Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
19. 8. 2013
0 komentářů
Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů
Příspěvek stavebníka
Odhlédneme-li od srovnávání zdění z hlediska výběru mezi maltou jako prvním zdícím materiálem a lepidlem nebo PUR pěnou jako druhou skupinou zdících materiálů, pak i zde se názory uživatelů různí.

Obojí, jak pěna, tak lepidlo funguje při stavbě domu jako pomocný fixátor. Stěžejní u těchto typů fixací je tlak vyvíjený shora dolů cihlami.  

Pro práci s lepidlem se osvědčil nanášecí válec, který obvykle zájemcům zapůjčí samotná dodavatelská firma se stavebninami. Ten vytvoří rovnoměrnou vrstvu lepidla.

Poněkud problematičtější je jeho mytí, které musí být provedeno po každém jednotlivém ukončení zdění v daném dni. U nanášení některých špatně přístupných míst si lze vypomoci tak, že místo originálního nanášecího válce využijeme klasický malířský váleček, který se snadněji dostane na špatně dostupná místa.

Reklama

Rychlost zdění na pěnu a na lepidlo je stejná. Pouze u zdění na lepidlo musíte vyčistit po práci nanášecí válec, což těžko půjde tam, kde nebudete mít k dispozici vodu.

Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů

Výrobci pěn uvádějí, že je možno zdít s pěnou dokonce i při – 5°C až při -10°C. Většina stavebníků rodinných domů však stejně zdí v letním období. Informaci o zdění na pěnu v období, kdy mrzne, využijí pravděpodobně spíše stavební firmy.

Reklama

Někteří stavebníci zkrátka a dobře zdění na pěnu nevěří. Případně mají zkušenost s tím, že při větrném počasí je zdění pěnou takřka neproveditelné anebo že pěna není dostatečně pevná po určitém čase, kdy na ni působí sluneční záření, ztrácí své vlastnosti, pískovatí a je velmi snadné cihly spojené pěnou od sebe oddělit.  

Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů

Jak jsme již poznamenali, názory na zdění pěnou a lepidlem se různí. Přidává se k nim i takový názor, že nic nevydrží takovou zátěž, jako zdění na maltu, tudíž někteří stavebníci považují zdění na pěnu jako experiment, který dříve či později opět pouze potvrdí to, že pěna degraduje při kontaktu se slunečním zářením a povětrnostními vlivy a nevydrží v žádném případě tak dlouho jako malta. Obhajují svá tvrzení tím, že  PU pěny byly vyvinuty jako těsnící hmoty, pročež mají nejširší využití právě v tomto směru.

Reklama

U neošetřených vzorků pěny nastává její pozvolný rozpad již po třech dnech. Jsou zde tedy určité pochyby v tom, že tedy po dokončení stavby bude mít pěna jinou konzistenci než při začátku stavby.  

Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů

Opačné názory vidí velkou výhodu v tom, že při využití přesně do sebe zapadajících cihel ani nedojde k ohrožení pěny vlivem dopadu slunečních paprsku, jelikož slunce ani nepříznivé povětrnostní vlivy se k ní ani nemají možnost dostat. Při vodorovné fixaci cihel zámkem je to podle nich zhola nemožné.

Další faktory, které mohou ovlivnit vaši volbu, hovoří zároveň v určitých bodech jak pro, tak i proti zdění za pomocí lepidla. K pozitivům lze přičíst rychlost zdění, nejlevnější způsob zdění, a to v případě, kdy lepidlo je v ceně cihel.

Naopak proti hovoří nutnost pokrytí cihly dokonale rovnou vrstvou lepidla, která zároveň poskytuje pouze krátký korekční čas, přičemž následné posouvání cihel po nanesení lepidla je již zakázáno. Tvarovku je nutné při celoplošném lepení nanést nejpozději do 8 minut po nanesení lepidla.

Zdění cihel na pěnu a na lepidlo z hlediska uživatelů

Text: Zuzana Bohdalová Foto: frostoppa.com, pghbricks.com.au, imgc.classistatic.com, i.stack.imgur.com, tehly-murovanie.sk, urobsisam.topky.sk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama