Projektování rodinných domů očima architekta

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
7. 4. 2016
1 komentář
Projektování rodinných domů očima architekta
Příspěvek stavebníka
Projekt domu na míru si nemůže dovolit každý. Proces spolupráce s odborníkem je dlouhý, vyžaduje čas, přípravu a především finance. Kde berou inspiraci architekti a co potřebují od svých klientů všechno vědět?

Váš ateliér se mimo jiné věnuje navrhování rodinných domů, jak probíhá proces od první schůzky po konečný návrh?

Začínáme jako většina ostatních kolegů. Nejdříve se snažíme s klientem více poznat, popovídat si o představách i potřebách.Následná práce je již jiná. Navrhujeme formou workshopů, klient doslova „vaří“ s námi a je to součást show. Protože proces spolupráce je dlouhý a nejhorší věc, která architekta může potkat je, že se stane nudným otravným patronem, ke kterému se na schůzku netěšíte, protože moc nemluví a pořád prezentuje něco, co se vaší ženě nelíbí a kávu bez cukru dostanete až v půlce jednání. Tuhle fázi prostě umíme naštěstí překonat a možná právě proto nás mají lidé rádi. Pro nás je to sice energeticky a emočně náročné, nemluvě o schopnosti myslet a pracovat v reálném čase před klientem. Člověk sice hraje s otevřenými kartami, ale vy také raději jdete na večeři tam, kde vidíte do kuchyně.

Jaké jsou nejdůležitější informace, které vás při návrhu zajímají?

Nejvíc nás zajímají tajemství. To, co se lidé bojí vyslovit a tajně na to myslí. Dolujeme to z nich a učíme je poznat i svoje potlačené stránky. Teď vážně. Zajímá nás rozpočet, časový plán, způsob života, počet aut a psů v rodině, oblíbený film a podobně.

Projektování rodinných domů očima architekta
Reklama

Co je výstupem návrhu rodinného domu?

Projekt. Obvykle má čtyři stupně. Skládá se ze studie, studie interiéru, následuje projekt pro stavební povolení a nakonec realizační projekt.  S architektem musíte nejvíc energie a odhodlání vložit do první fáze. Musí být silná a nabitá. Následující proces správního řízení a materializace stavby přináší už jen manažerská rozhodnutí, kompromisy a není zde již prostor pro kreativitu. Je zde prostor pro dobrou improvizaci, ale obecně věci mají tendenci se rozbíjet a plány nevycházet, proto klademe důraz na první fázi. To je ten cíl, který je třeba naplnit.

Projektování rodinných domů očima architekta

 

Reklama
Projektování rodinných domů očima architekta

Co si myslíte o typizovaných návrzích domů, lidé je často upřednostňují z finančních důvodů?

Nemáme s nimi problém. Jednak to je jiný trh a jednak se jejich úroveň zlepšuje. Devadesátá léta jsou bezpečně pryč i s broskvovými obýváky plnými třešňových podlah v romantických domech s polystyrenovou balustrádou. To nás trápilo víc, než současné ekostavby. Dnes umíme do typového domu navrhnout i krásný interiér. Takto ušetřené peníze lze vložit právě do kvalitního nábytku. V předchozím bodě jsme mluvili o něčem, co je sice krásné, ale taky drahé. Není to cesta pro všechny. Dům na míru potřebuje člověk, který je movitý fanoušek architektury.  Filantrop. Iron Man. Ten film je sice sranda, ale je tak trochu i o tomhle.

Projektování rodinných domů očima architekta
Reklama

Jaké jsou oblíbené prvky, se kterými při návrzích ráda pracujete a co je nyní trendy?

Mám moc ráda italský životní styl, ale chápu i ten skandinávský přístup. Kdybyste mě postavili před rozhodnutí, jestli Řím nebo Stockholm, řeknu Řím. Srdcem jsem Italka žijící hodně na severu Evropy. Naši zeměpisnou polohu ráda označuji jako nejjižnější skandinávskou zemi (srovnejte náš hokej a fotbal), raději než východ nebo západ, nebo námi tolik přeceňovaný střed, chcete-li. Je mi bližší francouzský venkov než skandinávská škola. Současný trend je ale stále skandinávský základ s industriálními vlivy. Musím to jako profík přijmout a přizpůsobit se. Čistě italský interiér není pro Čecha srozumitelný třeba i proto, že Italové jsou na svá 70. léta hrdí a stále z nich čerpají, a u nás to byla doba řekněme obchodního domu Kotva.

Děláte také návrhy teras? Jak vzniká koncept?

Terasa je vlastně malá zahrada na vaší střeše. Řídí se stejnými pravidly jako dvacetihektarový les. Musí být rozmanitá - živá, jako kousek skutečné přírody. Nemám ráda takové ty holé plochy s buxusem v rohu. To je lepší terasu nemít. Jeden italský film se myslím jmenuje Terasa a tam je vidět, co vše se na takové terase děje.

 

Projektování rodinných domů očima architekta
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama