5 nejčastějších chyb při zdění

Autor: Wienerberger (71 příspěvků)
11. 8. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Často jsme dotazování, zda stavebníci dělají při stavbě nebo rekonstrukci svého domu nějaké zásadní chyby. Při sledování příspěvků na Svépomocí.cz se ovšem se zásadními chybami setkáváme jen zřídkakdy. Vyrazili jsme s kamerou za techniky, kteří se na stavbách a nejen svépomocných pohybují denně a požádali je o pomoc s hledáním 5 nejčastějších chyb při zdění.

1. Chybné založení první řady zdiva

První jmenovanou chybou bylo nesprávné založení spodní řady zdiva. U broušených cihel se založení provádí s pomocí digitálního nivelačního přístroje a zakládací sady. Obě pomůcky lze zapůjčit ve vybraných stavebninách nebo si službu Pomoc se založením objednat od výrobce. Zdíte-li na tenkovrstvé lepidlo či pěnu, dorovnání nepřesně založené první vrstvy zdiva je velmi obtížné a mnohdy se stává, že stavebníci musí jednu řadu zdiva vyzdít na maltu a srovnat tak případné chyby způsobené při nesprávném založení první řady. Podobnou zkušenost mají i stavebníci David a Petra. Ve svém článku na portálu Svépomocí.cz popisují peripetie, díky kterým museli po zednících zvyklých zdít na maltu, opravovat celou první řadu zdiva, aby vyrovnali chyby v rovinnosti, a teprve poté pokračovat ve zdění na tenkovrstvé lepidlo.

5 nejčastějších chyb při zdění

2. Nesprávné použití doplňkových cihel

Technici se dále setkávají s nesprávným použitím doplňkových cihel v rozích domu. Pro tento účel jsou vyráběny speciální rohové cihly. Podobně se také u ostění oken používají cihly půlené. Při používaní, těchto doplňkových cihel, je zajištěna správná vazba jednotlivých řad zdiva, která musí být vždy v minimální délce 100mm.

Reklama
5 nejčastějších chyb při zdění

3. Nesprávné začištění dořezů

Řezání cihel se na stavbě nejspíš nevyhneme. Řezat cihly můžeme ruční pilou, flexou, elektrickou pilou zvanou Aligátor či dalšími způsoby. Důležité je začištění dořezu. Prostor mezi cihlami, které z důvodu dořezu nejsou spojeny perem a drážkou, lze vyplnit obyčejnou PUR pěnou nebo tepelně izolační maltou.

5 nejčastějších chyb při zdění
Reklama

Použití PUR pěny je dle slov výrobce a odborných techniků správné řešení. Je ovšem důležité, aby pěna nezasahovala až ke konci zdiva (z vnější i vnitřní strany), ale končila přibližně 3 cm uvnitř zdiva. Zbývající prostor se poté vyplní tepelně izolační maltou, která zajistí jednotný podklad pod budoucí lepení zateplovacího systému a nanášení vnitřních omítek.

4. Napojení vnitřního nosného a nenosného zdiva na obvodové stěny

Pro napojení zdiva jsou výrobcem dodávány speciální nerezové kotvy. V praxi jsou však často nahrazovány za pozinkové kotvy, sloužící pro práci se sádrokartonem. Nevýhodou pozinkové kotvy v porovnání s nerezovým originálem je vyšší tloušťka, oslabení pásku v ½ délky, tedy v místě napojení budoucího vnitřního zdiva a možnost případné budoucí koroze. Důvodem záměny originálních kotev jsou pořizovací náklady. Nerezovou kotvu pořídíte v průměru za 10 Kč, pozinkový přímý závěs na sádrokarton za 3 koruny.

5 nejčastějších chyb při zdění
Reklama

5. Nepodmaltované překlady

Poslední chybou, kterou technici zařadili mezi pět nejčastějších je nepodmaltování překladů nad okny a dveřmi. Mezi příspěvky svépomocných stavebníků na Svépomocí.cz, se tato chyba myslím nikdy v minulosti nevyskytla. Překlady se správně mají ukládat do 12 mm vrstvy tepelně izolační malty. Pokud by se stalo, že budou překlady uloženy nasucho, tedy bez vrstvy maltového lože, značně se tím zvyšuje riziko budoucího praskání fasády.

5 nejčastějších chyb při zdění
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Wienerberger (71 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.wienerberger.cz/ +420 800 240 250
Wienerberger s.r.o. Plachého 388/28 370 01 České Budějovice
Poslat poptávku