Samostatný sklep

Autor: Jiří (22 příspěvků)
Kategorie: Podsklepení domu
6. 3. 2018
24 komentářů
Samostatný sklep
Příspěvek stavebníka
Když nám poprvé zamítli stavební povolení, přemýšleli jsme, co zatím budeme na pozemku dělat. Měli jsme nápady, že zatím postavíme stavební buňku, nebo nějakou chatku, že pořídíme maringotku, dáme dohromady zahradu s altánem, apod. Až jednou nám došlo, že nejlepší bude postavit samostatně stojící sklep.

Sklep jsme chtěli, už dříve, ale pod domem by to prodražilo stavbu, tak jsme ho zamítli. Samostatný ale tak náročný stavebně ani finančně není. Navíc prozatím může sloužit jako zázemí místo chatky na víkendy a během stavby místo boudy. Na rozdíl od plechové garáže se nám do něj nikdo nepodhrabe, ani neuletí z té naší větrné hůrky. Po dokončení stavby bude sloužit dále. Navíc na pozemku nemáme žádný stín, takže v létě za něj budeme hodně vděční. A protože je pod zemí, tak nám na rozdíl od chatky nezabere kus úrodné půdy z našeho malého pozemku.

Plány Původní plány sklepa byly 2x3m, ale pak jsme přidali na výsledný rozměr 3x6m. Do budoucna bude přepažen přepážkou na dvě části – vinný sklípek k posezení a část na úschovu zeleniny. Co se materiálu týče, zavrhl jsem ztracené bednění. Nemáme na pozemku elektriku a vozit mix, aby zaléval postupně po čtyřech řadách, by se asi prodražilo. Navíc jsem chtěl stihnout mokré procesy před zimou. Další varianta byla půjčit bednění a vylít to celé naráz.

Nakonec jsem ale našel dvě firmy, které dělají sklepy jako prefabrikáty (firem s prefabrikovanými sklepy je více, ale našel jsem jen dvě, co mají rozumné ceny) a to nakonec zvítězilo jako nejvhodnější a nejjednodušší řešení, které ani nebude až o tolik dražší. První firma „db Betonové jímky“ (http://www.db-jimky.cz/prefabrikovane-sklepy.html) má sklepy jako jeden kus. Jsou trochu dražší, ale zase jsou vodotěsné a na stavbu nejjednodušší – prostě se jen zasypou do země. Druhá firma „Prefabet“ (http://prefabet-beton.cz/prefabrikovane-sklepni-segmenty) zvítězila jednak cenou a jednak tím, že je sklep klenutý a to se nám líbí :-) Sklep se skládá z „lehčích“ metrových dílců.

Dílce se usazují na betonové pasy, poté se svaří k sobě, spáry se vypění a sklep se zasype.

Realizace Holý pozemek jsem posekal a vyměřil místo výkopu na pozemku. Jámu jsem chtěl jen s rezervou půlmetru na každou stranu, ale naštěstí se to nepovedlo a rezerva nakonec byla cca 80cm na každou stranu. Mnohem lépe se pak v jámě pracovalo. Ještě ten den dojel bagrista. Hloubku jsem chtěl 2,3m, ale po čtyřech hodinách jsem ho zastavil v hloubce 1,9m, když už mi přišlo, že tam začíná být nějak vlhko. Další den jsem pak vykopal základové pasy, na které jsem chtěl sklep umístit.

Pasy mají být 30x30cm. To jsem si ale nakonec rozmyslel a kvůli vlhkosti se rozhodl udělat základovou desku. Koupil jsem 12mm OSB desky v Hornbachu nařezané na míru. Pospojoval je plochými spojkami a udělal z nich šalování. Zespod jsem je umístil na kolíky, které jsem pak podle niveláku zatloukl a získal tak horní hranu přesně v rovině. Z vnější strany jsem pak desky zasypal, aby se nehnuly a z vnitřní strany je zapřel ztraceným bedněním. To navíc drželo i vykopané pasy, aby se nezasypávaly (písčité podloží).

Karisíť jsem položil v celém prostoru a podložil zámkovou dlažbou. Jednu říjnovou sobotu pak dovezl mix 5 kubíků betonu. Rozhrabání a srovnání latí podle okrajů bednění zabralo asi hodinu a půl. Jelikož nemáme se stavbou téměř žádné zkušenosti, zaplavila nás nepopsaná radost, že se nám tento kousek (náš první kousek) povedl :-)

Slíbená doba dodání sklepních dílců byla 9 týdnů, takže beton dostal čas na zrání a my měli do konce listopadu volno. Jediné, co jsme tedy po měsíci udělali, bylo navaření asfaltových pasů, které se v zimě ale celkem lámaly a špatně se s nimi pracovalo. A poté jsme sprejem vyznačili přesné rozměry pro usazení sklepních dílců. Na konci listopadu, po devíti týdnech dojel náklaďák se sklepem. Jelikož je to silniční auto a bylo celkem mokro a jelikož hydraulická ruka prý neunese dílce moc daleko, tak mi pán odmítl složit sklep přímo do výkopu, ale složil je jen vedle cesty na pozemek souseda. To mě trochu zklamalo, ale naštěstí se mi podařilo domluvit jeřáb, který mi to za dva dny usadí.

A protože bylo škaredě, tak jsem si říkal, že je to nakonec dobře, že se počasí snad umoudří. Za dva dny se neumoudřilo. Nasněžilo. Tolik sprostých slov za minutu, které ze sebe chrlil jeřábník jsem už dlouho neslyšel :-) Jelikož se mu to v podmáčeném terénu pořád bořilo a jelikož měl hák jen na 3 tuny, zatímco nejtěžší dílec má skoro 4 tuny, tak se tvářil, že mám smůlu a tuhle práci dělat nebude. Přes všechny řeči ale pořád pracoval a během dvou hodin se vše povedlo. Na tuhle práci jsem měl být sám, naštěstí mi ale dojel pomoct brácha. Bez něj bych to asi nedal. Na přesné umístění dílců by se hodily spíš čtyři lidi. Po umístění dílců se práce nějak zastavili. Až v lednu jsem sehnal svářeče na svaření. Poté jsem pěnou zapěnil spáry a sklep přikryl pro jistotu nopovou fólií.

Sklep je sice natřen asfaltem, ale jistota je jistota, ať se nám pak neloupe barva ze stěn. Poté přijel bagr a částečně sklep zasypal. Sklep jsem osadil dveřmi (futra byla již součástí vstupního dílce), které jsem natíral v naší panelákové ložnici, kterou jsem na dva týdny přetvořil v dílnu :-D. Do budoucna zbývá osadit větrací komínek do připraveného otvoru a sklep zasypat 80cm vrstvou zeminy, čímž vznikne klasický sklepní kopeček. A až jednou postavíme dům, tak ve sklepě doděláme přepážku, vymalujeme, nalepíme cihlové pásky a zařídíme posezení u vínka :-)

Náklady

Název položkyCena
Bagr, jeřáb, svářeč
11 000 Kč
Dvěře, nopovka, pěna, drobnosti
6 500 Kč
Základová deska
14 000 Kč
Sklepní prefabrikáty s dopravou
53 000 Kč
Celkem84 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací