Podbití střechy OSB deskami

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
28. 3. 2013
0 komentářů
Podbití střechy OSB deskami
Příspěvek stavebníka
OSB desky je označení pro dřevoštěpové desky, které se běžně prodávají v několika formátech. Jejich hrany mohou být rovné anebo opatřené systémem pero-drážka, stejně tak, jak je tomu u palubek. Jsou velmi dobře použitelné mnoha způsoby, například jsou vhodné ke stavbě příček, k vyrovnání podlah nebo k zaklopení izolace.

Velmi často jsou OSB desky využívány jako podklad pro střešní krytiny typu eternitu nebo kanadského šindele. 

Stejně jako u sádrokartonu, tak i na OSB deskách lze provést povrchovou úpravu malováním, tapetováním, dokonce i barevným lazurováním anebo pouhým nalakováním bezbarvým lakem, což překvapivě vypadá velmi příjemně.  

OSB desky mohou být v jistých případech nahrazeny vnitřními plastovými obklady, které jsou odolné vůči vlhku, jejich instalace je rychlá a jednoduchá a speciální povrchová úprava umožňuje vybírat i z druhů věrně imitujících například cihlu nebo dřevo či kachličku.

Reklama
Podbití střechy OSB deskami

Další variantou jsou stropní konstrukce BSK, které dovedou vytvořit dokonale rovný podhled pro minimální tloušťky omítek v tl. 5-6 mm a mají výbornou zvukovou izolaci a požární odolnost, bez použití těžké mechanizace.

Vraťme se ale k OSB deskám. Zkratka OSB pochází z výrazu Oriented Strand Board. Jedná se tedy o desku lisovanou pryskyřicí z orientovaných štěpek z jehličnatého dřeva.

Reklama

Existuje i varianta nazývaná OSB ECO, což jsou desky nezávadné, lepené bez obsahu formaldehydu a splňující přísné hygienické normy. Jako příklad uveďme značkové desky Kronospan (Superfinish ECO), Egger (EUROSTRAND a Sterling (kalibrované broušením).

Používají se pro své dobré izolační vlastnosti a dobrou požární odolnost například jako záklop střech anebo k opláštění rámových konstrukcí, kde se využívá zároveň i jejich pevnost a tuhost. Navíc jsou výborně opracovatelné a při použití velkých formátů mají vynikající akusticko-izolační vlastnosti.  

Doporučené tloušťky OSB desek dle roztečí trámů: min. doporučená tloušťka deskyosová vzdálenost trámů 15 mm 300 - 400 mm 18 mm 400 - 600 mm 22 mm 600 - 800 mm 

Reklama
Podbití střechy OSB deskami

        Jestliže se chystáte lepit OSB desky v systému pero – drážka, je doporučováno použití lepidla K – Kontrol D4G dodávané v kartuších 700 ml, které vystačí na spoje o ploše 50 m2.

Difuzní vlastnosti desek OSB se často vyjadřují faktorem difuzního odporu (μ). Ten se u různých výrobců a provedení pohybuje v rozmezí 80 - 300. Podle průzkumů bylo zjištěno, že průvzdušnost zdánlivě vzduchotěsných OSB desek se pravděpodobně liší v závislosti na výrobci a jak lze očekávat, i tloušťce desek.

Dále se zjistilo, že testované typy OSB desek nejsou zcela vzduchotěsné a že jejich průvzdušnost se liší (větší rychlost plnění znamená větší průvzdušnost desky). Průtok vzduchu neporušenou plochou OSB desky byl za výše uvedených podmínek odhadnut na 0,1 - 2,5 m3/(h.m2) při 50Pa.

Podbití střechy OSB deskami

Desky s výrazně "kompaktním" povrchem (dostatek pojiva mezi jednotlivými třískami, pojivo v souvislé vrstvě na povrchu desky) dosahují uspokojivější výsledky (nižší průvzdušnost), než materiály se zjevně nedostatečně vyplněným povrchem a mezerami mezi drobnými třískami.

Takové vizuální posouzení lze provést i bez testu průvzdušnosti a znalosti fyzikálních parametrů. Tyto údaje by však měly být dostupné ke každému materiálu konstrukce stavby.

Podbití střechy OSB deskami

Článek "Podbití střechy OSB deskami" vznikl na základě přání stavebníka Stanislava Svobody, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o podbití střechy OSB deskami napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: simpledesks.net, espprocomfort.pl, alibaba.com, northfieldconstruction.net, builderstips.blogspot.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama