Zdění prvního patra

Autor: M. Vaculík (5 příspěvků)
2. 8. 2018
2 komentáře
Zdění prvního patra
Příspěvek stavebníka
Další příspěvek bude o zakládání zdiva a zdění prvního patra. Po zatvrdnutí desky a položení hydloizolace pod budoucí zdi přišlo konečně na řadu zdění. Dům bude postaven z VPC bloků, které nakonec dodával Kalksandstein. Bloky na nosné zdivo jsou tlusté 175 mm a na příčky potom 115 mm. Bloky mají elektroinstalační kanály, rohy se dělají natupo na nerezové kotvy a barák je navržený z větší části v modulu - bez potřeby řezání.

První řada zdiva je kvůli přerušení tepelného mostu od desky vytvořená z Ytongu static. Se zakládáním jsme neměli žádné zkušenosti a protože jsem byl dodavatelem cihel ujištěný o faktu, že založení musí být absolutně přesné, tak jsme tak jsme na stavbu poprvé povolali profíky. Dva zedníci a já s manželkou jsme to stihly za den. Po pořádném rozměření a ustavení rohů začali chlapi se zakládáním. Natáhli si provázky, já jsem jim míchal maltu a žena za nivelákem kontrolovala výšku. Ukázalo se, že moje představa o dokonalé rovině se určitě nesplní, protože ytongy byly všechno, jenom ne přesné. Každá cihla měla buď bříško, nebo prohlubeň a i když se chlapi hodně snažili, tak výsledek nebyl nic moc. Po přeměření hotové první řady jsem naznal, že takhle to asi nepůjde a celou první řadu jsme pomocí nástroje vytvořeného z plátků strojní pily na kov a vodítek z jeklu přebrousili do dokonalé roviny. Toto byla asi nejhnusnější práce, jakou jsme zatím na stavbě dělali. V tomto stavu stavba přečkala zimu a na jaře 2018 jsme začali se zděním z VPC. Jelikož jsme si včas nesehnali žádného zedníka, tak jsem se do toho pustil sám. Naštěstí to není žádná věda. K cihlám byl dodaný dávkovací vozíček na lepidlo, takže stačilo přejet spodní cihly a na ně klást další. Metodou pokus omyl jsem se zdít celkem rychle naučil a baráček začal konečně růst. Jelikož nebylo po ruce ani dostatek pomocníků, tak jsem průběžně zdil někdy sám, někdy s pomocníky. Zdění mi šlo sice docela pomalu, protože jsem se snažil neustále hlídat rovinnost i kolmost zdiva, ale celkový výsledek stojí za to. Velkým zklamáním se ukázala přesnost bloků, která nebyla podle mých představ a bylo nutné cihly často hodně korigovat paličkou. Totální nasrá.. nastalo u systémových půlek, které jsou pro mě nepochopitelně o 1 mm větší než celé bloky a dělají ve zdivu jenom paseku a nebojím se říct bordel. Po vyzdění obvodových zdí do plné výšky jsme osadili, nadezdili a podepřeli překlady a začali jsme zdít vnitřní zdi a příčky. Vnitřní zdi jsme si už zakládali sami a to za pomocí doma dělané primitivní zakládací sady. Zakládání bylo vpohodě a nic nebránilo vyzdít celý vnitřek a mít stavbu připravenou na stropy. Celkově bylo zdění sice pomalá, ale celkem zábavná práce a hlavně velmi dobrá posilovna. Preciznost při zdění se nám snad vrátí při omítání a obkládání. Zklamáním byla již zmiňovaná přesnost bloků, ze kterých se dá při troše snahy udělat krásně rovná zeď, jenomže zeď, která je z jedné strany krásně zarovnaná a hladká, tak je z druhé strany viditelně hrbolatá (není to asi nic hrozného,vodováha říká že je to"cajk" ale pro strojařovo oko je to velmi dráždivé).

PS: Druhá várka cihel, která dorazila letos v červenci už je rozměrově zcela vpohodě, sedí s půlkami a zdění s ní je radost.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
M. Vaculík
M. Vaculík (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama