Komín

Autor: Jožka a Verča (18 příspěvků)
Kategorie: Komín
2. 4. 2013
2 komentáře
Komín
Příspěvek stavebníka
Rozhodoval jsem se mezi nerezovým komínem Jeremias a klasickým betonovým se šamotovou vložkou.A zase rozhodovala cena.

Celkem jsem se bál ten komín stavět. Všichni říkají, jak je to náročné. No studoval jsem to na netu asi týden a pak jsem vyrazil do stavebnin na kalkulaci. Komín - 7m D160mm šikmé připojení, jeden vyběrací otvor - vyšel na 8.500,-.

První den jsem nalepil lepenku pod komín, a pak kostku usadil do betonového lože a celou ji potom vybetonoval. Nechtěl jsem, aby byla kondenzační miska pod úrovní budouci podlahy.

Druhý den jsem položil misku na beton a na ni hned postavil vyběrací díl, který jsem otočil proti zdi, u které jsem komín ustavil. Tam jsem si obkreslil, kde budou dvířka a proboural díru do technické místnosti. Vyběrací otvor jsem nechtěl v obýváku. 

Reklama

Potom vyřezat i v betonové kostce díru a kousek nad vyběracím dílem se už usazovala šikmá odbočka. Všechno jsem si to na sucho nachystal, aby to sedělo. Pak jsem to rozebral a začal lepit.

Misku jsem usadil přesně do středu, na to přilepil 2xbetnovou kostku, které byly už vyřezané a otočené otvorem ke zdi. Spodek šamotového vyběracího otvoru jsem opatlal rudokitem(lepidlo na šamot) a přilepil na misku. Vycpal jsem to vatou od rockwool na komíny.

Pokračoval jsem další betonovou kostkou a zase obalil vatou a nalepil šikmou odbočku opět rudokitem. Zevnitř jsem ten rudokit vždycky rozmastil po stěnách spáry, aby byla krásně vyplněná. A jak byly za mnou tyto odbočky, tak už to šlo samo. Dokud jsem se nedostal pod střechu. 

Reklama

Třetí den jsem už jen pokračoval skrz střechu, kterou jsem musel z části rozebrat. No jo, ale teď tahat betonové bloky po žebříku na střechu. To jsem nakonec dělal tak, že jsem každý blok řízl napůl a vynesl. Tam jsem to pak slepil a skladal na vazbu.

4x roxor do každé díry a vylít unimaltem s jemným štěrkem. Nakonec dát desku a ukončit límcem. Mezi límcem a šamotovou vložkou zbývala malinká mezera. Tu jsem vyplnil rudokitem a bylo hotovo.

Než přišel klempíř, aby komín oplechoval stihlo zapršet a komín se promočil. Naštěstí zase byla horka tak to vyschlo. A potom jsem to co trčelo ze střechy natahl lepidlem a perlinkou. Už nezatíká.

Reklama

Revizi jsem dělal až po připojení krbové vložky. Což bylo až v červnu 2012.

Náklady

Název položkyCena
Komín
8 500 Kč
Celkem8 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jožka a Verča
Jožka a Verča (18 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací