Střecha

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
25. 12. 2010
2 komentáře
Střecha
Příspěvek stavebníka
Střecha - Prosinec 2010 Jak jsem psal v předešlém článku, s asi měsíčním předstihem jsem se začal poohlížet po tesařích a pokrývačích.

Podle bratrancových nákladů na stavbu střechy, kterou dělal loni jsem očekával poloviční sumy oproti těm, které jsem obdržel. Bohužel tesař, který dělal střechu bratránkovi musel na operaci a měl být několik měsíců v pracovní neschopnosti. Jiného tesaře, kterému bychom byli k ruce se mi nepodařilo sehnat (nechtěli jsme platit velké peníze firmě). Nejlevnější nabídky byly okolo 100.000Kč za postavení krovů, položení střešní krytiny a klempířské práce. Přišlo mi to docela dost za „pár“ dní práce.

Nakonec se podařilo domluvit s partičkou kolem švagra pokrývače, že na to s klukama vlítnou a za 2 týdny bude hotovo. Sice si řekli na můj vkus taky dost, ale co, chceme mít baráček pod střechou, tak musíme platit. Nakonec vše proběhlo k naší plné spokojenosti.

Ještě v průběhu listopadu po složení materiálu na krov jsem si půjčil velký ruční hoblík a zhobloval jsem konce krokví, pozednic a vaznic, které budou vidět – palubky budou z vrchní strany. Z důvodu hoblování jsme měli všechny trámy nenamořené. Takže po ohoblování jsme hrubé části namořili hnědým Lignofixem a hoblované přetřeli čirým lakem (už nebylo počasí na to, abychom mohli natírat Duluxem, proto jen čirý lak a na jaře se to dotře). Palubky jsme lakovali

Reklama

Duluxem doma v garáži. Dřevo bylo připravené a chlapi poslední den v listopadu nastoupili. Ze začátku to šlo trochu pomalu, ale jak byly umístěné pozednice a vaznice, tak práce nabrala na obrátkách – naházeli nahoru krokve a sešroubovali je kleštinami. Potom pobili místa, která budou viditelná palubkami, zafóliovali a laťovali. Mezi tím přivezli tašky, takže to bezvadně vyšlo, že nebyly žádné prostoje. Položení tašek už byla legrace. Bohužel už nebylo počasí na to, abychom dodělali komín – takže průchod střechou a oplechování nadstřešní části bude až na jaře (komínem jsem skončil asi 2m v podkroví, protože jsme ještě drobet upravili sklon střechy a tak jsem si při stavbě nebyl jist, jak přesně bude střecha vycházet a chtěl jsem se vyhnout problémům). Tím před zimou končíme a necháme domek přemrznout.

V nejbližší době objednáme okna a jelikož montáž bude až tak za 2 měsíce tak budeme odpočívat…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací