Kanalizace a plyn

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
8. 3. 2009
0 komentářů
Kanalizace a plyn
Příspěvek stavebníka
Jelikož je počasí stále dobré rozhodl jsem se ještě letos vykopat a připojit kanalizaci s plynem. Kanalizaci mi proplatí místní obecní úřad a tak na tom dosti ušetřím. Navíc mi přijel velmi šikovný bagrista, který měl výkop hotový snad za 3 hodiny i s položením trubek.

Do jednoho výkopu jsem položil odpadovou rouru, dešťovou, a plyn. Výkop musel být proto trochu širší, ale udělalo se to vše najednou. Jediný menší problém nastal v místech, kde se přípojka kanalizace křížila s hlavním plynovým řádem, ale naštěstí kanalizace vyšla dosti pod ní. Připojení na hlavní obecní kanalizační řád mi provedla obec, která ji i platila. Kanalizační roura se musela vykopat pod potůček, který mi teče před pozemkem.

Kanalizace a plynKanalizace a plynKanalizace a plyn

Kanalizační trubka byla korugovaná a tak se nemusela obhazovat zásypovým pískem, což nám také usnadnilo práci. Roury se pouze obsypali zeminou z výkopu.

Reklama
Kanalizace a plyn

Na konec výkopu k domu jsem na roury položil elektrický kabel AYKY 4X16mm2, který jsem dal do chráničky. Tento kabel jsem spolu s plynovou trubkou obsypal zásypovým pískem a proto, že jsem měl písku dost (byl velmi levný 1 t - 80 kč), tak jsem jím obsypal i rouru na dešťovou vodu, která nebyla korugovaná. Na konci přípojky u domu jsem musel kanalizační přípojku zredukovat, protože kanalizace, která jde z domu je položená v rouře o průměru 125mm a kanalizace, kterou mi položila obec je 150 mm. Větší problém byl, ale s napojením nově položené roury na dešťovou vodu, kterou jsem musel připojit na již dříve položenou rouru 150 mm. Trvalo mi to asi 3 hodiny a naučil jsem se u toho i pár sprostých slov... Nakonec jsem připojil obě roury, ale to jsem netušil, že hlavní problém ještě přijde. Úřednice z povodí Odry, která jela náhodou kolem, se chtěla podívat, co se tady staví. Sdělila mi, že potůček, pod kterým vede kanalizační přípojka do hlavního kanalizačního řádu ja v jejich správě a jedná se o neudržovaný vodní tok. Připojení, které provedla obec, se jí nelíbilo a sdělila mi, že nemám roury ani zasypávat, protože je budu muset pravděpodobně vykopat a položit kanalizaci podle jejich požadavků. Na její dotaz kdo mi to povolil, jsem řekl, že na tuto stavbu přípojky mám stavební povolení místním stavebním úřadem a, že ten mi práci i provádí. Po menší debatě odjela na stavební úřad, kde chtěla vidět povolení a projekt k téhle přípojce. Stavební úřad jí všechno předložil. Ještě že mám podepsanou smlouvu s obcí na připojení kanalizace, kde ze zaručily za připojení mé novostavby na obecní kanalizační řád a, že to i profinancují. Momentálně čekám, jak se dohodne stavební úřad s povodím Odry a stavbu nechávám zazimovat.

Kanalizace a plynKanalizace a plyn
Reklama

Nakonec jsem ještě v listopadu stihnul přivést podlahový polystyrén EPS 100Z 100mm, který mě vyšel na 15 088kč. Bylo ho cca 118m2 t.j 47 balíků. Naštěstí už napadl sníh a tak se to dobře táhlo po sněhu do garáže, kde ho mám přes zimu uskladněn. Teď sháním kompletní topení a krbovou vložku s rozvody...

Archivní článek: listopad 2008

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací