Projekt domu

Autor: Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
14. 6. 2011
5 komentářů
Projekt domu
Příspěvek stavebníka
Vybrat typ domku se pro nás zdál úkol docela jednoduchý. Už před výběrem pozemku jsme věděli že musí být přízemní. Nechceme schody, už kvůli bezpečí pro děti, lítání nahoru a dolů kvůli všemu a na starý kolena to taky není nic dobrého. Ale bylo nám souzeno jinak ....

První problém nastal když jsme zjistili, že se nám náš vysněný domek nevejde na pozemek. A i když se nám povedlo ještě odkoupit menší pruh půdy za našim pozemkem, stejně nezbývalo povinných 3,5 metru k plotu.  Padlo pár večerů a vymysleli jsme si tedy trošku jiný dům, hlavně jinak otočený. Máme obdélníkový, zatočený a svahový pozemek, tak to nebylo jednoduchý a co to dalo práce aby vše pasovalo, navazovalo, sjednotit to s výškovým rozdílem ..... nakonec se povedlo a jsme moc spokojený, přesně podle našich představ.

Obešli jsme tedy několik projektantů u nás ve městě a podle komunikace a cen jsme vybírali. Zajeli jsme si i pro základní informace na SÚ a žádné omezení tam prý nemáme. Už jsme měli jednoho skoro vybraného, ale můj ještě našel jednoho projektanta z okolní vesnice, byl to starší pán a velmi rozumně působil. Vzal si náš nákres ale hned nás umlčel .....tady jste ale v CHKO a tento sklon střechy vám tu asi nikdo nepovolí. Musí být sedlová 40st. střecha.

Tak to byl pro nás dosti velký šok. Nejenom že nás na to nikdo neupozornil, ani žádný jiný projektant, takže je docela možný že by jsme to zjistili až po vyhotovení projektu a následným papírování ale hlavně nebudeme moct mít náš vysněný přízemní dům!!!! Přitom jsme chtěli sedlovou střechu, prostě vesnický domek, jen byl by širší a střecha by měla sklon jen tak 25st., jinak by vzniknul nepěkný, prázdný štít. Zkoušeli jsme samy volat na CHKO jak to je a že jsme i na konci tohoto území ale prý to nejde, pod 40 je nedostaneme.

Reklama

Během 14 dní jsme tedy museli rychle vybrat jiný dům, projektant čekal ..... Hrozný když člověk musí vybrat něco co nechce. Nakonec jsme našli jeden jednoduchý, podkrovní a jen si ho poupravili k obrazu svému. Dole bude i místnost navíc, na stáří jí můžeme využívat a podkroví se může uzavřít, když děti nezůstanou. Domek bude 8x11 a bude kvůli svahu posazen výše než garáž, ta bude 4,4x6,6, tak tam se snad vejdu :-) Dům i nebude dobře situován na světové strany ale stejně by se vše nemohlo dát jak by mělo a dáváme přednost lepšímu výhledu. A co nám ještě nevyjde je technická místnost, tak vše potřebný bude v garáži.

V říjnu 2009 jsme tedy zaplatili projektantovi zálohu, máme v tom projekt a i všechno běhání a papírování kolem stavebního povolení. Na to jsme totiž rezignovali hnedka, nikdo z nás nemá čas a náturu někam lítat, psát, oznamovat ..... a moc se v tom nevyznáme, tak takto to bude pro nás lepší. Ale i tak trošku něco k tomu napíši v dalším článku o stavebním řízení.

Barevné fotografie jsou druhý výběr, ČB poslední :-)

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Čenda a Lenda
Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací