Zasíťování pozemku

Autor: Lukáš a Bětka (10 příspěvků)
25. 5. 2009
2 komentáře
Zasíťování pozemku
Příspěvek stavebníka
V druhém díle našeho blogu se zaměříme na budování sítí. V době, kdy jsme pozemek koupili, byla na něm pouze kanalizace. Ta se nakonec paradoxně ukázala jako největší problém. Vede totiž od souseda. V době, kdy se budovala,  naše pozemky tvořily jeden celek.

Problém měl dvě hlediska. Jednak se vodovodům a kanalizacím nelíbilo, že by jedna přípojka do hlavního řadu byla společná pro dva domy, stavební úřad zase chtěl mít zaručenu ochranu stability sousedovy přípojky, protože ta, jak jsme se původně domnívali (neexistovala k ní dokumentace), měla vést pod naším domem. Vše nakonec bylo trochu jinak, ale to se dozvíte až v některém z dalších dílů.

Co se týče vody, plynu a elektriky, využili jsme situace, kdy se na protější straně komunikace, ke které přiléhá náš pozemek, budoval hlavní řad všech sítí pro domy, které naproti nám buduje developerská firma. Zároveň jsme ale museli spěchat, protože po dokončení prací na sítích se zde měla budovat nová silnice a chodníky a potom už by přivedení sítí na náš pozemek představovalo problém. Od původního majitele jsme dostali projektovou dokumentaci k vodě a plynu, od developera pak potřebné kontakty.

Na stavebním úřadě jsme se dozvěděli, že musíme zažádat o územní souhlas. Po první návštěvě jsme byli trochu vyděšení, jaká všechna vyjádření jsou k udělení souhlasu potřeba:  O2, VaK, RWE, ČEZ, obec, developer odnaproti…  Při tom všem shánění potřebných vyjádření jsme si připadali jako blbci, kteří ani neumí vysvětlit, co chtějí. Každý totiž onen papír nazývá jinak. Někdo vyjádření k existenci sítí, někdo stanovisko k projektové dokumentaci. Zároveň jsme taky museli sepisovat žádosti o budoucí připojení, kromě O2, protože pevnou linku neplánujeme.

Reklama

Utvrdilo nás to v tom, že vlastní stavební povolení si  necháme vyřídit někým, kdo se v této oblasti pohybuje. My jsme předtím žádné zkušenosti s jednáním na stavebním úřadě neměli. A na běhání po všech možných místech je taky samozřejmě potřeba čas, kterého má člověk chodící do zaměstnání málo.  

Nakonec jsme se kýženého souhlasu dočkali, i když jsme pracovnici na stavebním úřadě museli popohnat, protože ani po 30denní lhůtě nám žádné vyjádření nepřišlo. Mezitím nám stihli vybudovat přípojku k elektrice, u které formality de facto zařizoval ČEZ. My jsme si akorát vybrali pilíř. Nechali jsme si ho udělat z bílých cihel a jako sdružený pro přípojku plynu. Původně jsme si ho chtěli kvůli úsporám vybudovat sami, ale beton se bez elektriky a vody těžko míchá, takže jsme to nechali lidem od fochu.

Na plynovou a vodovodní přípojku jsme potom dlouho čekali, jelikož jsme ale měli v úmyslu začít stavět až na jaře, nepředstavovalo to pro nás nějaký problém. Nejdůležitější bylo, že se vše stihlo před stavbou nové silnice a chodníků.  V dalším díle se rozepíšeme o vytváření projektu.

Reklama

Galerie

Zasíťování pozemkuZasíťování pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš a Bětka
Lukáš a Bětka (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama