S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy

Autor: IKO (3 příspěvky)
6. 10. 2017
0 komentářů
S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy
Příspěvek stavebníka
Co dělat v případě, že vaše střešní konstrukce neunese těžkou váhu tašek? Řadě stavebníkům vyvstane na mysli koupě velkoformátové plechové krytiny. Je to ale skutečně to nejlepší řešení? Velkoformátové plechové střešní krytiny provází řada problémů, o kterých ne každý před koupí ví.

Pro výběr velkoformátové plechové krytiny hovoří její nízká hmotnost, která se hodí na přestavby a rekonstrukce objektů, kde by se v případě použití těžší krytiny musel zesílit krov. Díky velkému formátu se také poměrně snadno instalují. Existuje zde však řada komplikací, které se dříve či později mohou objevit a mnoho svépomocníků o nich před koupí ani netuší. Pojďme si tedy shrnout hlavní rizika při výběru velkoformátových plechových střech. Ztráta barvy a následné rezivění Nejčastějším problémem velkoformátových plechových krytin je ztráta barvy a následně rezavění. Nejde při tom jen o estetickou záležitost. Tam kde není ocelová střešní krytina chráněna nátěrem začíná ocel rezivět a rez může ocel "prožrat skrz na skrz". Nejslabším místem jsou vruty Nejslabším místem velkoformátových plechových krytin jsou však z dlouhodobého hlediska vruty, kterými se střechy přichytávají. Při velkých změnách teplot dochází u plechu k roztahování až o několik centimetrů, což je nejvíce patrné v místě přišroubování vrutů do dřevěného podkladu, kdy se mohou objevovat otěry barvy. Obnažená ocel bez barvy je následně vystavena působení vlhkosti. Výsledkem je koroze v okolí šroubů, vznik děr a v konečné fázi zatékání do objektu. V nejhorším případě může dojít až k odtržení plechové krytiny při silném větru. Ačkoli někteří výrobci v rámci záruky požadují pravidelné dotahování vrutů, je to vzhledem nízké nosnosti střechy velmi komplikované. A tak řada velkoformátových střešních krytin zůstává neošetřených. Detailně se komplikacím spojených s velkoformátovou plechovou krytinou věnuje tento článek. Další časté problémy velkoformátových plechových střešních krytin:

S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy

Obr. Odfouknutí

Reklama
S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy

Obr. Nerovnoměrná ztráta barvy

S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy
Reklama

Obr. Zrezavění šroubů

S plechovou střechou si můžete zadělat na problémy

Obr. Deformace plechů v úžlabí působením sněhu Variantou k plechovým střechám je šindel nové generace Pokud hledáte střešní krytinu, která je lehká, nevyžaduje přílišnou údržbu a díky skládání a překládání jednotlivých částí přes sebe nevykazuje problémy velkoformátových plechových krytin, zkuste pouvažovat o využití lehkých střešních šindelů nové generace IKO Cambridge. Tyto šindele jsou velmi lehké a hodí se tak na střešní konstrukce s nižší nosností. Šindele Cambridge jsou přitlučeny hřebíky, které jsou překryty další vrstvou šindelů, a na rozdíl od velkoformátových střech, nejsou vidět. Voda se k nim proto nemůže dostat a nehrozí koroze. Šindele IKO Cambridge jsou navíc odolné vůči teplotním změnám a nijak se neroztahují. Také během deště tlumí zvuk kapek a nijak nerezonují, což je další nevýhodou plechových střech. Šindele jsou velmi flexibilní, co se týká sklonu střechy, kdy je lze pokládat od 9,5° do 90° a díky minimálnímu prořezu se ušetří spousta peněz za materiál, který se u velkoformátových střešních krytin musí často znehodnotit a vyhodit. Výrobce IKO na tyto šindele poskytuje záruku v délce trvání až 30 let, a tak máte jistotu kvalitní a bezpečné střechy, která Vám dlouho vydrží. Šindele IKO Cambridge jsou tedy ideální alternativou na všechny střechy, které vyžadují lehkou střešní krytinu. Další detaily o šindelích Cambridge naleznete na www.sindel-cambridge.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama