Projekt, stavební řízení a vodoměrná šachta

Autor: Zuzka a Honza (9 příspěvků)
23. 5. 2015
6 komentářů
Projekt, stavební řízení a vodoměrná šachta
Příspěvek stavebníka
Zdravíme všechny stavebníky u druhého dílu našeho seriálu "stavíme levně a s úsměvem" :-)

V minulém díle jsme popisovali nákup pozemku a během psaní článku jsme si ujasňovali, co vlastně chceme. Nejblíže našim představám byl jeden katalogový projekt “elkového“ bungalovu. Společnost nám ho ale bohužel odmítla prodat samostatně, museli jsme k tomu nakoupit stavební materiál Durisol, který byl o cca 80 tis. dražší než nabídka Ytongu a o 100 tis. dražší než Heluz. A to se Durisol ještě musí zalévat betonem (dalších odhadem cca 80 tis). Na oplátku nabídli 10 tis. slevu na projekt. Poděkovali jsme a odmítli. Nechali jsme se však projektem inspirovat a začali jsme hledat projektanta, který by naše představy přenesl na papír. Hledání bylo naštěstí krátké, dali jsme na kladné reference uvedené v jednom místním článku psaném shodou okolností našimi budoucími sousedy. Jak je ten svět malý :-) Článek avizoval příjemné jednání, přijatelnou cenu a hlavně rychlé dodání projektu. Všechny body musíme potvrdit. Naše představy jsem mailem zasílal 28.11. a projekt byl přislíben do Vánoc. Projekt se musel jednou poměrně výrazně předělávat, takže jsem s dodržením termínu už ani nepočítal. Každopádně jsem měl obrovskou radost, že se i tak podařilo projekt do Vánoc finalizovat.

Každá mince má samozřejmě dvě strany, takže projekt je opravdu jen pro stavební povolení, reálně stavět se podle toho asi moc nedá, mnoho informací chybí, některé se naopak v různých částech projektu rozcházejí. My si spoustu parametrů budeme ujasňovat během stavby, takže nám tato forma projektu vyhovuje, hodně věcí si uděláme po svém, takže by komplexnější projekt byl zbytečný. Na druhou stranu nyní plně chápu stavebníky, kteří pořídí podstatně dražší prováděcí projekt obsahující všechny detaily a přesné výpočty, protože to během stavby ušetří spoustu nervů a peněz. V projektu máme jako bonus nějaký standardní plot a přístřešek pro auto, takže alespoň nebudeme muset jít znovu na úřad kvůli těmto druhotným stavbám, které jsme v tuto chvíli ještě řešit nechtěli. Tedy alespoň jsme si to mysleli. Na druhou stranu chyběly některé plynařské parametry, takže RWE si vyžádalo doplnění projektu. Dále chybělo odvětrání základů, což, jak jsme se dozvěděli na stavebním úřadě, je i s nízkým radonovým rizikem nutnost, jelikož máme podlahové topení. Chyběla nám i požární zpráva k přístřešku pro auto. Nad chybějícím odvětráním základů byli ochotni přimhouřit oko, ale na požární zprávě k přístřešku trvali. Jelikož už nás začal tlačit čas, přístřešek jsme z projektu vyškrtli. Je opravdu škoda, že stavební úřad neprojde dokumentaci a neposkytne seznam prvků vyžadujících doplnění či opravu, pak by nebyl problém tyto věci najednou doplnit. Když ale už poněkolikáté kontaktujete projektanta a žádáte doplnění dalších informací do již předělaných dokumentů, tak to brzy začne všechny strany unavovat. Takže jsme raději sporné prvky vyškrtali, aby stavební úřad nemohl stavební řízení již nadále odkládat.

Když už jsme u stavebního řízení: Vyběhávání úřadů jsme si dělali sami. Došli jsme na úřad, oznámili náš záměr a odnesli si seznam dokumentů, které budeme potřebovat. Hned jsem se do toho pustil a cca do měsíce jsem měl všechno: Souhlas souseda: vyřízeno jedním dopisem Vyjádření ČEZ: existence sítí vyřešena skrze webový automat, projekt zaslán mailem k posouzení. Po uplynutí 30 dní ČEZ kontaktován. Dozvěděl jsem se, že projektová dokumentace už je skoro měsíc schválená, nicméně to nepochopitelně poslali na nějakou úplně cizí adresu, takže jsem je požádal, aby to poslali znovu. Opět to poslali špatně, tak jsem je poprosil, ať pošlou alespoň scan mailem, protože originálu se pravděpodobně nikdy nedočkáme.  Vyjádření VHS: existence sítí vyřešena zasláním požadavku mailem, projekt zaslán mailem k posouzení. Vyjádření o existenci sítí dorazilo o týden později poštou. Nicméně o projektu ani zmínka. Po uplynutí 30 dní VHS kontaktován. Dozvěděl jsem se, že projektová dokumentace už je samozřejmě schválená a můžu si pro ni kdykoliv přijet. Vyjádření RWE: existence sítí vyřešena skrze webový automat, projekt jsem posílal poštou do Brna, které přeposlalo do Votic. RWE se vzápětí ozvalo a požadovalo doplnění některých parametrů do projektu. Bohužel nám trvalo poměrně dlouho, než jsme doplněný projekt z architekta kvůli zaneprázdněnosti dostali, nicméně musím pochválit přístup RWE, kteří pravidelně volali a ptali se, kdy už budeme projekt mít, aby to mohli smést ze stolu. Rádi od nich budeme brát plyn. Vyjádření O2: existence sítí vyřešena skrze webový automat. Vyjádření oboru životního prostředí: cesta na úřad, vyplnění formuláře a předání projektu, za 3 týdny druhá cesta na úřad pro projekt a schválení. Musel jsem ještě požádat o stanovisko odboru čistoty ovzduší, nicméně toto vyřešeno opět jedním formulářem s příslibem, že stanovisko bude doručeno rovnou na stavební úřad (což se prokazatelně stalo, nicméně na stavebním úřadě nebylo k nalezení). Vyjádření města: jedna cesta na úřad se situačkou, na který úřad přislíbil vyjádřit svůj souhlas a zajistí i schválení změny vjezdu, přičemž dokument pošle rovnou na stavební úřad. Při vyplňování žádosti o stavební povolení jsme se dozvěděli, že toto nebylo realizováno vůbec a museli jsme posléze dodělávat, což nás zdrželo o další měsíc.

Samotné vyřizování povolení na stavebním úřadě se neskutečně táhlo a problém byl snad úplně se vším, detaily ale z pochopitelných důvodů zveřejňovat nebudeme. Jediná rada zní – nastudujte legislativu, často se připomínejte, tlačte a hlavně se nedejte!

Reklama

V mezičase jsme ještě koupili vodoměrnou šachtu - sehnal jsem ji na internetu za velice slušnou cenu a s dopravou zdarma. V lednu dorazila a v březnu jsme se pustili do kopání. To je poprvé, kdy jsem se pustil do skutečné akce a neskutečně jsem si to užíval. Tedy první hodinu, než jsem pochopil, že vykopat takovou díru nebude žádná sranda. Nakonec jsme tam strávili několik odpolední, když jsme díru pro jistotu zvětšovali a zvětšovali. Když jsme konečně narazili na vodovodní hadici, došlo mi, že je širší než prostup šachty. Tu jsem totiž koupil ve standardním provedení s prostupem DN32, nicméně na parcele máme vodu vedenou DN40.  Koukal jsem, že šachtu šlo za mírný příplatek objednat i s jiným prostupem, nicméně tato změna byla nenápadně skryta mezi dalším dokoupitelným příslušenstvím, které jsem tehdy neprocházel. Takže jsem o něco chytřejší. Problém vyřešili vodohospodáři během instalace vodoměru, kdy před vstup do šachty navařili redukci. Šachtu jsme usadili na 10 cm betonovou desku, pod kterou bylo 15 cm štěrku a 15 cm rozdrcených kamenů, které jsme vykopali při hloubení jámy. Po usazení šachty jsme zabetonovali prstenec na dně šachty další 10 cm vrstvou betonu a vytvořili tak betonovou kotvu. Šachtu jsme pak zahrabali hlínou.

Dále jsme koupili polskou plechovou garáž 15 x 3 m (čti stavební boudu) a v OBI přívěsný vozík za auto. Na aukru jsem koupil stavební rozvaděč, který nám strejda elektrikář pomohl zapojit (je super pocit mít vlastní šťávuJ) a na základě inzerátu v místních novinách jsme koupili kadibudku. Není sice žádná výstavní.. tedy pardon, vlastně je, na jedné místní výstavě čehosi totiž fungovala.. ale pro naše "náhlé" potřeby bude stačit.

Přes kamaráda pracujícího ve stavebninách jsme v posledním březnovém týdnu (tzn. těsně před zdražením) objednali zdivo, které se s pomocí rodinného známého složilo na parcele. V mezičase jsme naplánovali skrývku ornice a zaměření domu. Přípravy vrcholí a pevně doufám, že v příštím článku si už kopneme do země :-)

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Kadibudka
500 Kč
Voda - připojovací poplatek
2 337 Kč
Vodoměrná šachta - beton + štěrk
1 337 Kč
Vodoměrná šachta MERX1
5 486 Kč
Stavební řízení
8 000 Kč
Stavební bouda 5 x 3 m
9 990 Kč
Přívěsný vozík
10 450 Kč
Elektřina - revize
253 Kč
Stavební rozvaděč
1 915 Kč
Projekt
35 000 Kč
Celkem75 268 Kč

Galerie

Projekt, stavební řízení a vodoměrná šachtaProjekt, stavební řízení a vodoměrná šachtaProjekt, stavební řízení a vodoměrná šachta

Přílohy

Půdorys .jpg
Pohledy.jpg
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzka a Honza
Zuzka a Honza (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama