Dovoz cihel, založení stavby

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
25. 3. 2014
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Do založení stavby jsme se nemohli pustit hned po hydroizolaci, protože jsme měli menší problémy s dodáním cihel. Po drobném urgování konečně přijel první kamion s cihlami. Bohužel dodavatel nebral ohledy na náš požadavek a dovezl nám pouze cihly POROTHERM 44 EKO + Profi a ne potřebné cihly POROTHERM 40 EKO + Profi.

Tyto cihly nám dovezli na druhý pokus a ve třetím kamionu jsme se konečně dočkali i cihel POROTHERM 30 Profi, kterými budeme zdít vnitřní nosné příčky. Na složení cihel z kamionu měl Pavel domluveného známého, který je za pomoci zvedačky složil a poté UNC bagříkem navozil až na zahradu a pár palet na základovou desku. Protože nám však stále chyběly rohové cihly a dle dodavatele ještě nebyly ani vyrobeny, Pavel se naštval a rozhodl se alespoň paletu rohových cihel sehnat na internetu. Asi do půl hodinky už jsme měli zamluvenou celou paletu od jednoho stavitele, kterému zbyla, a který stavěl ani ne 15 km od nás. 

Pavel se nakonec rozhodl na založení stavby nikoho nenajímat, že prý to zvládneme sami. V sobotu ráno zajel do stavebnin vypůjčit zakládací soupravu a rotační laser s přijímačem a latí. 

Laser bylo nejdříve potřeba umístit tak, aby bylo možné zachytit signál laseru po celé ploše základové desky. Poté Pavel jen za pomoci latě s přijímačem začal se samotným vyměřováním základové desky. Musím nás pochválit, protože ve většině částí základové desky jsme byli na "0", pouze jeden roh ve výklenku nám "lítal" o 1 cm. Zbytek desky byl v nerovnosti od 0 do +- 0,5 cm. Jako výchozí šířku pro zakládací maltu si chlapi určili 1,5 cm a za pomoci metru, vodováhy a laseru s latí si seřídili zakládací soupravu. 

Reklama

Zakládací maltu POROTHERM Profi AM Pavel začal dle návodu připravovat v míchačce (na 3 pytle cca 11 litrů vody). Z rána bylo ještě chladno, tak nám umíchané větší množství nedělalo problém zpracovat. Jak ale začalo sluníčko svítit, začala malta rychleji schnout a tuhnout a my nestihali pokládat cihly. Takže od třetí míchačky jsme změnili taktiku a malta se začala míchat po jednom pytli v zednickém kýblu za pomoci vrtačky. Takto připravená malta byla hezky nadýchaná a perfektně se nanášela.  :-)

Během dne jsme se sehráli, tzn. že Pavel pokládal cihly a já s tátou míchala a nanášela maltu. Vždy pro zaměřování dalšího úseku se musel zapnout laser, aby se mohla seřídit zakládací souprava a tak to šlo celý den. Výklenek pro schodiště se musel dořezávat, takže to nás trošku zdrželo a protože jsme puntičkáři a chtěli jsme mít všechno tip ťop, práci jsme dokončovali až za tmy o půl deváté, protože přes noc jsme laser venku nechat nemohli a kdybychom s ním hnuli, ráno by se nám nepodařilo zaměřit stejnou výšku, jako byla předchozí den. Ve dvou a půl lidech (chlapi mě počítají jen jako půlku :-) ) jsme to za den zvládli včetně vnitřních nosných zdí a drobných komplikací s maltou. :-)

Náklady

Název položkyCena
Rotační laser s příjmačem a latí
457 Kč
Zakládací souprava
228 Kč
El. pilky 2 ks HCS 120
179 Kč
Kotouč diamant super 230
549 Kč
Kotouč diamant
749 Kč
Nářadí (gumové paličky, metry)
136 Kč
Úhlová bruska
1 590 Kč
Pila na cihly
274 Kč
Složení cihel (54 palet)
2 200 Kč
POROTHERM zakládací malta Profi AM 25 ks
2 453 Kč
POROTHERM 40 R Profi 8 ks
431 Kč
POROTHERM 40 K P8/10 EKO + Profi 10 ks
647 Kč
POROTHERM 40 1/2K P8/10 EKO + Profi 10 ks
339 Kč
POROTHERM 40 P8/10 EKO + Profi 120 ks
5 106 Kč
Celkem15 338 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací