Sedm zásad při zdění domu - část I.

Autor: PORFIX (16 příspěvků)
16. 6. 2013
0 komentářů
Sedm zásad při zdění domu - část I.
Příspěvek stavebníka
1.    Založení stavby Po zabetonování a vytvrdnutí základové desky nebo pásů a provedení vodorovné hydroizolace proti vzlínání zemní vlhkosti je ten správný čas na další etapu stavby rodinného domu – vyrovnání základové desky a založení rohů budoucí stavby.

V praxi je obvykle rozdíl v rovinnosti základové desky 20 až 40 mm, ale lze se setkat i s nerovností 60 až 70 mm. Po přeměření rohů nivelačním přístrojem se nepřesnosti ve výšce základové desky začínají dorovnávat nejdříve v nejvyšším rohu stavby.

Tvárnice se uloží do maltového lože (na rozdíl od ostatních řad se pro vyrovnání nepřesností používá vápenocementová malta). Po založení všech rohů a popřípadě míst, kde se obvodové zdivo kříží s vnitřním nosným zdivem, se znovu zkontroluje přesnost výškového a stranového osazení tvárnic. Následně se pro usnadnění zdění natáhnou zednické šňůry a dozdí celá spodní řada. Přitom se nesmí zapomenout na vynechání přesně označených míst pro dveřní otvory podle výkresové dokumentace.

2.    Obvodové a vnitřní nosné zdivo

Další řady je již zdí pomocí zdící malty na pórobeton (běžně nazývané lepidlo), která se po rozmíchání s vodou nanáší speciální ozubenou lžící. U hladkých tvárnic se zdící malta nanáší na celou plochu ložné (vodorovné) i styčné (svislé) spáry. U tvárnic v provedení PDK (perodrážka a úchopová kapsa) se maltuje pouze ložná spára, neboť tvárnice je opatřena na čelech „zámky“, které se pouze zasouvají na doraz do sebe. Výsledná tloušťka spáry je ca. 2 mm a tím nedochází ke vzniku tepelných mostů.

Reklama

Během zdění se průběžně kontroluje kolmost stěn a přesnost osazení tvárnic pomocí vodováhy. Ložná plocha tvárnice se ometením zbaví prachu a nečistot a po nanesení zdící malty a uložení tvárnice je možné její přesnou polohu dosáhnout poklepáním gumovou paličkou asi do 10 ti minut  Především je potřebné dbát na přesné výškové osazení jednotlivých řad zdiva a případné nerovnosti srovnat pomocí hoblíku.

Sedm zásad při zdění domu - část I.Sedm zásad při zdění domu - část I.

3.    Vazba zdiva

Křížení nosných stěn se provádí na klasickou vazbu, aby byla zajištěna správná vazba zdiva, musí činit přeložení u svislých spár min. 100 mm při obvyklé výšce tvárnice 250 mm.  Nedostatečná vazba zdiva může mít za následek vznik trhlin v omítce především v místech uložení nosných překladů, u pilířů, parapetů, nebo v rozích či zalomeních stavby.

Reklama
Sedm zásad při zdění domu - část I.Sedm zásad při zdění domu - část I.

V praxi se bohužel často setkáváme s opačnými příklady, kdy si stavebníci nebo prováděcí firmy se zásadami vazby hlavu nelámou.

Sedm zásad při zdění domu - část I.Sedm zásad při zdění domu - část I.
Reklama

Na pokračování článku se můžete těšit již příští týden.  

Nenašli jste odpověď na svůj dotaz? Zeptejte se profesionálů!

Vyplňte formulář a zeptejte se profesionálů na zdící materiály panů Ing. Jozefa Kováče a Ing. Jindřicha Táborského ze společnosti PORFIX CZ a.s.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
PORFIX (16 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.porfix.cz+420 800 900 366
Kladská 464, Poříčí 541 03 Trutnov
Poslat poptávku