Stavebnice dřevostavby, pokračování

Autor: Baráčky.eu (3 příspěvky)
Kategorie: Strop
13. 12. 2011
0 komentářů
Stavebnice dřevostavby, pokračování
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro vás krátký seriál o stavbě rodinného domu formou stavebnice dřevostavby. V prvním díle jsme se věnovali stavbě rodinného domu ze stavebnice, která začíná založením základových prahů a pokračuje montáží obvodových stěn a vnitřních příček.   Tento druhý díl nám objasní, jak stavba pokračuje montáží stropních profilů a montáží OSB desek.

Stavba svépomocí

Na úvod tohoto druhého dílu si jen krátce připomeneme, že se v tomto seriálu zabýváme stavbou domu svépomocí. Pro stavbu svépomocí se rozhodujeme proto, že očekáváme úsporu nákladů a větší kontrolu nad kvalitou vlastní stavby. K tomu potřebujeme dostatek informací, chuť a trochu šikovné ruce.

Aby stavba vlastního domu byla ještě snazší, máte možnost využít již připravené stavebnice dřevostavby. Z takové stavebnice, lze postavit rodinný dům podle vašich představ. Přízemní i patrový dům podle hotových typových projektů nebo podle vašeho vlastního projektu si postavíte sami a ještě budete mít k dispozici odborníka, který vám poradí s technologií stavby.

Montáž stropních profilů

V této fázi stavby jsou hotové obvodové stěny i vnitřní příčky. Na ně budete pokládat stropní profily. Profily (fošny) rozmístíte podle výkresové dokumentace. Ve stavebnici je vše je již nařezané na správné rozměry a nemusíte nic upravovat. Profily připevníte k obvodovým stěnám a nosným příčkám kovovými uhelníky a hřebíky. Stejně jako u celé stavby kontrolujete kolmost a správné umístění podle výkresů.

Reklama

V manuálu, který je součástí stavebnice, najdete i správné použití a umístění parozábranové fólie. Všechny profily musí být připevněné. Na profily se budou pokládat OSB desky, které vytvoří první vrstvu budoucí podlahy prvního patra.

Montáž OSB desek

Když je strop z profilů hotový, může se začít s pokládkou desek OSB. Desky vytvoří podlahu prvního patra. Desky OSB mají pero a drážku, takže se pokládají a zařezávají stejně, jako plovoucí podlaha.

Desky připevníte ke stropním profilům sponkami a sponkovací pistolí. Budete také potřebovat ruční pilu pro ořezání desek na okrajích stavby a pro vyříznutí otvoru pro schodiště. Pro vytvoření pevného spojení mezi deskami použijte lepidlo.

Reklama

Takto jednoduše zhotovený strop je připraven na montáž obvodových stěn a nosných příček prvního patra. Postupuje se přitom stejným způsobem, jak již bylo popsáno v prvním díle našeho seriálu.

Další krok k vlastnímu bydlení

Stavba v této fázi začíná dostávat obrysy budoucího rodinného domu. Jste zase o jeden krok blíže vašemu novému domovu. Naši zkušení pracovníci zvládnou stavbu do této fáze do jednoho týdne (na již připravenou základovou desku). I vy to zvládnete velmi rychle a proto s úsporou nákladů.

Na závěr si připomeňme výhody dřevostavby: jednoduchost a rychlost stavby, přesnost a variabilita provedení, nízkoenergetická stavba z přírodního a obnovitelného materiálu.

Reklama

Galerie

Stavebnice dřevostavby, pokračováníStavebnice dřevostavby, pokračováníStavebnice dřevostavby, pokračování
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baráčky.eu (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama