Použití zemních vrutů při stavbě oplocení

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
6. 10. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Zemní vruty se nabízejí jako možnost postavit oplocení bez nutnosti betonování sloupků. Betonování sloupků jsme si společně vyzkoušeli na workshopu při stavbě plotu v projektu Svépomocí ŽIVĚ a napadlo nás otestovat, jak se pracuje právě s vruty.

S testováním vrutů nám pomáhal Marek Pilecký, ze společnosti Pilecký s.r.o. Zeptali jsme se Marka, kde je vhodné zemní vruty použít? „Stavebníci musí dávat zejména pozor na terén, do kterého budou vruty zabudovávat. Vruty jsou určeny do rostlého zemitého terénu. Pokud má někdo kamenitou půdu nebo navážku není vhodné vruty používat, protože je do terénu nezavrtáte.“ prozradil Marek Pilecký. K zavrtávání vrutů se běžně používá speciální T kříž, který si můžete u firmy Pilecký při nákupu zemních vrutů taktéž koupit nebo pouze zapůjčit. Po rozměření a zavrtání zemních vrutů vsadíme do vrutu plotový sloupek, který následně ukotvíme. Vzdálenost tedy rozteč sloupků je zpravidla 3 metry. Pro kotvení plotových sloupků do zemních vrutů používáme zpravidla dvě možnosti. Jednou z nich je ostrohranný štěrk, který nasypeme do zemního vrutu poté, co sloupek do vrutu vložíme. Se sloupkem je vhodné při sypání štěrku trochu hýbat, aby si štěrk správně sednul a sloupek dobře držel.

Použití zemních vrutů při stavbě oplocení

Druhou variantou je použití zemních vrutů, které jsou vybaveny šrouby pro kotvení sloupků. V takovém případě stačí šrouby po vložení plotového sloupku pouze dotáhnout a je hotovo. Pro používání vzpěr platí stejná pravidla jako u běžného oplocení. Vzpěry tak umisťujeme do každého rohu při změně směru oplocení a v případě dlouhého oplocení po každých 25m. Pro vzpěry použijeme stejný zemní vrut s tím, že jej zavrtáme do země pod úhlem 25°. Jedna z otázek, kterou jsem položil Markovi Pileckému ze společnosti Pilecký s.r.o. byla, zda je možné zemní vruty, a v nich zabudované sloupky, chápat jako plnohodnotnou náhradu zabetonovaných sloupků? „Sloupek, který je zabetonovaný drží pochopitelně mnohem lépe než sloupek kotvený v zemním vrutu. Proto bych zemní vruty chápal spíše pro dočasná či mobilní oplocení“ dodal Marek Pilecký.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama