede nad vedlejším pozemkem. Proto ta cena. Neváhal jsem ani vteřinu, stavil jsem se na obecním úřadě, na stavebním úřadě, kteří mi potvrdili připojitelnost na vodovod i kanalizaci (o elektřinu již bylo požádáno). Ještě ten večer jsme si s majitelem plácli.

Projekt

Současně s výběrem pozemku nám projektant realizoval projekt. Dispozice jsme v podstatě měli navrhnuté, a ač se snažil o nějaké zlepšováky, minuly se účinkem. Na rozložení domu jsme měli několik požadavků, které nebylo vůbec jednoduché skloubit. 1) Pokoje: obývací, 2x dětský, ložnice a pracovna. 2) Malou a velkou koupelnu. 3) Garáž a technická místnost. 4) Obývací pokoj, bez přímé zdi od dětského pokoje nebo ložnice. 5) Aby tyto pokoje nebyly moc malé. 6) Dostatečná vzdálenost pokojů od obývacího pokoje. 7) Ložnice bez přímé zdi od dětských pokojů. 8) Ne moc neužitečných úzkých dlouhých chodeb. Nakonec jsme narazili na projekt domu na zahraničním webu, které vše splňoval. Trochu jsme si ho upravili a bylo. No posuďte sami, jak se nám to povedlo.

Reklama

Papíry

Co se týká papírování, asi jsem natrefil na ty správné lidi. Paní na stavebním úřadě neuvěřitelně ochotná, vše vysvětlila a dokonce přidala “návod“, na kterém mi zakroužkovala, co vše po mě bude chtít. Jediný zádrhel byl s krajskou hygienickou stanicí, která si vymýšlela a ani sama nevěděla, co po mě chtít. Měření jsme neprováděli, jelikož projektant říkal, že by jim mělo stačit jeho vyjádření. Nu, vyjádření na čtyři řádky (ač velice výstižné, ve kterém bylo řečeno vše potřebné) nestačilo. Čili ho upravil - ty čtyři řádky rozepsal na 2 stránky, přidal nějaký obrázky a podobně. Takto upravené vyjádření již prošlo. Strašili mě s měsícem, nakonec bylo hotové za 14 dní. Šesti tisíci jsem nakrmil státní aparát a podal žádost o stavební povolení společně s územním souhlasem. Dle paní úřednice to za měsíc zvládneme, pak si obejdu sousedy (obec + pan majitel a jeho ostatní pozemky) pro vzdání se práva na odvolaní a snad stavíme.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Chuchmi
Chuchmi (17 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací