Montáž okapového systému Zambelli Robust

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
4. 2. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Chystáte se na montáž okapů? Nedávno jsem si vyzkoušel práci s okapovým systémem Zambelli Robust. Zkušený tesař mi poradil, jak upevnit latě pro připevnění okapových háků, jaké jsou normované spády pro kulaté i hranaté okapy, věnovali jsme se ale také ohýbání a připevňování háků a správnému nasazení okapového kotlíku. 

Začněte s kalkulátorem DEK-SMART

Ideální, jak začít ještě před samotnou montáží, je zjistit si, jaké množství a jaké komponenty budete potřebovat. K tomu skvěle slouží kalkulátor DEK-SMART, kde pod číslem 319-01 najdeme konfigurátor okapů. Kalkulátor nám pomůže s rychlým sestavením seznamu potřebných prvků i vystavením poptávky nebo objednávky.

Montáž okapového systému Zambelli Robust

Příprava žlabů

Před montáží jsme si na doporučení zkušeného tesaře připravili nejprve žlaby ve spodní lati pro umístění háku a roh střechy opatřili dalšími latěmi, na které budeme háky umisťovat. Na kontralatě mezi první a druhou latí jsme připevnili pomocné kusy latí přes které později připevníme okapové háky pomocí hřebíků.

Reklama

Ohýbání okapových háků a normované spády

Následně jsme připravili okapové háky k ohýbání. Háky jsme si vyrovnali vedle sebe a postupně je očíslovali. Od nýtu na okapovém háku číslo jedna, který je nejvyšším bodem, jsme vytvořili čáru ve vzdálenosti 4,5 centimetru, následně narýsovali požadovaný spád. U kulatých okapů je to 0,5 centimetru na jeden metr, u hranatých okapů je to jeden centimetr na jeden metr délky okapu.

Montáž okapového systému Zambelli Robust

Jak připevnit okapové háky

Ohýbačkou okapových háků jsme háky postupně ohnuli. Střešní krytina by měla zasahovat minimálně do první třetiny okapového žlabu, ideální však je, když zasahuje do jeho poloviny. Podle typu střešní krytiny připevníme první a poslední okapový hák v potřebné vzdálenosti od spodní latě. V našem případě budeme aplikovat střešní krytinu MAXIDEK s přesahem od spodní latě 7,5 centimetru. Mezi připevněnými okapovými háky jsme natáhli provázek na venkovní a spodní hraně háku a následně připevnili další háky, u kterých jsme podle nataženého provázku provedli korekci ohybu.

Reklama
Montáž okapového systému Zambelli Robust

Správné přichycení okapového kotlíku

Kulaté okapové žlaby jsme umístili do připravených háků. V místě okapového kotlíku doporučuji vytvořit ve žlabu otvor pomocí ruční pily na železo nebo nůžek na plech. Úhlová bruska poškozuje povrchové úpravy, proto ji k řezání nepoužívejte.

Montáž okapového systému Zambelli Robust
Reklama

V místě rohu jsme nasadili na kulový žlab připravený rohový díl, ten můžete připevnit pomocí speciálních žlabových spon, druhou možností je provést spojení žlabů s přesahem a spoj vytěsnit klempířským tmelem 40FC a pronýtovat.

Montáž okapového systému Zambelli Robust

Uložené žlaby jsme zafixovali k hákům ohnutím obou per a montáž okapů je hotová.  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací