Zdění obvodového nosného zdiva z tvárnic Ytong

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
16. 5. 2019
1 komentář
Redakční článek
Po založení rohů a první řady obvodového zdiva u Dana na stavbě, jsme nechali maltu řádně vytvrdnout. Druhý den jsme se už ale směle pustili do zdění dalších řad obvodového zdiva z tvárnic Ytong.

Pro spojování tvárnic jsme použili originální zdící maltu Ytong a Ytongovou zednickou lžíci. Pytel zdící malty se rozmíchá ve větší nádobě. Do nádoby vždy nejprve nalijeme vodu a poté přidáváme maltovou směs. Přečtěte si jak založit rohy stavby 

Zdění provádíme od rohu domu

Zdění se provádí vždy od rohu domu. Správně by se měla do rohů osadit tvárnice pery směrem ven z domu. My jsme se rozhodli využít zapůjčené pásové pily a do rohu vybírali vždy ty tvárnice, které byly drobně poškozené dopravou nebo manipulací na stavbě. Poškozenou část jsme na pile odřízli a získali přesný a hladký roh.

Zdění obvodového nosného zdiva z tvárnic Ytong
Reklama

Vyznačení okenních otvorů a vnitřních stěn

V některých místech domu plánuje Dan velká okna již v první, respektive druhé řadě tvárnic. Proto jsme před zděním důkladně prošli projektovou dokumentaci a vyznačili místa okenních otvorů. Dále jsme si vyznačili místa napojení pro vnitřní nosné stěny a příčky. Do těchto míst jsme při zdění vkládali nerezové spojky, které posouží k pozdějšímu provázání zdiva.

Zdění obvodového nosného zdiva z tvárnic Ytong

Před nanášením malty jsme kontrolovali rovinnost tvárnic. Všechny drobné nerovnosti přebrousili a celou řadu poté ometli smetákem.

Reklama

Praxe dělá mistry – jak pracovat se zednickou lžící Ytong

Praxí jsme postupně zjistili, že pro zachování čistoty zdiva, je vhodné nandat maltu do Ytong zednické lžíce obyčejnou zednickou lžící, postupně maltu rozprostřít na tvárnice a teprve poté lžíci Ytong otočit zuby na tvárnici a vytvořit požadovanou vrstvu malty. Důležité je, aby malta byla nanesena v celé ploše tvárnice. Tvárnice do malty pokládáme vždy shora dolů. Rovinnost kontrolujeme vodováhou a případné korekce provedeme gumovou paličkou.

Zdění obvodového nosného zdiva z tvárnic Ytong

V rozích a tam, kde neprovádíme spojení tvárnic pomocí pera a drážky, je nutné nanést Ytong maltu i na svislou plochu tvárnice.

Reklama

Práce šla velmi rychle

Obvodové stěny byly vyzděny velmi rychle. Nejvíce času zabralo vynášení tvárnic z přízemí do patra. Po vyzdění tak bylo vše připraveno k usazování překladů nad otvory oken. Čtěte také: Zakládání rohů a první řady zdiva z tvárnic Ytong.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací