Když to už vypadá k bydlení, aneb okna, příčky, rozvody a vše kolem

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
22. 7. 2014
10 komentářů
Když to už vypadá k bydlení, aneb okna, příčky, rozvody a vše kolem
Příspěvek stavebníka
Tak střecha by byla a můžeme se zase konečně posunout dál uvnitř. Na řadu přicházejí příčky.

Palety jsme si navezli tak, abychom měli cihly co nejblíže k ruce a současně nepřekážely. Příčky budou 175 a 140mm Porotherm. Všude, kde bude voda a odpady 175, zbytek 140. A pak přišla na řadu zase ta poděla... izolace.

Musel jsem vymyslet postup, jak zdít na té izolaci tak, aby neklouzala. Takže jsem ji musel přilepit. Sehnal jsem kanystr lepidla na PE a začal. Nařezat pásy geotextilie, vyměřit, přilepit. Pak to samé s izolací a nakonec zase geotextilie. Šlo to kupodivu docela dobře, jen nás to prostě zdrželo asi o 2 dny.

První šáry už jsme si dělali sami a vyšlo to parádně. Všechy příčky jsme již lepili na pěnu, což je prostě nádhera. Zajímavé bylo ale to, že na rozdíl od obvodových tvárnic, byly některé příčkovky docela nepřesné a museli jsme je přibrušovat. Také bylo zajímavé, že na paletách byly 3 druhy "stejných" příčkovek, které ale nepasovaly k sobě zámky... Takže při zdění trochu "vyšší" logistika :).

Reklama

Jinak nám to ale šlo pěkně od ruky a najednou se uvnitř domu začaly rýsovat jednotlivé místnosti, tak, jak jsem si je několik let představoval. Super pocit. Nevím, co k tomu dodat, snad jen to, že v obýváku, kde není strop (jen na komoře a zádvěří ano) budou na příčkách komory a zádveří trámky a vznikne poté pochozí plocha, kde chceme udělat takovou malou květinovou terasu. Tím pádem jsem musel na příčky ještě lepit jakýsi věnec z ytongu 7cm, aby se to dalo nahodit a trámky nebyly vidět. Trochu se to blbě popisuje :). Takže příčky bychom měli. A dostali jsme se do další velmi příjemné fáze a to jsou okna. Mezi tím nám ovšem kamarádi kompletně předpřipravili vodu, odpady a elektriku. Instalace bude ale až po oknech.

Okna to je jedna s dalších věcí, na kterou jsem se skutečně hodně zaměřil. Nechtěli jsme rozhodně dělat žádné kompromisy, takže okna buď dřevohliníková nebo hliníková. Jelikož manželka chtěla jednoznačně dřevo, bylo rozhodnuto. A teď jaká? Jako finanční limit jsme si dali 500 tisíc. Hodně jsem studoval, objížděli jsme obchody a výstavy. Nakonec jsem oslovil Internorm, Bayerwald Fenster, Vekru, Slavonu, Jánošíka a Pražáka. Slavona vypadla jako první (a to byla jeden s mých favoritů), jelikož jejich zájem o naší stavbu byl naprosto mizivý. Jedna nabídka mailem a tím to skončilo, nezájem. Ostatní, to byla jiná. Volali, nabízeli, snažili se. Tak by to podle mě mělo být. No a pak přišlo srovnání cen.

Náš největší favorit byl Internorm. Ferrari mezi okny. Byli jsme se podívat na výstavě v Linzi a okna jsou prostě fantastická. Dokonalá. Ale taky pěkně drahá. Nabídka po všelijakých slevách byla 530 000,-. Bayerwald je na tom velmi podobně s cenou i kvalitou. Mají trochu jinou konstrukci a jsou více rustikální. To mě trochu odrazovalo. Pražák a Jánošík na tom byli cenově, vůči sobě, také podobně, ale pak jsem začal objevovat velmi negativní informace na TZB-info.cz ohledně jejich přístupu k reklamacím, hlavně u Pražáka. A taky byli od nás hodně daleko. A poslední Vekra. Dřevohliníky dělají skutečně pěkné a technicky velmi vydařené (jako stavební dozor na okna mám kamaráda z Internormu v Rakousku, a ten nám je bez výhrad schválil). A jelikož můj kámoš, přes kterého nakupuji materiál, je montuje na svých stavbách již léta a téměř výhradně, bylo rozhodnuto. Samozřejmě také hrály roli jeho vztahy z Vekrou, případné problémy by se přes něj velmi snadno řešily. A také jsme dostali díky němu další slevu více než 100 000,-. A to se prostě počítá. Máme 14 oken, HS portál 3,5m a vchodové dveře 1,2m široké. Výsledná cena 277 000,- z původních 430 000,-. No, neberte to. Oproti Internormu polovina. Takže bylo objednáno, Vekra Alu Design Softline, uvnitř třešeň, zvenku RAL 7006.

Reklama

Současně s tím jsem začal řešit také vrata do garáže. Tam to bylo raz, dva. Kámoš má na to firmu, dělají holandské TOORs, líbili se nám a i cena byla super, 28 000,- komplet v elektrice, 3m široké, barva RAL 7006. A teď jen čekat 2 měsíce, než to všechno dorazí. Fakt jsme se tešili jak děti. Ještě jsem mezi tím u Vekry řešil montážníky a upozornil jsem je na to, že budu mít přímo na tu montáž stavební dozor. Skutečně, toto je jedna z nejdůležitějších věcí, kvalitní montáž. I nejlepší okna se dají totálně sprasit špatnou montáží. A pak to přišlo. Telefon, za týden jsme u vás. Přijeli s velkou dodávkou a oknařským přívěsem. 2 montážníci a 2 obchodníci. Ještě, že jsem tam byl i já s kámošem, jelikož ten portál by tam prostě ve 4 nedali. Problém ale nastal hned po příjezdu, polovina portálu zůstala omylem někde ve skladu ve Vsetíně... takže dům dnes nezavřeme, jak jsem myslel. Tak za týden.

Montáž probíhala v pohodě, vše technologicky správně. Kámoš vše kontroloval a každý detail, co se mu nezdál, nechal hned opravit. Musím ale konstatovat, že kluci z Vekry byli fakt dobří a práci odváděli skvělou. Odpoledne v 17.00 jsme se dostali ke vchodovým dveřím a zjistilo se, že jsou zamčené a klíče ve skladu v Husinci... Tak v pondělí. Dveře si odvezli, otvory jsme zadělali OSB deskami. Logistika jim úplně nešla... Finále bylo takové, že v pondělí dodělali dveře a komplet parotěsy a v pátek pak i portál. Vše v perfektní kvalitě. Takže Vekra za mě ve výsledku 99%. Ten první den montáže také nainstalovali vrata, takže jsme to měli vše.

A pak přišly na řadu voda, odpady, příprava na topení a všechny rozvody elektřiny. Tohle mi dělají kamarádi od nás z vesnice a byla jedna radost sledovat, jak to přibývá. Drátů a trubek tam teda máme ukrutně, ale hold máme trochu větší dům. Namontovány byly i WC moduly Grohe, kabeláž pro zabezpečovačku a nakonec jsem si ještě stihnul vzpomenout na kabely pro reproduktory v obýváku :) Během té doby se dále dělaly nějaké dodělávky kvůli vnitřním omítkám, které budou strojové a je potřeba mít vše připravené, jak má být. Také jsem zateplil sokl, 100mm EPS Perimetrem. A po omítkách? No přece topení a podlahy. Ale to až příště :)

Reklama

PS: mezitím nám v obýváku vyvedli mladý čermáčci (rehek), takže první opravdoví obyvatelé :)

Náklady

Název položkyCena
elektrika - komplet rozvody, práce
62 249 Kč
ostatní materiál
6 000 Kč
doprava, vykládka
2 000 Kč
zemní práce CAT
4 000 Kč
vrata TOORS
28 600 Kč
voda, odpady
28 900 Kč
okna Vekra dřevohliník
277 250 Kč
práce
10 000 Kč
příčkovky Porotherm Dryfix
34 000 Kč
Celkem452 999 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací