Jak se měří tepelně izolační vlastnosti zdiva

Autor: HELUZ (60 příspěvků)
12. 9. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Tepelné vlastnosti u cihel, které výrobce udává, jsou sice pěkná čísla, jenomže když se na cihly ve stěně podíváme, vidíme, že jsou mezi nimi škvíry. Proto nás zajímalo, jak se tepelné vlastnosti zdiva vlastně měří a co bychom jako stavebníci měli porovnávat. Na otázky nám odpovídal odborník Pavel Heinrich ze společnosti HELUZ.

Jak je to se „škvírkami“ mezi cihlami v souvislosti s tepelně izolačními parametry?

Lidé si často nesprávně myslí, že tepelně izolační parametry zdiva se týkají pouze samotné cihly, zatímco styčné spáry mezi cihlami, kudy pocitově může proudit malé množství vzduchu, v nich nejsou zahrnuty. Kdyby tomu tak bylo, nebyli bychom tam, kde jsme dnes, kdy z jednovrstvého zdiva stavíme standard pasivních domů. Parametry našich výrobků vždy měříme v akreditované laboratoři s použitím fragmentu zdiva o velikosti 1,5 x 1,5 m (6x6 cihel), který je složen z cihel ze tří různých výrobních šarží. Následně tento fragment pouze zatáhneme do lepidla, abychom srovnali lícové plochy fragmentu zdiva a simulovali tak utěsnění per a drážek, které se v praxi na stavbě děje s pomocí omítek. Následně se fragment umístí do klimatických komor s řízeným prostředím vzduchu. Měříme, jaký máme tepelný tok při ustáleném teplotním rozdílu. Tato měření probíhají př různých stavech vlhkosti zdiva (i vyšší než obvyklé vlhkosti tzv. rovnovážné), proto mají naše cihly dokonce o malinko lepší tepelně izolační vlastnosti, než uvádí protokol.

Jaké parametry bych jako stavebník měl při výběru zdiva porovnávat?

Každý výrobce cihel i zdících prvků musí ze zákona vydávat prohlášení o vlastnostech výrobku. Mezi jednotlivými parametry zde uvedenými je tzv. Lambda 10 Dry Unit (λ10, dry, unit), což charakterizuje ekvivalentní tepelnou vodivost cihel včetně styčné spáry. Tuto hodnotu mezi jednotlivými výrobky můžeme porovnávat. Pro projektanty při navrhování staveb je naopak důležitá hodnota tzv. návrhových tepelně izolačních vlastností, což je údaj zohledňující vlhkost zdiva i ložné spáry (malty).

Je díky těmto hodnotám pro mě možné, abych porovnal třeba cihlový dům s dřevostavbou, vápenopískovou tvárnicí nebo pórobetonem?

Vždy můžeme porovnávat vlastnosti celé konstrukce a na to je třeba dávat pozor. V našich podkladech uvádíme vlastnosti zdiva jako celku bez vlivu omítek a s vlivem omítek (Technická příručka pro projektanty a stavitele). Často se tyto dvě hodnoty zaměňují, a proto musíme vždy porovnávat stejnou materiálovou skladbu konstrukce. Třeba v případě lehkých dřevěných konstrukcí je potřeba porovnávat celou skladbu konstrukce, tzn. i se zabudovanými systematickými tepelnými mosty, které tvoří jednotlivé dřevěné trámky. Pouze tak se můžeme bavit o porovnatelných tepelných vlastnostech stavebních konstrukcí. Kompletní rozhovor se všemi otázkami a odpověďmi najdete ve videu

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HELUZ (60 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
www.heluz.cz800 212 213
U Cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Poslat poptávku
 HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

800 212 213

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama