Postavme si stodolu

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
6. 4. 2015
0 komentářů
Postavme si stodolu
Příspěvek stavebníka
A je to tady, jdeme stavět zdi. Ne že by se mi vzdušný dům nelíbil, ale přeci jen trošku problém s tepelnými ztrátami. :-)

Panely dorazily v úterý 29.7. V první řadě je bylo potřeba ochránit proti dešti. Většinu jsme překryli nepromokavou plachtou, nějaké jsme si nanosili na desku pod střechu.

Konečně budu moc šáhnout na naše hlavní stavební nářadí. Mafl 2kW, kotouč 240mm se solidním šraňkem, váha 9kg. Tročku macek, ale je potřeba.  Lisovaná sláma klade při řezu vcelku odpor, slabší motor by shořel. Dále samozřejmě kvalitní aku-vrtačka (18V, dvě 4Ah a jedna 1.5Ah baterky, kroutící moment 65Nm max.). Přímočará pilka na dořezy,pěna s pistolí a v poslední řadě transportní háky na panely. Vychytávka přímo od Ekopanelů. Do „S“ naohýbaná kulatina, se kterou se panely velmi dobře přenášejí.

Ještě před dodávkou jsem obdržel od Ekopanelů kladečské plány. Panely jsou řezány na potřebné délky a vyrábějí se ve dvou šířkách 80 a 120cm.

Reklama

Po přerovnání panelů zbývaly ještě cca 2 hodiny do setmění. Podle výkresu jsme si našli první rozměr, který nás zajímal a hned jsme se do toho pustili. Panel se šroubuje do konstrukce vruty 5x100 s podložkou. Spoj se pění.

Ve středu mi to nedalo a pokračovali jsme. Tady už se i řezalo. Řez se následně oblepuje 10cm krycí páskou, aby nenatáhl vlhkost.

V pátek jsme pak připravili „vysuté“ lešení, abychom mohli pokračovat v opláštění naší první stěny. Kolemjdoucí, kteří viděli lešení, se dělilli na dvě skupiny. Jedna byla nadšena, druhá zděšena. Nic mezi. :-) Dva trámy protažené konstrukcí, vevntitř přikurtované, podepřené střešní latí. Na trámech další přikurtované trámy s deskami. Pak další podepřené trámy na vysokých kozách. No prostě paráda. :-)

Reklama

V sobotu přijel pomoct nastávající švagr. Podařilo se nám dopláštit celou stěnu.

Stěna se následně třikrát napenetrovala. Na penetrovaný panel se pak zvenku šroubují dřevovláknité izolační desky Pavatex o tloušťce 22mm s perem a drážkou. Oproti panelům vcelku odpočinková činnost. Přeci jen rozdíl ve váze je značný. Používá se šroub 5x70 bez podložky.

Za neděli jsme s tátou a se ženou stihly celou stěnu zakrýt i Pavatexem. U pavatexu je to trošku jednodušší v tom, že se okna nechávají zakrytá deskou a vyřezávají se až před montáží oken. Do domu jednak neprší a také je chráněn proti nechtěným návštěvníkům.

Reklama

Další víkend začínala vytoužená 14-ti denní dovolená. Plán byl jasný – celý dům opláštit. Pro jistotu jsem také objednal paletu difůzně otevřeného lepidla. Říkal jsem si, že by  mohlo pár dní zbýt a že bychom si třeba natáhli jednu stěnu do lepidla.

Nakonec byl dům opláštěn jak panely tak pavatexem už první týden v sobotu. Takže jsme ještě využili půjčené lešení a v neděli jsme natahali do lepidla vršek štítu. Do pátka jsme stihly dotahat tři strany. Přední štít jsme si nechali na další víkend. Měli jsme toho trošku plné zuby a hlavně nám v pátek přijela další várka panelů na druhou vnitřní vrstvu obvodových zdí, na nosné příčky a také podhledy. Bylo toho celkem 11.5 tuny. Celý pátek a většinu soboty jsme to tahali dovnitř a hlavně do patra. V neděli jsem už pak jen zakryl budoucí vrata garáže pavatexem a namísto jedněch francouzských dveří sestrojil provizorní dveře z OSB desek. Dům se tak stal oficielně domem (respektive stodola stodolou), protože se dal konečně uzamknout.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací