Hypotéka

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Financování
14. 3. 2012
0 komentářů
Hypotéka
Příspěvek stavebníka
Stejně jako rozhodnutí stavět i financování se v našem případě ladilo, ladilo a ladilo, až se nakonec zcela vyladilo.

Zpočátku se měl kupovat hotový barák a financovat se z poloviny hypotékou a z poloviny z peněz z prodeje bytu. Rozhodnutím stavět se ale samozřejmě vše změnilo. Koncem ledna 2012 jsme se definitivně rozhodli pro pozemek za Prahou, kontaktovali majitele (zkusili slevu, což nám nevyšlo), podepsali rezervační smlouvu a složili rezervační poplatek.

Smlouva byla na měsíc s možností asi pětkrát prodloužit o měsíc při menším navýšení rezervačního poplatku. To ale vůbec nebylo potřeba, protože jsme dokonalý potenciální klienti a banky se poperou, aby nám mohly půjčit.

V té době jsme stále neměli zájemce na byt, takže hypoška byla jasná volba. Nikdy žádná půjčka, žádná úvěrová karta, žádný dluh, žádné splátky, pravidelné měsíční příjmy, sedm let účet u České spořitelny, no prostě hotová věc. Tady nám hodně pomohla a pořád pomáhá kamarádka Stáňa, finanční toť poradkyně.

Reklama

Takže jsme dali dohromady všechny potřebný podklady a poslali je do Spořky s tím, že jsme žádali o 96%. A světe div se, do týdne bylo na světě rozhodnutí. Akorát ne uplně to, které jsme očekávali :-).   V půlce roku 2011 jsem měnil zaměstnavatele (spíše by se dalo říct, že jsem odešel z ústavu do skutečné firmy), a že prej krátká transakční historie. Navíc jsem v lednu přečerpal účet asi o deset korun a nedoplatil asi padesát korun stavebka, který mi kdysi vnutil nějakej odborník na pobočce s tím, že není nutné platit ani korunu dokud se nerozhodnu, že si ho platit chci (ale jak už to tak bývá, odborník kecal, protože ČS je specialista na poplatky za cokoliv). Mno, ale nabídli nám rovný milion, když si zbytek seženeme v hotovosti (jakože jakási spoluúčast). Ještě ten večer jsme zajistili hotovost a poinformovali Spořku. To bylo, tuším, začátkem února. V půli února se uhradil odhadce a 28. února poslali poslední dokumenty. V půli února se nám taky podařilo najít zájemce na byt (uplně první prohlídka a hned se prodal).   Momentální situace je taková, že 18. března předáváme byt a pani manažerka hypotečního centra na Praze 5 slibuje, lže a nakonec ani nekomunikuje. Dle vyjádření klientského centra ČS musí jejich hypocentrum rozhodnout do sedmi dnů od dodání všech požadovaných dokumentů.

Na to jak je možné, že my už čekáme dnů 15, bohužel odpověď neznali. Zatím jsem poslal stížnost na klientské centrum. Rádi bychom dostali alespoň ten milión a peníze z bytu použili na hrubou stavbu. Časem si hypotéku navýšíme. Ale pokud bude Česká spořitelna fungovat tak jako doposud tak tam na ně ve čtvrtek (15.3.2012) vlítnu, pošlu je někam, zruším účet, pozemek zaplatím hotově a hypotéku budeme řešit až v zimě u GE.

Doufám, že tak pomstím všechny stavebníky, které Spořka usurpovala nebo usurpuje stejně jako nás.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací