Zdění příček a zazimování

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
21. 2. 2010
2 komentáře
Zdění příček a zazimování
Příspěvek stavebníka
Hrubá stavba tedy byla hotová a už jsme se těšili na vnitřní příčky. Přece jenom dosud to bylo uvnitř jak v nějakém hangáru, příčky už hodně napoví, jak to bude v budoucnu uvnitř vypadat.

Měli jsme původně domluveného zedníka, tak aby začal začátkem září. Nakonec to nevyšlo, musel na nějakou stavbu na měsíc pryč, tak jsme rozvažovali co teď. Nakonec jsme se s tchánem domluvili, že je postavíme sami svépomocí.

Nejprve jsme položili na zem hydroizolaci – to už po celé ploše (vyjma garáže, tam půjde později, ať se zbytečně nezničí). V posledním zářijovém víkendu jsme šli na to. S Jituš jsme na zem křídou nakreslili umístění zdí, vše třikrát přeměřili a šli na to. Zdili jsme z příčkovek od Heluzu, mezi pokoji šíře 12,5cm, mezi ložnici a koupelnu 14,5 cm kvůli rozvodům vody a hluku a pak mezi obytnou část a garáž a taky technickou místnost jsme vyzdili příčkami šíře 17 cm – hlavně kvůli nosnosti.

Počasí bylo supr, slunečno a teplo, takže i uvnitř bylo dobře vidět. Zdi jsme správně navazovali, někdy to sice dalo fušku to vymyslet správně, snažili se zdít pěkně do svislice. Jelikož jsme v nosných zdích neměli vysekané ani předpřipravené zářezy na vazbu, tak jsme použili vazací pásky do každého druhého šáru. Pro zárubně (budeme mít obložkové) jsme vždycky nechali tak 10 cm na každé straně ať se mají jak obložit. Zdění trvalo 3 víkendy, ke konci už začalo být trochu zima a snad za 2 týdny přišel první sníh – sice první na dlouhou dobu, ale i tak jsme byli rádi, že jsme to stihli pěkně zatepla.

Reklama

Dům tedy byl v podstatě hotov a mohl se připravit na zimu. To představovalo zaskládání otvorů pro okna a dveře ať tudy v zimě nenapadá sníh. Dále jsme museli na okapy nasadit plastové roury pro odvod vody dál od domu a taky vykopat jakousi drážku od severu, odkud se svažuje pozemek a tudíž existuje možnost, že tamtudy poteče více vody.

Vše bylo připraveno koncem října, zima mohla přijít.

Během zimy mezitím hledáme firmy na vnitřní omítky, objednáme okna a celkově řešíme průběh stavby v roce 2010.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama