Hypotéka

Autor: Mára a Věra (12 příspěvků)
Kategorie: Financování
29. 1. 2015
0 komentářů
Hypotéka
Příspěvek stavebníka
Tak nám dnes schválili konečně hypotéku na náš domeček. Žádost jsem podával už 4.listopadu 2014. Ze začátku byly problémy s odhadem pozemku. Odhadce, kterého nám přidělila banka, byl naprosto otřesný. Pozemek nám odhadl na 45,-kč za metr. No prostě hrůza. O stavbě dřevostavby neměl ani páru a panely K-kontrol, z kterých budeme stavět, viděl snad poprvé v životě.

Proto jsem na něj podal stížnost, kterou mi schválili. Přidělily jiného odhadce a rázem bylo vše jinak. Pozemek najednou měl hodnotu 350 tis. Jediný problém, který nastal, byl ten, že na centrále v Praze nám snížili odhadní cenu budoucího domu o 600 tis. Argumentovali tím, že za odhadní cenu původní není náš domeček prodejný v naší lokalitě.

Tím pádem jsem musel někde sehnat 390 tis. ze svého, abych pokryl zbytek hypotéky do sto procent. Podařilo se u Lišky, tak to snad nějak zvládnem.

Paradox je, že mi schválili položkový rozpočet na 2.250.000,-kč, ale odhadní cenu na 2.200.000,-. Tak musím napřed prostavět peníze od Lišky a potom mi na dvakrát vyplatí hypotéku. Dostal jsem ještě v listopadu při podání žádosti velice dobrý úrok 2,26% na 10 let. Tak mám alespoň klid na delší dobu.

Reklama

Původní záměr postavit dům na betonových patkách vzal za své kvůli dlouhé době vyřizování hypotéky. Rozhodl jsem se to postavit na zemních vrutech od Krinnera. Momentálně čekám na nabídku a pokud bude rozumná, začneme hned stavět. Měli by mít základy během jednoho dne hotové a hned se může začít. Tak už jen počkat než dorazí peníze na účet a jde se do toho.

Budu se snažit pravidelně přidávat články, jak to čas dovolí a samozřejmě i nějaké fotky. Budu mít i svůj vlastní blog, kde bude komplet celá stavba dokumentovaná a možnost i pro diskuze a otázky.

Držte palce ať se vše podaří a všem stavitelům přeji mnoho slunečných dní při práci.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Mára a Věra
Mára a Věra (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací