Kácení stromů na vazbu a strop

Autor: Honza (7 příspěvků)
27. 4. 2012
0 komentářů
Kácení stromů na vazbu a strop
Příspěvek stavebníka
Jelikož máme vlastní les a už byl nejvyšší čas velkou část stromů vykácet, bylo poměrně jednoduché rozhodování nad vazbou. Jelikož stavíme bungalow, projektantka doporučovala montované vazníky. Ty jsme ale rezolutně odmítli už z důvodu vlastního dřeva, ale také kvůli znemožnění vytvoření půdy.

Únor 2012

Půdu samozřejmě chceme pro ukládání věcí, nikoliv na nějakou půdní vestavbu. Ta by se nevešla z důvodu nízké výšky. A jelikož má dům tvar střechy do L a ještě má jít o standardní vazbu, předělávala se v projektu vazba asi 4-krát. Na dané rozměry totiž musí být vprostřed vždy řešené výztuhy, které by pak bránily průchodu a omezovaly využití půdy pro skladování.

Povedlo se ale zkoordinovat zkušenosti projektantky i tesaře, takže výsledkem by měla být taková vazba, která unese jakoukoliv krytinu a neomezí pohyb středovou částí půdy.

Káceli jsme vždy pouze po práci nebo o víkendech a samozřejmě sníh a celkově krátké zimní dny moc práci nepodporovaly. I přesto se podařilo veškeré stromy pokácet během 3 týdnů. Řezalo se rovnou na délky, jelikož tesař si vše na pile pohlídá a od lesa se klády vyvezly k cestě, aby byl na jaře možný bezproblémový odvoz na pilu.

Reklama

Celkem tedy padlo nějakých 50m3 kulatiny, s tím, že je tam dřevo na stropní a střešní vazbu a také na 1000m latí, které budou třeba pod krytinu.

Duben 2012

A když trochu poskočím v čase, tak v polovině dubna se konečně uvolnila pila, takže se kulatina postupně naváží na řez. První by měly být stropní trámy, které budou potřeba už koncem května a pak postupně zbytek.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama