Stavba příjezdové komunikace svépomocí

Autor: Silnice Málek (1 příspěvek)
28. 9. 2011
0 komentářů
Stavba příjezdové komunikace svépomocí
Příspěvek stavebníka
Zpevněná příjezdové komunikace je důležitou součástí výstavby rodinného domu ─ bez vyřešení přístupu ke stavbě úřad stavbu domu vůbec nepovolí. Praktické rady a tipy v tomto článku se hodí všem, kteří chtějí postavit trvanlivou a ekonomicky přijatelnou komunikaci svépomocí nebo ve spolupráci se subdodavatelem.

Své požadavky na komunikaci nejprve konzultujte na příslušném stavebním úřadě a obci – zda a za jakých podmínek lze cestu vůbec vystavět. Příliš nespoléhejte na to, že vám obec komunikaci postaví – raději spoléhejte sami na sebe. Důležité je také již v této přípravné fázi vypořádat vlastnické vztahy k pozemkům, kde má nová příjezdová cesta vést. V neposlední řadě bude třeba zajistit vypracování projektu pro územní či stavební řízení.

Provizorní cesta pro těžkou stavební techniku

Komunikace ke stavbě rodinného domu je během stavby zpravidla zatěžována těžkou stavební technikou (kamióny s materiálem, jeřáby, auto domíchávače aj.) a silniční svršek se může poškodit. Dobrou alternativou je stavba provizorní cesty, na kterou se po dokončení stavebních prací nanese vrchní vrstva asfaltového koberce. Taková provizorní cesta pak může vypadat takto:

  • kamenné podloží – cílem je získat co nejpevnější podklad
  • betonová stabilizace – stabilizační vrstva pro další vrstvy
  • spodní asfaltová vrstva – stabilní vrstva, po které už může jezdit stavební technika
  • bez vrchního asfaltového koberce – ten se položí až po dokončení stavby

Jakou cestu zvolit v bezprostředním okolí domu?

Cesty v bezprostředním okolí domu již můžeme více přizpůsobit svému vkusu a jejímu účelu a stavba svépomocí není tak náročná. U rodinných domů se zpravidla zpřístupňuje garáž a případně kotelna nebo dřevník. Nejčastější používané typy zpevněných cest jsou tyto:

  • asfaltový povrch – zpravidla plochy od hlavní komunikace k vjezdové bráně na váš pozemek, popřípadě plochy pro skládku uhlí atp.
  • betonová dlažba - chodníčky podél domu a ke vchodové brance
  • zámková dlažba - příjezd ke garáži, pracovní kout, pergola aj.
  • zatravňovací dlažba - například koleje ke garáži přes celý pozemek, které vyhoví provozu osobního vozu a nejméně naruší zatravněnou zelenou plochu

Reklama

Poraďte se s odborníkem

Každý projekt stavby komunikace je jedinečný a vyžaduje individuální posouzení na místě. Obecně ale platí, že pokud předpokládáte časté zatížení komunikace těžkými auty, doporučujeme svěřit stavbu spíše odborníkům a řešit ji subdodavatelsky – profesionální silniční firmy mají větší zkušenosti a garantují kvalitu provedení a záruky. Navíc často nabízejí poradenství a konzultace zdarma a dokáží navrhnout optimální řešení s ohledem na vaše požadavky a finanční možnosti.

Bedřich Málek – oprava a údržba vozovek a chodníků web: www.silnicemalek.cz tel.: 602 366 732 email: info@silnicemalek.cz adresa: Jeremenkova 3, Praha 4

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Silnice Málek (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací