Příprava staveniště

Autor: Mirek a Lidka (7 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
16. 7. 2009
1 komentář
Příprava staveniště
Příspěvek stavebníka
Protože od koupě pozemku po povolení stavět uběhly skoro 3 roky, bylo spousty času se na stavbu připravit.   První co jsme museli udělat, byl sjezd na parcelu. Jakmile jsme obdrželi povolení od obce, stačilo rozhrnout a zhutnit trochu navezeného rumiska a bylo hotovo.

Dále jsme chtěli nějaké zázemí na stavbě a tak jsme začali shánět nějakou buňku nebo maringotku a také se nám to zanedlouho podařilo. Stali jsme se majiteli plně vybavené vojenské maringotky, kterou jsme dovezli z vedlejší vesnice.

Jako další věc jsme se rozhodli vybudovat oplocení, jak mi říkáme, velkou čínskou zeď. Za hubičku jsme od tety koupili trubky a od dědy z práce získali velké prázdné plechovky od barvy, které jsme zakopali do země asi půlkou nad terén a do nich pak zabetonovali připravené a základovou barvou natřené trubky. Sloupky do plechovek se dávali z důvodu pozdějšího navýšení terénu. Než trochu beton vyzrál, se sloupky natřely zelenou barvou a k plechovkám se navezla a zhutnila zemina, aby to drželo. Pak už se natáhl mezi sloupky drát a na něj upevnilo pletivo. U vjezdu jsme místo brány použily odhrnovací pletivo zavěšené na dvou sloupcích, které jsou zabetonované v pneumatikách, aby se daly dle potřeby odvalit.

Další věc na co jsme měli povolení a mohli udělat, bylo zhotovení vodovodní a kanalizační přípojky. Jelikož v obci kde budeme stavět je podtlaková kanalizace, tak připojení není zrovna levná záležitost. Jímka a speciální ventily přijdou na bez mála 100 tisíc. Proto jsme zašli na obec s žádostí o příspěvek. Obec rozhodla, že pokud uděláme sběrnou jímku na hranici našeho a sousedního pozemku a sousednímu pozemku umožníme připojení, tak kanalizační přípojku kompletně uhradí. Protože realizaci přípojek prováděla jedna firma, tak jsme si hradili jen přípojku vody a kanalizační trubky na naší časti pozemku. Vodu a kanalizaci jsme ukončili u hranic domu pro pozdější napojení. Na vodoměr jsme museli vykopat provizorní jímku, aby byl chráněn proti zamrznutí.

Reklama

Jednou mi brácha řekl, že chlap od nich z práce má doma míchačku a chce se ji zbavit, tak jsme se na ni jeli podívat. Byla pěkně rezavá, ale chtěl za ni pětistovku, tak jsme si plácli. Jako bonus jsem dostal i 40 metrový kabel. Doma jsem ji obrousil, natřel a udělal novou elektriku. Dnes slouží k plné spokojenosti, viz foto.

Náš děda jakožto zdatný kutil nám vyrobil luxusní kadibudku, a na nás bylo jen si ji přivést a umístit na pozemku. Našemu synovi se tak zalíbila, že si z ní hned udělal prolézačku. Dnes už ale slouží k účelu, pro který byla vyrobena.

Protože maringotka, kterou jsme prve koupili je plně vybavená jako vojenská kuchyň se čtyřmi postelemi a bylo nám ji líto předělat na skladiště stavebního materiálu, rozhodli jsme se postavit ještě jednu boudu na materiál a nářadí. Z trámků které jsme získali za odvoz z demolice staré garáže, jsme postavili kostru, na kterou jsme přišroubovali OSB desky. Dveře a krytinu jsme rovněž použili ze staré boudy. Jak se nám to povedlo, můžete posoudit na fotografiích.

Reklama

A jako poslední věc jsme nechali provést skrývku ornice a odborně zaměřit rohy budoucího domu. Později jsme se dozvěděli, že jsme si mohli zaměření domu udělat sami a ušetřit tak nemalé peníze. V průběhu čekání jsme při různých slevových akcích postupně nakoupili materiál na hrubou stavbu a uskladnili ho na pozemku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Mirek a Lidka
Mirek a Lidka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací