Proč jsme se rozhodli stavět a jak jsme získali pozemek

Autor: Tomáš a Klárka (5 příspěvků)
18. 12. 2014
2 komentáře
Proč jsme se rozhodli stavět a jak jsme získali pozemek
Příspěvek stavebníka
Dobrý den. Já a moje přítelkyně jsme celý život žili v domě. Člověk má takový pocit svobody, kdykoli zajít na zahrádku, roztopit gril a pohostit přátele a nikoho tím nerušit.

Před dvěma lety jsme se stěhovali kvůli práci do Liberce a pronajali jsme si byt. No ty dva roky v něm bylo utrpení pro nás oba. Naproti stály rodinné domečky, děti si hrály na dvorku a já závistivě postával na balkoně a koukal, jak si to všichni užívají. Nad náma abnormálně "udupaní" sousedi, vedle nás v bytě se snad každý den hádali a z ulice od brzkého rána hulákali opilí bezdomovci sedící na chodníku před večerkou. A k tomu cena nájmu 9.500 kč, to už bylo na pováženou.

Práce v Liberci skončila a stěhovali jsme se zpět k rodičům přítelkyně na Mělnicko.

Jenže tím nás bylo zase v domě 6 lidí, průchozí pokoje a ve společném našem pokoji její mladší sestra, takže antikoncepce dokonalá :D

Reklama

Je to starý dům snad 80 let s jednou malou koupelnou a jedním hajzlíkem. Do toho bydlení s rodiči nedělá dobro. Všechno děláme špatně atd atd, skoro všichni znáte.

Rodiče nám nabídli, že si můžeme přistavit do strany a nebo upravit půdu na podkrovní byt, jenže to se zase nechtělo nám. Na starý dům něco přistavovat a nebo cpát na dům novou střechu. Stálo by to docela dost peněz a pořád by to nebylo naše.

Zvažovali jsme koupit starší dům a zrekonstruovat. Kolega v práci mi to vymlouval a říká mi: Co je lepší, bourat staré a stavět nanovo a nebo stavět nanovo???

Reklama

Jenže kde vzít pozemek? Tolik peněz dohromady nedáme. Hypotéka nám vyšla na milion, víc díky dobrým oficiálním platům zaměstnanců v dopravě ne. Prodal jsem starej domek po babičce na Moravě a ejhle...Najednou by mohlo být k dispozici 1.700.000 kč. Já mám naspořeno asi 50 a přítelkyně na stavebku necelých 100.

Jenže pořád chyběl ten pozemek. Jednou jsme takhle s budoucím tchánem seděli u litránku domácí slivovice a došlo k diskuzi, jak vyřešit naše bydlení. K jeho domu patří zahrada 1000 m2. No a jak jsme řešili a řešili notně posilněni alkoholem tchán řekl: Tak si ty vole tu zahradu vemte, já vám ji daruju.. !! No a bylo to...

Pozemek jsme ještě stihli převést v roce 2013 a nic za něj neplatit a rozjeli jsme plán stavby.

Reklama

Máme známou, co má všude známé, tak jsme ji do toho zasvětili. Sehnala nám projektanta, co si za projekt vezme 35 tisíc. Začali jsme psát na energetické společnosti ohledně připojení k sítím a započali přemýšlet, jak bude dům vypadat.

Jelikož náš rozpočet není nijak velký a nechceme se moc zadlužovat, zvolil jsem klasický budgalov ve tvaru obdelníku s valbovou střechou. Tři pokoje, koupelna s WC, TM , spíž, obývák s kuchyní a jídelním koutem a hajzlík navíc ve vstupní chodbě. Pod střechou úložný prostor na bordel.

Veolia nám napsala, že na vodu nás napojí ale kanalizaci ne, protože čistička v obci jede na maximální kapacitu. Nezbylo nám, než do projektu začlenit ČOV. Po měsíci čekání nám Veolie poslala vyjádření, že požaduje vodoměrnou šachtu 25 metrů od Hlavního řádu. My jsme 70 metrů a to prý nejde, museli bychom ji postavit na cizím pozemku a kdo si dneska zatíží pozemek věcným břemenem? Nu což, všude v okolí je pod zemí vody dost, bude studna. Přijel studnař, zhodnotil situaci  a podloží a řekl "voda bude".

S ČEZ problém není, na úpatí pozemku je sloup.

Obíhačka po sousedech proběhla velice hladce a za tři dny jsme měli všech 6 podpisů se souhlasem stavby, umístěním studny a ČOV...Příští týden projektant zasílá projekt na stavební úřad.

Takže začínáme čistit pozemek, na kterém se nahromadilo značné množství suti a všeho možného.

K domku: Tvar obdélníku o rozměrech 9,5 x 15 metrů, orientace čela domu na jih. Budeme stavět z porfixu či Ytongu, záleží na cenách nabídnutých dodavateli. Prozatím máme pár cenových nástřelů, ty poznamenám později.

Dům bude u obvodovek 30 cm a příčky 10 cm Porfix. Zateplení polystyrenem 16-20 cm.

Vytápění bude řešeno krbovými kamny s výměníkem do akumulační nádrže 800 litrů a náhradní vytápění bude elektrickou patronou o příkonu 9 KW. Topení bude radiátorové. Dobudoucna zvažuji pomocné přitápení s ohřevem TUV solárním panelem.

Náklady

Název položkyCena
Nějaká nafta
500 Kč
Posudek na pozemek
2 000 Kč
Částečné uklizení pozemku
7 000 Kč
Záloha projektant
5 000 Kč
Poplatky a kolky
10 000 Kč
Celkem24 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tomáš a Klárka
Tomáš a Klárka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací