Pozemek, projekt a příprava na stavbu

Autor: JM (8 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
30. 3. 2016
5 komentářů
Pozemek, projekt a příprava na stavbu
Příspěvek stavebníka
Teď jsme v bytě 2+1, který jsme opravili svépomocí někdy v r. 2010 (komplet krom radiátorů) a už při koupi jsme věděli, že půjdeme do domku.

Rozhodnutí stavět

U Olomouce je celkem draho, tento je cca 10 km daleko, bez sítí (krom elektřiny), s dostupnou "komunikací" a vyšel na 600 Kč/m2. Běžná cena zasíťovaného pozemku je tu 1.500 - 2.500kč/m2. Sice nás čeká více starostí, ale peníze bohužel netisknu :-). Chtěli jsme min. 600 m2 a teď máme 850 m2 a ještě k tomu několik stromů (švestky, ringle) a úrodnou půdu (bohužel). Kupovaný pozemek bylo nutné před koupí rozdělit - chtěli jsme jen část.

Před koupí jsem zajistil:

  • informace od sousedů (studna, jak se tu žije, info o místních problémech...)
  • nechal jsem si poslat územně plánovací informaci (měsíc čekání)
  • vyjádření k možnému napojení na kanalizaci (2 měsíce čekání), elektřinu atd.
  • nechal jsem zpracovat geom. plány na dělení pozemku a vytyčení věcného břemene (služebnost dle nového OZ, měsíc čekání)
  • přes realitku notář zpracoval návrh kup. smlouvy
  • vyřízení hypotéky (refinancování úvěru na byt)
  • projekt
Reklama

Mezitím následoval výběr projektanta a sepsání našich požadavků na papír + návrh půdorysů. Chtěli jsme dům s obytným podkrovím a pultovou střechou - ale v místě je omezení na sedlovou (regulace územním plánem) a vlastní vrtanou studnu na pitnou vodu. V obci je nově budovaná tlak. kanalizace, která končí cca 60 m od parcely - nákladově to vyjde asi jako vlastní ČOV, tak jsme ČOV zavrhli. Dům by měl být z VPC (17,5) + izolace (25), střecha nakonec z pálených tašek (+ izolace 40 cm), bez sklepu, na základových pasech (izolace v podlaze 15 cm) a to celé v nízkoenergetickém až pasivním standardu (ještě nemáme en. štítek, tak přesně nevím). Detaily studuji už nějakou dobu na pasivnidomy.cz a inspiraci hledám i zde, a tohle mi pro nás připadá jako ideální varianta. Spousta projektantů mě tlačila do toho, co zná a s čím dělají, ale argumenty často nemají. Nakonec jsme našli vstřícného a zkušeného… Vytápění nebo spíš přitápění bude el. podlahové odporovými kabely a v přízemí krb. Řešil jsem TČ, ale návratnost je i přes dotace mizivá a navíc za životností komponent. Vzduchotechniku a rekuperaci považuji za samozřejmost, ale spousta lidí mě od toho odrazuje - opět argumenty chybí a jde hlavně o pocity. Jde mi primárně o to, postavit funkční utěsněný dům s nízkými náklady na provoz a ne mít milion certifikátů jen kvůli dotacím. Po měsících jednání s úřady (územní plánování a památkáři) jsme se shodli na domu, který lze postavit a i nám se líbi. Museli jsme otočit střechu o 90° a zvýšit sklon střechy na 30° - podařilo se uhájit obytné podkroví s nejnižší výškou 2 m (nechtěl jsem střešní okna), plastová okna nakonec taky můžeme dát a další požadavky památkářů taky splníme (světlá omítka, přírodní materiály atd)… Akorát mě štve, že 90 % domů v okolí nesplňuje podmínky památkářů a my musíme - oblast je jakási vesnická památková zóna. Nyní se připravuje projekt, vyřizují podklady pro povolení a hlavně čekáme na změnu novely zákona o ochraně zemědělské půdy, jelikož u nás se platí za vynětí přes 1.700 Kč/m2 a doufáme, že senátoři ani Zeman nebudou již parlamentem schválenou novelu brzdit a zaplatíme jen desetinu. Souběžně se vyřizuje stavební povolení na kopanou studnu (10 m) - připravuje firma, co ji bude realizovat.

Stavba oplocení a boudy

Povolení konečně po 3 měsících mám - tedy vlastně územní souhlas: bylo potřeba vyjádření památkářů, ČEZ, obce a sousedů... Po udělení povolení ČEZ k pracím v ochranném pásmu jsem se vrhl do realizace oplocení a pilíře pro elektroměr. Stavební boudu jsem udělal již na podzim - naštěstí stavebnímu úřadu stačilo jen uvést souhlasy sousedů a obce a “přilepilo” se to k územnímu souhlasu na plot. Nějaký materiál jsem měl od rodičů (dřevo), nějaký pořídil z bazaru (150 m poplast pletiva 160 cm za 4.500 Kč) a nakoupil spoustu nářadí a poplast. sloupky na plot.

Náklady

Název položkyCena
PENB, návrh vzduchotechnika, elektro
6 000 Kč
Projekt RD, kanalizace,vyřízení povolení
40 000 Kč
Hydrogeolog posudek - vsak
1 800 Kč
Radon
1 800 Kč
Nářadí (aku vrtačka, pily, lopaty, hrábě, laser metr, laser váha...)
17 000 Kč
ČEZ připojení 3x 20A + revize
11 000 Kč
Pilíř, zásuvková skříň, kabely a chránička
11 000 Kč
Půjčovné - půdní vrták
950 Kč
Beton + cement a štěrkopísek na plot a pilíř
4 500 Kč
pletivo, sloupky atd. (130 m)
15 000 Kč
Živý plot - brest (90 ks)
750 Kč
Poplatky katastr a SÚ
1 500 Kč
Bouda + Wc a srovnání pozemku, dovoz materiálu
15 000 Kč
Geom. plán dělení + břemeno
7 000 Kč
Pozemek
520 000 Kč
Celkem653 300 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací