Voda "zadarmo"

Autor: Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
27. 1. 2015
1 komentář
Voda "zadarmo"
Příspěvek stavebníka
Zima nám pomalu dýchala na krk, tak jsme museli začít řešit vodu. Byt už jsme prodali a chtěli jsem bydlet zase ve svém...

Pozemek jsme kupovali s tím, že je na něm jen příprava na elektřinu a vrtaná studna, která má jednak málo vody a co se čistoty týče, tak bych ji zrovna také nepil. Nechali jsme udělat kompletní rozbor vody ještě před koupí pozemku, takže jsme s tím počítali (tvrdá, vysoký obsah ne moc zdravých látek, pár bakterií...). Nakonec jsme tedy zakopali do země několik nádrží na vodu, kam půjde dešťovka a kubíkovou nádrž na vodu ze studny. Odpadní voda pak půjde přes čističku do další jímky a ta se bude vyvážet, nebo z ní v létě budeme zalévat okrasné stromy. Dešťovou vodu, co půjde do baráku budeme následně upravovat a čistit.

Čističku i jímky jsem měl již řadu let vybrané, na For Archu mě okouzlila značka Rewatec - www.dobrejimky.cz. Jedná se o německé výrobky vyráběné z jednoho kusu plastu - žádné sváření nebo lepení, nevadí jim spodní voda, jsou lehké na manipulaci, čistička má malou spotřebu elektřiny, jen cena je o něco vyšší, ale za kvalitu si rád připlatím a rozhodně toho nelituji. Nic se nemusí betonovat a mají i nástavce, které jsou pojízdné automobilem. 

Když jsme chtěli vodovodní trubku protáhnout chráničkou do baráku, tak jsem myslel, že vezmu zbiječku. Asi jsme kopoflex někde při hutnění přiskřípli a to se nám málem stalo osudným. Nakonec hrubá síla vyhrála, ale byl to dvouhodinový usilovný boj!

Reklama

S nádržema se postupně dodělala šachta nad studnou, na barák se natáhla perlinka přes zaizolovaný a zateplený sokl (16 cm perimetr), dala se nopovka po obvodu celého domu do hloubky cca 1,5m a začalo se zasypávat hlínou... Do té doby nám totiž barák trošku trčel nad zem.

23. prosince jsme dodělali poslední úpravy a mohla začít zima. Mezitím jsem stihli i okna, ale o těch až příště.

Náklady

Název položkyCena
Zemní práce
40 000 Kč
Šachta na studnu
12 000 Kč
Příslušenství k jímkám, hadice
30 000 Kč
Plastová jímka 1 m3
17 100 Kč
Plastová jímka 7,5 m3
45 500 Kč
2x plastová jímka 7,6 m3
69 200 Kč
ČOV
68 200 Kč
Celkem282 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací