Materiály pro obvodové konstrukce

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
12. 3. 2013
1 komentář
Materiály pro obvodové konstrukce
Příspěvek stavebníka
Je zcela jasné, že energetickou úspornost domu ovlivňuje nejvíce obvodový plášť.  Jedním z nejpoužívanějších stavebních prvků jsou stále cihly a keramické tvárnice. Jednoznačně patří k těm nejzdravějším materiálům, jelikož jsou vyrobeny z přírodního jílu a hlíny.

Pro konstrukci obvodového pláště jsou dobrou volbou tvarovky THERM, jejichž vnitřní strukturu tvoří systém vzduchových dutin a speciální tenkostěnná mřížka. Ta je navržena tak, aby kladla co největší odpor prostupu tepla

Kromě příčného děrování jsou tyto tvárnice navíc vylehčené i ve střepu, a to tak, aby získaly co největší tepelně-izolační schopnost. Na našem trhu je nabízejí různé firmy pod názvem POROTHERM, KERATHERM, HELUZ.

U některých tvárnic jsou vzduchové dutiny vyplněny minerální vatou, jako například plněná broušená tvárnice POROTHERM T Profi, nebo polystyrenem jako plněná broušená tvárnice HELUZ FAMILY 50 2in1.

Reklama

Tyto typy tvárnic mají v sobě tedy již tepelnou izolaci integrovanou, takže splňují tepelně-izolační parametry nízkoenergetického domu, a to bez dalšího zateplení.  

Materiály pro obvodové konstrukce

Na trhu jsou i další cihly s vysokými tepelně-izolačními vlastnostmi. Patří k nim POROTHERM Profi DRYFIX, POROTHERM Hi, POROTHERM T Profi, POROTHERM EKO +, HELUZ FAMILY 44 a HELUZ FAMILY 50.

Reklama

Pokud je pro zdění použita tepelně-izolační malta nebo tepelně-izolační vnější omítka, je  tepelně-izolační schopnost stěny podstatně vyšší než  při použití obyčejné malty a omítnutí domu běžným způsobem.  

Materiály pro obvodové konstrukce

Při použití cihel POROTHERM HI a tloušťce obvodové stěny 500 mm je možné dosáhnout hodnoty  součinitele prostupu tepla až  0,15 W.m-2.K-1. A cihlami typu HELUZ FAMILY 50 2in1 až 0,11 W.m-2.K-1. Pro těžkou konstrukci lze tolerovat i hodnoty až do 0,25 W.m-2.K-1 přesto, že pro nízkoenergetické domy by měla být hodnota prostupu tepla co nejnižší.

Reklama

Jakmile je však použita většina ostatních druhů cihel a tvarovek, včetně typu THERM, není schopna jednovrstvá zděná konstrukce splnit požadavky na doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla tak, jak je to požadováno pro nízkoenergetický nebo i pasivní dům. Tato skutečnost má vliv na navrhování a skladbu obvodových stěn úsporných domů, a tak jsou pro tuto příležitost obvykle navrhovány konstrukce vrstvené. 

Na našem trhu jsou zastoupeny certifikovaným systémem vícevrstvého zdiva  KMB SENDWIX. Ten je složen z tepelně-izolační vrstvy z pěnového polystyrénu či minerální vlny a z vnější povrchové vrstvy.

Materiály pro obvodové konstrukce

Vnější povrchová vrstva může být provedena buďto z vnější omítky, nebo v podobě přizdívky z režných vápeno-pískových cihel anebo s provětrávanou vzduchovou vrstvou z obkladových prvků. Vnitřní povrch pak zůstává buď v podobě režného zdiva anebo se může omítnout. Podle zvolené tloušťky tepelné izolace může obvodová stěna dosahovat součinitele prostupu tepla v rozmezí 0,34 – 0,14 W.m-2.K-1.

K tvorbě obvodových zdí jsou u nás velmi často využívány pórobetonové bloky, zvláště tvárnice YTONG. Materiál je z přírodních surovin, recyklovatelný navíc má nízkou hmotnost.

Pro provedení obvodových stěn jsou i další možnosti ve volbě materiálu. Například tvárnice Liatherm nebo Liapor SL (prvky z pórovitého kameniva Liaporu dříve nazývaného keramzit).   

Materiály pro obvodové konstrukce

Obvodové stěny mohou být také monolitické, ve většině případů s využitím trvale zabudovaného bednění nazývaného ztracené. U systému VELOX je toto bednění prováděno ze štěpkocementových  desek, u systému  DURISOL pak z cementopískových  desek. Pro obvodové stěny je nutno použít dvouvrstvé izolační desky  VELOX WS-EPS ze štěpkocementové desky a z vrstvy stabilizovaného polystyrenu.

Materiály pro obvodové konstrukce

Při výběru materiálu vhodného pro konstrukci obvodových stěn je dobré sledovat nejen aktuální nabídku materiálů na trhu, ale i tepelně-izolační parametry udávané výrobcem, a to vše v závislosti na určité tloušťce stěny a také vzhledem k doporučné technologii provádění.

Článek "Materiály pro obvodové konstrukce" se váže k několika dotazům našich čtenářů Tomáše Šrahůlka, Martina Papeže a Markéty Hlavinové. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: coldhamandhartman.com, mgc.classistatic.com, baltstroytrans.ru, asb.sk, beodom.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací