Jak úspěšně jednat s úřady

Autor: Martin Perlík (4 příspěvky)
4. 5. 2011
0 komentářů
Jak úspěšně jednat s úřady
Příspěvek stavebníka
Jednání s úřady zabere mnoho času, vyžaduje trpělivost a pečlivost. Ať už se jedná o stavební povolení nebo jakékoliv jiné jednání týkající se staveb, počítejte s velkou časovou náročností řízení a dlouhými lhůtami na vyjádření úřadu.

V posledních letech se přístup úředníků k občanům velmi zlepšil, vstřícnost a příjemné vystupování už nejsou výjimkou. Následuje několik rad, které vám zjednoduší jednání s úřady a úředníky.

1. Osobní návštěva

Úředníky doporučuji navštívit osobně. Připravte si potřebné podklady a vydejte se v návštěvních hodinách na stavební úřad. Návštěvní hodiny jsou většinou v pondělí a ve středu. Při osobním jednání problém prodiskutujete podrobně nad dokumentací, případně navštívíte další úředníky. Příklad: chystáte se přistavět dům. Ukážete úředníkovi projektovou dokumentaci. Dozvíte se od něj, že bude třeba vyplnit žádost o stavební povolení a ke stavbě se bude vyjadřovat odbor životního prostředí, památkové péče a hasičský záchranný sbor.

2. Nebát se zeptat

Pokud nevíte, na koho konkrétně se obrátit, ptejte se v recepci úřadu. Poradí vám i přímo na stavebním odboru. Stačí trocha slušnosti a rychle se doptáte i náhodně potkaných úředníků.

Reklama

3. Přesná specifikace problému

Ještě před cestou na úřad promyslete, co přesně potřebujete vyřídit, snáze pak najdete správného úředníka a ten vyřídí vaši žádost. Sepište si dotazy a nejasnosti.

4. Zápisy z jednání

Při jednání s úředníkem si všechno, co jste se od něj dozvěděli, na místě zapisujte. Nejlépe i se jménem úředníka, se kterým jste jednali. Později se můžete podívat, kdo a co přesně po vás požadoval. Příklad: Referent na stavebním úřadě na vás vychrlil deset požadavků, taktak jste si je stačili zapisovat. Doma si pak vše v klidu přečtete a prodiskutujete se svým stavebním specialistou.

5. Lhůty k vyjádření

Úřad má na vyjádření lhůtu danou zákonem, většinou to bývá jeden měsíc. U stavebního povolení pak dva měsíce. Může se stát, že úřad požaduje ke svému rozhodnutí vyjádření další instituce, tyto lhůty se sčítají. Zeptejte se úředníků, se kterými jednáte, jaká je běžná doba, za kterou od nich můžete čekat odpověď. Příklad: Stavební úřad si pro povolení vyžádal vyjádření odboru památkové péče (1 měsíc), ten ale pro své rozhodnutí požaduje stanovisko památkového ústavu (další 1 měsíc). 

Reklama

6. Pečlivá agenda

Zaslaná vyjádření z úřadů i lístečky z podatelny si pečlivě evidujte, můžete tak sledovat, zda se už lhůta úřadu pro vyjádření naplňuje, a budete mít všechny podklady pro další jednání s úřady po ruce. Příklad: Už dlouho netrpělivě čekáte na dopis z odboru životního prostředí, rychlé nahlédnutí do poznámek vám řekne, že jste žádost podali úřadu teprve před dvěma týdny a není důvod k panice.

7. Pomocník internet a telefonická komunikace

Internetové vyhledávače vám poradí, kde se instituce nachází i kdy má hodiny pro veřejnost. Na stránkách úřadu najdete také užitečné formuláře a další potřebné informace. Jednodušší problém vyřešíte po telefonu nebo e-mailem, u složitějších problémů doporučuji osobní návštěvu.

8. Správní poplatky

Na úřadě většinou nenecháte víc než pár stokorun. Při vyřizování souhlasných stanovisek správců inženýrských sítí se vám poplatky mohou sečíst až na několik tisíc korun. Seminář pro ty, kdo se chystají stavět Jednou z možností, jak se dobře připravit na stavbu, je seminář určený těm, kdo se chystají stavět, přestavovat nebo nechat si postavit rodinný dům. • seminář proběhne v září 2011 v Praze (sobota nebo neděle) • provede vás úskalími při přípravě stavby, pomůže vyhnout se chybám a dosáhnout úspor. • praktická témata o přípravě stavby: Rozhodování, zda volit byt, nebo rodinný dům, co obnáší příprava stavby, jednání s úřady, jak ovlivnit cenu stavby, úspory při provozu stavby a další Více o semináři na www.perlikprojekce.cz/seminar Další podobné články si můžete přečíst na Stavařském blogu: www.perlikprojekce.cz/blog Autor: Martin Perlík, stavební inženýr a projektant

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin Perlík (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama