Rozhodnutí a začátek

Autor: Pavel (4 příspěvky)
23. 2. 2014
2 komentáře
Rozhodnutí a začátek
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky. Dovolím si zde přidat mou trošku do mlýna. Jestli bydlet v domku nebo v bytě bylo dáno mnohem dříve, než jsem sám začal o tomto uvažovat. Sám pocházím z rodinného domku a přítelkyně tam vyrůstala. Jak šel čas, rodina se zmenšila a v rodné vísce dostanu barák po příbuzných. Resp. je napsaný momentálně na mamku, ale to je detail. Barák je ve svahu a kdysi to byla stodola, kterou prapředek koupil a udělal z ní obytné. Je k tomu i rozumná zahrada cca 3/4ha :-).

Dům je ve svahu orientovaném na západ, část podsklepená.

A nastala otázka, zda-li rekonstrukce či shodit a novostavba. Stavět na zahradě novostavbu nepřipadá v úvahu, co se starým potom. Prodat to a koupit lepší pozemek taky ne, protože rodinné vazby a za to, co bych to prodal, nic lepšího neseženu. Dále do karet hraje, že jsme na domě asi před 4 lety udělali novou střechu – shodili staré tašky a šindel, co byl pod nima. Srovnali trámy, podbili, lepenka a nová taška – krásná Francouzská 12. Čili o starost (a finance míň) s krytinou. Další věcí je, snad osud tomu chtěl, že jsme dostali se k cihlám. Za odvoz. Výsledek je ten, že na zahradě jsou složeny pod střechou cca 3 kamiony cihel. Porotherm 35 a podobné. Dům budu stejně zateplovat, tak vlastnosti cihel nejsou zcela stěžejní. Dle současných trendů to nebude – co nejtenčí nosná zeď a silné zateplení, ale darovanému koni…

Nakonec to bude rekonstrukce, ale totální. Ponechá se jenom jedna či dvě zdi sklepa. Rekonstrukce jenom z důvodu snazšího papírování. A uvidí se, v jakém stavu budou ty sklepové zdi. Suma sumárům, staré přijde shodit a co půjde na stavbu použít se použije. Kus je postavený z kamene, kus z cihel. Jestli půjdou cihly oškrabat, bude to žůžo. Jestli nepůjdou, skončí v cestě na pole. Stejně jako ostatní suť.

Reklama

Zatím mám změřený radon, výškové zaměření a dělá se pomalu projekt. Řeším ještě přeložení elktroměrných hodin na hranici pozemku. Je to v projektovém řízení, ale už pomalu kupuju kabel. Hliník bude ta správná volba.

Dovolím si přiložit půdorysy ze studie verze 2.0. Ve verzi 2.1 to půjde projektantovi :-). Sklep možná nakonec nebude tak velký, jak je plánováno. Nyní j podsklepená část a uvidíme, až se kopne jinak. Třeba tam bude skála. Celkový pohled je verze 1.0

V létě snad začneme s bouráním.   No a až to dostavíme, tak nastane čas zamávat Praze a přesunout se do nového a najít si práci poblíž.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Mereni radonu
1 800 Kč
Celkem1 800 Kč

Galerie

Rozhodnutí a začátekRozhodnutí a začátekRozhodnutí a začátekRozhodnutí a začátek
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací