Poslední přípravy na stavbu

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
7. 8. 2013
3 komentáře
Poslední přípravy na stavbu
Příspěvek stavebníka
Tak po té, co se rok a půl víceméně (nebo spíše vůbec) nic nedělo a řešil se jen Stavební úřad, tak se za posledních pár měsíců udělalo hodně pro to, abychom trávili vánoce v domečku (zatím samozřejmě nezkolaudovaném).

Kdo četl mé předchozí články, jistě už zjistil, že se ode mne nedozví nic, co by mu usnadnilo stavbu domu, ale aspoň si po jejich přečtení může s klidem oddychnout se slovy „ten je na tom taky blbě“.

Abych ale dodržel nějakou tu posloupnost, pokusím se ke každé části hrubé stavby utvořit článek, tak aby pokryl danou část stavby a to co se během této části stavby událo. Vtipné je, že jsem ještě nezačal stavět (teď už teda dávno začal, ale jakože při tomhle článku jsem ještě nezačal) a už píšu čtvrtý článek a ani nevím kam ho zařadit :-).

Cca týden po dopsání posledního článku se mi ozval pán z O2, že přijedou udělat přeložku. Už předtím mě poprosil o vykolíkování budoucí stavby, aby zhruba věděli kam metalický kabel přeložit. Nakonec jsme se domluvili, že bude levnější kabel uštípnout a položit nový bo společnost, která jako jediná pro O2 překládku provádí, si účtuje za metr výkopu více než živnostník za celej základovej pas. Provedla se objednávka a kabel se přeložil. Optický kabel se nakonec naštěstí nepřekládal.

Reklama

Úžasné bylo, že skoro tentýž den volal původní majitel pozemku, že asi za týden přijedou udělat přípojky a proběhne kolaudace (samozřejmě se našli nějaké nedostatky, takže stále není zkolaudováno). Přijeli, přidělali hadice, odjeli. A já se jen každý den po práci chodil kochat, jak jim to jde, klukům, od ruky. Dokonce jsem jim odpustil, že mi přitom zničili plot, který byl jen přichycený drátkem, aby si ho mohli oddělat a dát pryč. Stejně tak jsem odpustil kopáčům z O2, že mi hlínou z výkopů zaházeli jednu přípojku a já jemně pohanil (pouze telefonicky) původního majitele, že mi udělal jen přípojku na vodu. Každý hold nemůže být šikovný jako já.

Když už se nám tedy začalo dařit, přitlačil jsem na zedníky, aby mi konečně poslali definitivní cenu jejich práce. Byl jsem totiž stále ve zkušebce, tedy bez dovolené a navíc se přiznám, že nemám moc přátel, kteří by rozuměli praktické stavbě a byli ochotni mi pomoci. Dokonce ani za peníze. Když nad tím teď tak přemýšlím, tak vlastně nemám žádné přátele.

Mno a když už jsem zatlačil, tak mi konečně přišlo nacenění (po cca měsíci a půl). Dal bych ho do přílohy, ale vejde se mi i do článku.Vypadalo totiž takto: „Celková částka za zhotovení domu, garáže, příjezdové cesty a terasy je 832.600 kč. Z této částky je 119.000 kč tesař, pokrejvač a klempíř. Klempíř je včetně materiálu“

Reklama

Během dalších 14 dní jsem se snažil pochopit a z kluků vymámit, co že jako je součástí „nacenění“ a kde že se ta cena vzala. Logicky přeci, když si nacením práci na stokoruny přesně, musím vycházet z nějakého výpočtu. Kdyby napsali „uděláme to za mega“, tak pochopim, že žádnou kalkulaci nemaj a budu se hádat o ceně, ale takhle? Každý soudný člověk, který kalkulaci viděl, nevěřil. Poprosil jsem tedy kluky, aby mi odečetli základovku. Tu jsem si totiž nakonec z důvodu časového pressu zadal firmě, kterou vlastní známý (nezaměňovat známý a příbuzný). Dále, aby odečetli všechny ty serepetičky, jako příjezdová cesta a terasa a řekli mi cenu za hrubou stavbu domu a garáže (bez střechy, kterou mi firma s ofiko fakturou a ofiko záruční dobou nabídla za cca ¾ ceny včetně DPH a ještě zajistili super slevy na tašky a střešní okna). Dostali jsme se tedy nakonec na 350 tisíc za práci na svislých konstrukcích (strop jsem si totiž taky objednal komplet ze spirollů včetně zalití).

Když jsem si zadal poptávku na cenu práce na jednom nejmenovaném serveru dostal jsem se zhruba na jednu třetinu ceny u nejdražší nabídky (nejlákavější byla nabídka 400 Kč za m3 zdiva od Poláků). A to ani nemluvím o tom, že mi pán byl schopný cenovou nabídku rozepsat a připravit během jednoho dne. Já jsem si následně na základě výpočtů od Porothermu spočítal, že kluci chtěli zhruba 3.000 za m3 zdiva (bez materiálu pochopitelně) a s cenou 850 Kč za m3, kterou nabídla parta z Poděbrad, jsem souhlasil.  Pánové sice nejsou stavaři od pánaboha, ale když se na ně dohlídne, tak trefjej i okna. Ale o tom v dalším článku o základové desce a hrubé stavbě :-).

Podobných zážitků s dodavateli mám povícero. Definitivně jsem se rozešel s AAA poptávkou do které jsem poslal hodnocení na svého projektanta, abych uchránil jeho další případné klienty. Když nebylo ani po 14 dnech hodnocení zveřejněno, trochu jsem si AAA poptávku projel a zjistil, že jsou tam pouze kladná hodnocení. Dotázal jsem se tedy na AAA poptávce jestli to mohu chápat tak, že zveřejňují pouze kladná hodnocení. Bylo mi odpovězeno, že můžu. 

Reklama

Dobrá tedy, budu si vybírat pouze dodavatele s „nějakým“ hodnocením. Co když má, ale zveřejněno jedno hodnocení a tisíc negativních si AAA poptávka šušní někde v internim archivu? Tento zcela netransparentní server jsem tedy odepsal a využívám ho pouze k porovnání cen.

Toť asi vše k části „shánění dodavatelů“

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací