Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
17. 2. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Rozhodnete-li se postavit dřevostavbu, vyrobit příčku nebo realizovat podhled v podkroví, můžete pro každou z těchto činností využít stavební desku z lisované slámy, která je na českém trhu známá pod názvem EKOPANEL.

Ekopanel nachází uplatnění zejména v dřevostavbách a jeho hlavní výhodou je difuzní otevřenost neboli prostupnost vodních par. Zkrátka nepřijdou ovšem ani zděné domy, neboť Ekopanel lze využít například v podhledech či k stavbě příček. Mezi jeho hlavní výhody patří akumulační schopnost a mechanická odolnost. Díky pevnosti desky zejména v podhledech snadno a bez předvrtávání do Ekopanelu zavěsíte třeba kuchyňské skřínky, televizi, lustr či jiné zařízení domu.

Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Opláštění dřevostavby

Pro opláštění dřevostavby z KVH profilů je nutné použít zakládací lištku, před kterou nalepíme bitumenovou pásku překrývající spáru mezi základovou deskou a dřevěnou konstrukcí. Zakládací lištu přichytíme  pomocí AL hřebíků přibližně po 40 cm.

Reklama
Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Na zakládací lištu položíme a pomocí vrutů přišroubujeme plastový profil, na němž bude ležet Ekopanel. Před osazením desky je třeba konstrukci dostatečně napěňovat a usazený Ekopanel pomocí vrutů s velkou podložkou ke konstrukci ukotvit.

Jak postupovat při stavbě domu z EkopaneluJak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu
Reklama

Na ukotvené desky přilepíme pomocí pěny a vrutů měkkou dřevovláknitou desku, dříve známou pod názvem Hobra. Na tuto desku přijde následně vrstva lepidla s armovací mřížkou a finální omítka.

Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Ekopanel lze dle potřeby krátit (formátovat) a následně řez přelepit. Snadno se také provede vykroužení otvoru pro umístění krabičky na zásuvku nebo vypínač. Drážky pro kabely se v Ekopanelu zpravidla neprovádějí a instalace jsou vedeny v instalačním prostoru mezi dvěma panely tvořícími příčku nebo obvodovou stěnu.

Reklama
Jak postupovat při stavbě domu z EkopaneluJak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Opláštění vnitřní stěny

Při opláštění vnitřní stěny využijeme obdobný postup jako při opláštění zvenčí. Důležité je, aby Ekopanel neležel na zemi, ale byl minimálně 3 cm nad základovou deskou. Pro tento účel se využívá speciální nožní zvedák, který pro montáž dostanete k zapůjčení.

Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Stavba příčky

Vnitřní příčky kotvíme pomocí speciálních spon, které se montují ve vzdálenosti maximálně 25 cm od kraje Ekopanelu a následně ve vzdálenosti 50 cm mezi sponami. Spoj s bočním Ekopanelem, zakládací lištou i stropní konstrukcí před osazením příčky napěníme nízkoexpanzní pěnou.

Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Příčku provádíme vždy minimálně ze dvou Ekopanelů, které můžeme sešroubovat přímo k sobě, nebo s využitím například dřevěných odřezků vytvořit rošt a získat uvnitř příčky instalační mezeru pro elektřinu pro datové rozvody.

Jak postupovat při stavbě domu z Ekopanelu

Pro vnitřní povrchovou úpravu lze využít lepidla, štuku, sádrových omítek a v koupelnách pochopitelně obkladů.

Závěr

Deska Ekopanelu je velká, takže práce rychle utíká. Díky své velikosti má ovšem vyšší hmotnost a bez pomocníka se na stavbě neobejdete. Díky možnosti zaškolení práce s deskami přímo od výrobce zvládne šikovný stavebník opláštění či stavbu příčky či podhledu svépomocí. Pokud uvažujete o dřevostavbě nebo třeba stavbě dalších příček ve stávajícím domě nebo bytě, může pro Vás být Ekopanel zajímavým řešením.

Další podrobnosti najdete na stránce výrobce www.Ekopanely.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama