Hrubá stavba

Autor: Blanka a Petr (11 příspěvků)
14. 1. 2015
14 komentářů
Hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
Zdravíme stavebníky! Hrubá stavba i se střechou nám trvala od 15.9 do 23.10, tj. 39 dní. Dílo prováděla firma Tramvaz - IZOLOX, pan Hruška. Jedná se o systém ztraceného bednění vyplněný betonem, který se nám líbil už od začátku. Původně jsme byli domluvení s konkurencí IZOLOXu z Moravy - Velox.

Při schůzce s pánem z betonárky nedaleko naší stavby přišla řeč i na pana Hrušku. Vůbec jsme nevěděli, že obdobný systém Veloxu se vyrábí nedaleko naší stavby ve Všeradicích :-) Následovalo pak jednání s panem Hruškou a plácli jsme si :-) Zpětně jsme velmi rádi, že jsme si vybrali právě jeho. Na rozdíl od jiných, se kterými máme zkušenost, je to čestný chlap. Stavbu neustále kontroloval a protože byl za kopcem, konzultovali jsme s ním i jiné stavební záležitosti, které se týkali základové desky apod. To by jistě nebylo možné s jeho konkurencí z Moravy. Těžko by někdo jen tak sedl do auta a jel nám zadarmo poradit se základovou deskou.

V IZOLOXu neexistuje navýšení ceny oproti domluvě, termíny sedí, vše jde jak má. S prací této firmy jsme nadmíru spokojeni. A protože plánujeme postavit ještě jeden dům, hrubou stavbu bude dělat opět pan Hruška.

Po dokončení výstavby následovalo zaměření oken. Firmu Ryzí okna.cz jsme měli vybranou už dávno, poněvadž je to ta samá firma, co nám zpracovala projekt. S panem Smrčkem - Ryzí okna.cz  jsme byli spokojeni už od začátku, kdy nám vyšel vstříc s projektem. Vlastně původně přijel na schůzku ohledně oken a díky němu jsme zjistili, že projekt, který chceme odnést na úřad, je totálně špatně - překlady v místech, kde nejsou okna, základy v místech, kde nejsou zdi, atd. Projekt původního projektanta zpracovávali studenti a při výstupu ho vůbec nikdo nezkontroloval. S tímto pánem jsme již nechtěli dál pokračovat a proto jsme požádali pana Smrčka, Ryzí okna.cz, aby nám projekt zpracoval. Projekt od něho byl precizní, podle našich představ. Pracoval na něm ve dne v noci, abychom ho mohli co nejdříve odnést na úřad a začít se stavbou. A protože nám udělal i výbornou cenu na kvalitní okna VEKA, zadali jsme objednávku jemu. Tuto firmu bychom mohli s čistým svědomím doporučit dále. Je to parta mladých lidí, se vstřícným a přátelským přístupem.

Reklama

Nyní jsou okna již na svém místě, výroba netrvala dlouho a osazení bylo za pár hodin. Také jsme si u nich objednali vchodové dveře. Tuto firmu zvolíme opět při stavbě druhého domu. Vše klaplo dle domluvy, jsme opravdu spokojení. Okna jsou výborná a skutečnost předčila očekávání!

Další bylo zavedení vody a odpadu, to už tak hladce nešlo. Na pozemku nebyla přípojka, a tak jsme museli řešit napojení cca 10 metrů od pozemku. Kanalizace a voda je vedená pod asfaltkou. Na doporučení jsme si vybrali místní malou firmu - David Sklenička. Pan Sklenička nacenil práci a trvalo cca 4 týdny, než po několika urgencíh začal (to už jsme se říkali, zda jsme si nevybrali špatně). Dostal zálohu a po splnění cca 80% prací si řekl o doplatek. Z původních 37 000 Kč se cena vyšplhala na 58 000 Kč! Pan Sklenička od nás dostal zaplaceno 40 000 Kč, více už jsme uhradit nechtěli. Během prací nepadlo jediné slovo o navýšení ceny, nic jsme neodsouhlasili. Pochopili bychom navýšení o cca 10%, ale takové navýšení ceny nám přijde moc. Dalším problémem je nekvalitně provedené zhutnění násypu, neboť se nám neustále propadá. Díky tomu nás kontaktoval několikrát i starosta obce, abychom dali cestu do pořádku. Přítel tedy nedělá nic jiného, než nosí ob den kameny a sype je do výkopu. Jinak by si někdo mohl zlámat nohu nebo utrhnout podvozek u auta. Při příležitosti sdělení výše doplatku chtěl pan Sklenička podepsat papír, že práce jsou odvedené v pořádku a v plném rozsahu. To jsme mu nepodepsali a od té doby nereaguje na žádné naše výzvy ani telefonáty. Nyní máme dílo nedokončené, pan Sklenička má našich 40 000 Kč a zřejmě na vlastní náklady jej budeme muset dodělat. K tomu se budeme modlit, aby byla kanalizace a voda dotažená správně, ve spádu apod ... Bohužel předem se dá jen těžko odhadnout, jak bude daná firma spolehlivá a jak práci odvede. Kdybychom tohle tušili, raději se do toho pustíme sami. Naše zkušenost s panem Davidem Skleničkou je značně negativní a nemůžeme ho doporučit dále. Nyní nás čekají vnitřní rozvody, zateplení střechy, podlahy, obklady - práce je ještě dost :-) Držte nám palce, ať potkáme jen spolehlivé dodavatele :-) Špatný výběr může stavbu protáhnout a značně zkomplikovat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Blanka a Petr
Blanka a Petr (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací