Pokládka asfaltových pásů se zdá být jednoduchá.

Autor: KVK PARABIT (5 příspěvků)
29. 11. 2017
0 komentářů
Pokládka asfaltových pásů se zdá být jednoduchá.
Příspěvek stavebníka
Izolace proti vodě chrání stavební konstrukce proti jejich poškození, ke kterému velice často dochází v obdobích, kdy se vyskytují nízké teploty pod bodem mrazu. Mráz dokáže vlhké nebo dokonce mokré stavební materiály poměrně rychle poškodit. Vlhké nebo dokonce vodou nasáklé tepelné izolace nezjišťují potřebnou tepelnou ochranu budov.

Nedostatek kvalifikovaných řemeslníků

U nás je bohužel současná situace taková, že o výuční listy v oborech izolatér, pokrývač nebo klempíř není zájem. Některé učební obory jsou dlouhodobě bez učňů. Izolatérské firmy s kvalifikovanými pracovníky samozřejmě u nás existují, ale pro ně je mnohdy z hlediska organizace a provozních nákladů výhodnější izolovat nějaký panelák, školu nebo průmyslový objekt, kde se práce izolatérů můžou "rozběhnout", než provádět izolaci spodní stavby rodinného domu, a ještě k tomu ve dvou etapách. V první etapě položit "pár" asfaltových pásů v oblastech, kde budou zdi, a po provedení hrubé stavby v druhé etapě natavit asfaltové pásy ve zbývajících plochách uvnitř domu. Některým stavebníkům tedy nic jiného nezbývá než si hydroizolace položit svépomocí. Hořák s hadicí i láhev na plyn propan-butan je možné v různých obchodech se stavebními materiály běžně koupit. A nalepit asfaltové pásy? Na tom přece nemůže být nic tak těžkého.

Jak se ale vyznat mezi tolika asfaltovými pásy?

Asfaltových pásů je ale na našem trhu velké množství, a tak vybrat ten správný, vyhovující, a ještě cenově přijatelný není jednoduché. Na asfaltové pásy se bohužel mnoho lidí dívá jen jako na černé role, které je potřeba na stavbě rozbalit a hořákem nějak nahřát a slepit k sobě. Ne nadarmo se asfaltovým pásům lidově také říká lepenka. Asfaltové pásy zabalené v papírovém obalu jsou většinou v rolích navinuty tak, že po odstranění jejich papírového obalu vidíme jejich černou spodní plochu, která je opatřena spalnou PE fólií, aby se asfaltové pásy v rolích neslepily.

Různé asfaltové pásy mají různé technické parametry

Některé asfaltové pásy jako například A330H se používají jako separační vrstvy, nebo někdy také jako provizorní zakrývací vrstvy, mimo jiné i proto, že prakticky nemají žádnou krycí vrstvu asfaltové hmoty a nejdou tedy ani k sobě natavit. Další klasické pásy z oxidovaného asfaltu s nosnou vložkou ze skleněné rohože "V" je možné v přesazích natavit, pokud mají tloušťku alespoň 3,5 mm. Když takové asfaltové pásy s "V" vložkou opravdu plnoplošně kvalitně natavíme na napenetrovaný betonový podklad, a podkladní konstrukce se nějakým způsobem dotvaruje, nebo v ní vzniknou praskliny, tak takové asfaltové pásy s vložkou "V" prasknou. Porušená hydroizolace pochopitelně neizoluje.

Reklama
Pokládka asfaltových pásů se zdá být jednoduchá.

Nové trendy v oboru asfaltových pásů

Vývoj asfaltových pásů stále pokračuje, a tak je dnes možné ve skladbách střech používat samolepící asfaltové pásy. Při montáži samolepících pásů se většinou natavování ploch pomocí plamene hořáku používá jen ve velmi omezeném rozsahu. U spodních samolepících asfaltových pásů se nahřívají pouze příčné přesahy. U jednovrstvých samolepících pásů PARAELAST FIX kombi 46 dekor se natavují příčné i podélné přesahy.

Pokládka asfaltových pásů se zdá být jednoduchá.
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
KVK PARABIT (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací