7 užitečných rad JAK SI VYBRAT STAVEBNÍ MATERIÁL

Autor: PORFIX (16 příspěvků)
26. 5. 2013
1 komentář
7 užitečných rad JAK SI VYBRAT STAVEBNÍ MATERIÁL
Příspěvek stavebníka
Chystáte se stavět a vybíráte stavební materiál? Nevíte si rady  s výběrem v široké nabídce materiálů na trhu? Nevíte, jestli stavět z pórobetonu, cihly, dřeva, či jiných méně tradičních materiálů? Přinášíme vám pár užitečných rad, které vám při výběru pomohou.

PROJEKT

Jednou z nejčastějších chyb je změna výstavby po dobu hrubé stavby domu. Je velmi důležité si pořádně rozmyslet už ve fázi projektu, jaký dům vlastně chcete.

Jak má být obydlí velké, jak má být vnitřek dispozičně řešen a jakým energetickým standardem má stavení disponovat. Dále, jestli upřednostníte vyšší počáteční náklady na výstavbu a následně nižší provozní náklady nebo naopak.

V neposlední řadě byste také měli důkladně zvážit, jaké jsou možnosti vašeho rozpočtu. Když se například rozhodnete pro nízkoenergetický dům, ale kvůli chybějícím financím zanedbáte detaily, pro které nízkoenergetického standardu nedosáhnete, zbytečně tak přeplatíte na projektu i na stavbě - za vyšší cenu budete mít dům s dražším provozem.  

Reklama

TEPELNÁ IZOLACE

Většina výrobců dnes ve své nabídce má zdicí materiály, které i bez zateplení splňují doporučení teplotechnických   norem. Někteří nabízejí dokonce i produkty splňující požadavky pro nízkoenergetické domy bez zateplení.

Takovýmto produktem jsou například tvárnice šířky 500 mm z trutnovské pórobetonky. Tepelný odpor takové tvárnice je 5,56 m2.K/W. Častěji se však v praxi využívají tvárnice šířky 375 mm (R=4,17 m2.K/W) používané bez zateplení při výstavbě energeticky úsporných domů.   

Pokud jste zastáncem zateplení, nejvhodnější je kombinace tvárnic šířky 300 mm s odpovídající tloušťkou zateplení.

Reklama

PRACNOST A ČAS

Cenu hrubé stavby tvoří kromě ceny materiálu i cena práce. Je přirozené, že pokud je práce se zdicím materiálem rychlá a jednoduchá, náklady na zdění budou nižší. V tomto je pórobeton nepřekonatelný.

Dva šikovní zedníci se dvěma pomocníky dokáží při použití stavebního systému vyzdít jednopodlažní rodinný dům i s překlady a věnci za 2 dny.

Práci s pórobetonem zvládne i průměrně zručný domácí kutil bez zkušeností se zděním.

Reklama

DETAILY

Když kupujete stavební materiál, může se vám stát, že základní materiál koupíte za výbornou cenu, a když poté kupujete různé rohové, poloviční a ukončovací prvky, nestačíte se divit nad jejich vysokou cenou.

Velkou výhodou pórobetonových prvků je vysoká variabilita a jednoduchost opracování. Tvárnice se jednoduše piluje a formuje do požadovaného tvaru a na požadovanou délku. Velkou výhodou je například i příprava elektrorozvodů. Vystačíte si s jednoduchým ručním drážkovačem.

BENEFITY NAVÍC

Kromě vlastností a ceny zdicího materiálu je třeba si všímat i toho, jaké benefity v podobě služeb výrobce nabízí. Jestli poskytuje technické poradenství, jestli dělá kalkulace materiálu, nebo jestli vám přijde založit stavbu či například půjčí nářadí.

Dobrý dodavatel poskytne např. projekt rodinného domu za výhodných podmínek, udělá nákres kladečského stropu, dopraví materiál zdarma až k vám a má vždy něco navíc.

REFERENCE

Poraďte se s lidmi ve svém okolí. Zeptejte se na zkušenosti odborníků, které znáte; zeptejte se svých přátel, kteří stavěli, jaké měli zkušenosti.

Zkušenost vašeho známého vám může hodně napovědět, jakou kvalitu skýtá váš vybraný materiál ve skutečnosti, jaký je přístup výrobců v případě problémů, jak ochotně vám poradí při výstavbě atp.

7 užitečných rad JAK SI VYBRAT STAVEBNÍ MATERIÁL7 užitečných rad JAK SI VYBRAT STAVEBNÍ MATERIÁL7 užitečných rad JAK SI VYBRAT STAVEBNÍ MATERIÁL

CENA

Za své peníze chce každý to nejlepší. To nejlacinější řešení nemusí být vždy tím správným výběrem. Neporovnávejte jen cenu samotného materiálu, ale porovnávejte také hodnotu, kterou dostáváte v podobě materiálu a jeho vlastností či v podobě doprovodných služeb a dalších benefitů.   TIP: Když porovnáváte cenu zdicích materiálů, porovnávejte vždy cenu za 1 m2 materiálu s podobnými vlastnostmi.  

Nenašli jste odpověď na svůj dotaz? Zeptejte se profesionálů!

Vyplňte formulář a zeptejte se profesionálů na zdící materiály panů Ing. Jozefa Kováče a Ing. Jindřicha Táborského ze společnosti PORFIX CZ a.s.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
PORFIX (16 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.porfix.cz+420 800 900 366
Kladská 464, Poříčí 541 03 Trutnov
Poslat poptávku