Rozhodnutí stavět, pozemek, projekt domu

Autor: Dejva & Áďa (1 příspěvek)
28. 11. 2013
3 komentáře
Rozhodnutí stavět, pozemek, projekt domu
Příspěvek stavebníka
Naše rozhodnutí stavět padlo po dlouhém přemýšlení, kde se s přtelkyní usadíme. Já jsem dlouhou dobu odmítal pustit se do stavby, protože jsme s bratrem zdědili dvougenerační rodinný dům po rodičích, kde jsme si mohli předělat spodní patro na samostatnou bytovou jednotku a vesele žít.

Jenže po zvážení všech pro a proti, po spočítání nákladů na rekonstrukci, kde by zůstali jen holé zdi a zbytek by se musel dělat stejně jako na novostavbě, bylo rozhodnutí jasné. Nehledě na to, že by bydlení stejně nebylo podle našich představ a nikdy by jsme tam neměli svoje soukromí a klid. S bratrem máme sice velice dobrý vztah, ale víte jak se to říká o dvou kohoutech na jednom dvorku :). A hlavně až by jsme měli děti a bratr s manželkou taky, tak by to nejspíš moc neklapalo. Takže na rady všech, co udělali podobnou chybu a pak jí litovali, jsme se shodli, že postavíme domeček nový.

Rozhodnutí hodně napomohlo to, že na náš současný RD přiléhá ne velká, ale přitom dostatečná zahrada o rozloze 710 m2. Tak akorát, aby se tam vešel přízemní dům, pro který jsme se dohodli už na začátku a případně nějaké to posezení s okrasnou zahrádkou a bazénem :).

Rozhodnutí stavět padlo letos na jaře a od té doby jsme začali shánět katalogy typových domů, jezdit po výstavách a shánět veškeré informace. Typových domů jsme prohlédli asi 5 katalogů od různých firem a na internetu shlédli další stovky projektů a ani jeden nebyl podle našich představ. Vše strašně malé, bez jakéhokoli technického zázemí, garáže, spíže...Takže volba byla jasná, vydat se cestou individuálního projektu.

Reklama

Měli jsme štěstí, náš kamarád má vystudovanou stavebku a pár baráků už nakreslil, takže jsme se domluvili s ním. Projekt jsme vymýšleli sami, trochu jsme se nechali inspirovat typovými projekty a zbytek jsme kreslili podle sebe, co nám vyhovuje. Prodělali jsme spoustu variant a těsně před odevzdáním projektu na vyřizování stavebního řízení, jsem celý projekt konzultoval s architektem a ten nám sdělil pár zásadních chyb, zejména pak o špatné orientaci vůči světovým stranám. Takže znovu a lépe, celý projekt předělat, všechny místnosti přeházet a vymýšlet znovu. Ale ve finále jsme za to rádi, ušetřili jsme 15 m2 zastavěné plochy, zmenšila se chodba, uspořádání místností je lepší a domeček vypadá i z venku lépe. Takže znovu pár vývojových změn a už se zdá hotovo.

Už přemýšlím jen nad tím, zda dát do obýváku za zadní stěnu sedačky ještě jedno okno, ale nejsem si jist, jestli okno naproti televizi je dobrý nápad.

Galerie

Rozhodnutí stavět, pozemek, projekt domuRozhodnutí stavět, pozemek, projekt domu
Reklama

Přílohy

Půdorys
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dejva & Áďa
Dejva & Áďa (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama