Stavební povolení

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
31. 12. 2009
0 komentářů
Stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Květen- červenec 09 Po dlouhém bádání a zjišťování co je a co není potřeba jsme se pustili do zařizování stavebního povolení.

První na řadu přišly plány. Jak jsem již psal v dřívějších článcích plány nám nakreslil strejda, který se tím živý v Německu. Začali jsme někdy okolo nového roku. Dolaďování a úprava konečného návrhu trvala asi 3 měsíce. Po tom co byli hotové všechny potřebné výkresy pro stavební povolení tak jsme se mohli vrhnout na úřady.

Nejdříve Danča několikrát navštívila stavební úřad, aby jí řekli co všechno budou potřebovat abychom udělali vše. S každou další návštěvou jsem se ale ujistil, že některé úřednice nevědí o světě a jediné co umějí je razítkování a podepisování. Vždycky a ještě k tomu překvapivě říkali „vy nemáte ještě tohle a támhleto“ a po otázce zda je to všechno se člověk na další schůzce dozvěděl, že zas něco chybí. Ale vrcholem bylo, když po Danče chtěli abychom měli na rekonstrukci energetický audit ? že prý je to ze zákona povinné. Tak jsem neváhal a do zákona se podíval a zjistil jsem, že je to sice povinné u rekonstrukcí ale od 1000m2  Což je asi 4x více než budeme mít. Na úřad jsem se vrátil, vše si s paní neomylnou vysvětlil a bylo dořešeno. Tohle bylo poslední ujištění co vše bude potřeba a mohli jsme začít s obesíláním RWE, ČEZ, Voda a kanalizace, O2 a sousedů.    

Podle plánů bylo zřejmé, že problém nastane s RWE protože kaplička, kterou máme na hranici původního pozemku zasahuje do přístavby, ale o tomhle v dalším článku.

Reklama

Další problém, bylo opět město a jejich zpráva vody a kanalizací. Mysleli jsem si, že to bude v pohodě, protože se souhlas vyřídí rovnou na městě. Opak byl pravdou.  Po návštěvě jsme zjistili, že nevědí kde voda vede, jak je hluboko a na dotaz zda mají plány už vůbec nereagovali. Navíc v plánu byli rekonstrukce splaškové kanalizace o které také nikdo nic neví. No prostě kocourkov. Za prvé se musel zavolat majitel stavební firmy, která dělala kanalizaci před 20lety, aby nám řekl kde vede, protože oni to nedělali ani podle plánů a ani podle toho jak se to má dělat. Tomu jsem se musel začít smát, protože kdyby ten člověk umřel tak nikdo neví kde kanalizace je a bylo by hotovo. Toto naštěstí dopadlo dobře a souhlas mohl být udělen. Za druhé je plánovaná rekonstrukce splaškové kanalizace, ale jelikož nemají projekt a ani termín tak jsme musely udělat splašky do septiku s přípravou do revizní šachty odkud to bude do nové kanalizace. (jinak by nám to neschválili)

Po obeslání všech úřadů jsem začal pracovat na průvodní zprávě k projektu a technickým zprávám k topení, vodě a kanalizaci a elektrice.

Všechno tohle jsem viděl skoro poprvé v životě. Stáhnul jsem si zákonné požadavky, dal jsem si to dohromady se znalostmi našeho stavebního úřadu a začal jsem tvořit. Trvalo mi to asi 7 dní kdy jsem do pozdních nočních hodin psal a psal až bylo vše hotovo.

Reklama

Po dokončení jsem byl domluvený s jedním projektantem v sousedním městě, že se na projekt podívá, spočítá statiku a plány orazí. Následovalo spolu s ostatníma povolením či souhlasem běžet na stavební úřad. A to bylo někdy v půlce července. Jaké bylo naše překvapení, když nám řekli, že chybí územní souhlas, že nám to zapomněli říci. Jaká náhoda. :o) No nic, žádost o územní souhlas jsme vyplnili a dali spolu s žádostí na stavební povolní na úřad a mohli jsme čekat jak co a jak.

Celou dobu se nám nikdo neozval. Asi po 2,5 měsíci nám přišel dopis o zahájení stavebního řízení. Chvíli na to schválení územní souhlas ale stavební povolení zatím v nedohlednu. Byla asi půlka listopadu, když jsem dodělával 11 šár a přijela poštačka a přivezla schválené stavební povolení. Neuvěřitelné. Ale asi skoro další měsíc jsme čekali na ten papír „stavba povolena“ a orazítkovaný projekt abychom mohli jakoby legálně začít stavět. :o)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací