Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
2. 4. 2013
1 komentář
Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy
Příspěvek stavebníka
Na domy, ale i interiérové zařízení je kladeno mnoho požadavků z hlediska zdravotních rizik. Současná měření však potvrzují zvýšené hodnoty nejrůznějších těkavých látek, které likvidují biogenní ionty v interiéru a následně způsobují oslabení imunity organismu, modifikují přírodní látky, neblaze působí na zrychlení stárnutí člověka a bohužel také iniciují skrytá onemocnění anebo mají dokonce karcinogenní účinky.

Příčinou těchto negativních vlivů na člověka jsou energetické úspory a s nimi spojené větrání interiérů. S tím souvisí nárůst předmětů i nátěrů z chemických materiálů na bázi ropy. Je tedy velmi důležité zvážit, jaký přípravek použít.

Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy

Pro lepší pochopení, jak co nejúčinněji chránit dřevo je nezbytné vědět zásadní informace o faktorech a činitelích, které dřevo degradují. Dřevo může být degradováno biotickými činiteli, ale i abiotickými faktory.

Reklama

Mezi biotické škůdce dřeva patří nejrůznější houby, rzi, plísně a hniloby a také dřevokazný hmyz. K abiotickým faktorům řadíme působení světla - takzvanou fotodegradaci , dále působení tepla způsobující termický rozklad dřeva.

V dalším řadě jsou tu vlivy kyselin a zásad způsobující chemickou korozi dřeva a tak vliv působení mechanických částí na dřevo, jejichž vlivem dochází k unášení prachových částic následné mechanické abrazi dřeva.  

Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy
Reklama

Pokud tedy budeme věnovat dřevu dostatečnou péči, jakou musíme věnovat například i jiným stavebním materiálům, odvděčí se nám za to svou dlouhou životností při zachování plné funkčnosti.  

Nejdříve je tedy nutné zvážit, do jakého prostředí budeme dřevo umisťovat, zvláště pokud se jedná o exteriéry tedy i o střešní prostory, je třeba počítat s vyšší vlhkostí, střídáním teplot, dále s působením srážkových vod a také s působením slunečního záření. Následně tedy volíme vhodný typ dřeva a také typ jeho ochrany.

Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy
Reklama

Podle vlhkosti, místa uložení dřeva a výskytu biologických činitelů rozeznáváme 5 tříd ohrožení dřeva. Podle konkrétních tříd je nutné použít určité druhy konstrukční, fyzikální i chemické ochrany.

Principem ochrany dřeva je rovněž i vytvoření nepříznivých podmínek pro život biotických škůdců a současné zabránění přímého kontaktu dřeva s abiotickými faktory.

Pro příklad uvádíme: Dřevo umístěné ve stavbě trvale zakryté – krov – třída ohrožení 2. V tomto případě může být dřevo napadeno dřevokaznými houbami, dřevokazným hmyzem, plísněmi. Od tohoto poznatku se odvíjí i výběr ochranného prostředku, ten by měl mít v tomto případě minimální typové označení   FB, Ip, P, 1, 2, S.  

Existují však i výrobky s jinou účinností, než vyčteme ze symbolů. Proto je důležité podrobně pročíst etiketu na výrobku a zvláště údaj o likvidační účinnosti proti hmyzu, preventivní účinnost proti plísním na zdivu a preventivní účinnost proti prorůstání zdiva dřevomorkou domácí atp.   Moderními materiály pro úpravu dřeva jsou značky Beeker Acroma a ARTI.

Pro dřevěné konstrukce jako okna, venkovní dveře, ale také střešní prvky anebo přístřešky pro auta je určen impregnační nátěr Xyladecor Xylamon HP (High protection). Je to konzervační kapalný přípravek na ochranu dřeva proti hnilobě způsobené houbou basisiomycetes a proti modrání dřeva. Není určen pro použití na dřevo v přímém styku s půdou a vodou.

Co se protipožárních nátěrů týče, nejrozšířenějším typem jsou nátěry intumescentní neboli zpevňující. Ty jsou založeny na principu expandace a karbonizace nátěru vystaveného působení vysokých teplot.

Použitím této metody vzniká vrstva tepelně stabilní uhlíkaté pěny. Ta vytváří bariéru chránící určitou dobu podklad proti působení plamene a sálavého tepla. V průběhu tohoto procesu se zvětšuje objem původního nátěru až 50x.

Tloušťka vzniklé pěny tak dosahuje až několika centimetrů. A právě díky této schopnosti je možné nanášet intumescentní nátěry v tenkých vrstvách. Účinnost těchto nátěrů je však výrazně nižší než u protipožárních obkladů.

Jedním z důležitých aspektů chování konstrukce v případě požáru je i ochrana spojovacích prvků jako jsou vruty, svorníky, kolíky atd. Podle stupně jejich ochrany se pak rozlišují spoje chráněné a nechráněné.  

Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy

Penetrace (nátěr) je ochranný nátěr pronikající do hloubky podkladu Impregnace je nasycování savých materiálů pro to vhodnými přírodními nebo chemickými látkami.

Impregnovatelnost dřeva je schopnost dřeva přijímat kapalné látky. Impregnovatelnost je nejvíce ovlivněna anatomickou skladbou dřeva, což znamená stavem vodivých cest ve dřevě. 

Jestliže nejsou vodivé cesty uzavřeny a ztenčeniny jsou průchozí, je možné proimpregnovat  celý průřez dřeva. Pokud jsou vodivé cesty uzavřené, stává se dřevo extremně těžce impregnovatelným.

Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy

Článek "Ochranná penetrace a impregnace dřeva zejména prvků střechy" vznikl na základě přání stavebníka Zdeňka Peška, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o ochraně dřeva napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: globalspec.com, hamsterbritain.com, woodcraft.com, grainsurf.com, artpoints.net, blsporthouses.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama