Stavba komínu

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Kategorie: Komín
26. 1. 2010
1 komentář
Stavba komínu
Příspěvek stavebníka
Chtěl bych zde podrobněji rozebrat stavbu komínu.  Než jsem začal se stavbou komínu, tak jsem měl zkušenosti se stavbou komínu Schiedel, který se staví celkem lehce jako stavebnice. Při výběru jsem také koukal na cenu, kde Schiedel vycházel dost draho. Na základě dobrých referencí a ceny jsem se rozhodl pro cihlový komín Ciko, který se staví podobně.

 Komín jsem stavěl dle návodu a instrukcí na internetových stránkách výrobce. Komín mě vycházel do výšky 9,5 m. Z toho 2,5 m je nadstřešní část i s krycí deskou a hlavicí, tak aby vrchol komínu (krycí desky) byl 65 cm nad hřebenem střechy podle normy.

Olovnicí jsem přenesl rohy otvoru ve stropu pro průchod komínu na podlahu. Zde jsem vybetonoval sokl na komín do výšky budoucí podlahy. Nechal jsem to zatvrdnout 2 dny. Než jsem začal zdít, tak jsem si rozmíchal lepidlo na komínové cihlové U tvarovky, šamotové lepidlo na lepení komínových keramických vložek. Na betonový sokl jsem přilepil komínovou patu a vyrovnal ji, tak aby budoucí komín přesně vycházel do otvoru ve stropu. Proto jsem rohy komínové paty přeměřil pomocí olovnice s rohy otvoru ve stropě a musel jsem počítat i s dilatační mezerou 2 cm. Osadil jsem komínovou vložku základní, kolem jsem dal tepelnou izolaci a ze strany přiložil k sobě dvě cihlové U tvarovky a přilepil je. Zde jsem před osazením první řady vyřízl otvor na dvířka do U tvarovek. Dál jsem pokračoval dle návodu. Přilepil jsem další komínovou vložku na tu základní, obložil tepelnou izolací – rohoží a přilepil jsem ze strany k sobě 2 U tvarovky a zároveň taky k té spodní. Komínové U tvarovky jsem lepil na vazbu, tak aby spoje dvou U tvarovek byly ob řadu nad sebou. Komín jsem lepil na pevno k nosné zdi bez mezery, každou druhou řadu jsem k nosné zdi připojoval ocelovými pásky, jako se to dělá u připojování příček pórobetonu k nosnému zdivu. V horní čtvrtině jsem osadil komínovou vložku pro připojení kouřovodu ke krbu a vyřízl kulatý otvor do  U tvarovek. S Ciko komínem se nedělalo tak dobře jako se Schiedelem. U tvarovky nebyly tak přesné, stále jsem to přeměřoval vodováhou a někde podmazával hustějším lepidlem abych to vyrovnal. Vyzdil jsem spodní patro a nechal to zatvrdnout do druhého dne.

Druhý den jsem vyzdil horní patro, půdu a nechal to zas zatvrdnout. Třetí den jsem to vyhnal nad střechu a na půdě zpevnil celý komín ke krovu. Vytáhl jsem si materiál na půdu a nad střechou jsem pokračoval. Pomocník mě přes střešní výlez podával U tvarovky a komínové vložky s izolací. Vyzdil jsem tři řady nad střechu a musel jsem zhotovit provizorní dřevěné lešení ze střešních latí. Toto lešení bylo připevněné ke střešním latím střechy a sešroubované s prkny. Pak už jsem vyzdil zbytek do výše osazení  krycí desky. Do čtyř rohových otvorů v poslední řadě jsem vsunul     3 m dlouhé ocelové dráty o průměru 10 mm a pak otvor vylil řídkým jemným betonem ze zakoupené pytlové směsi. Tak jsem udělal železobetonový sloup v každém rohu poslední řady.  Je třeba tyto otvory před vybetonováním mít ve třech metrech pod vrcholem zaslepené. Já na to zapomněl, tak jsem tam ze shora pracně nasoukal zbytky obalů  abych to pod ocelovým drátem ucpal a nevytekl mě beton dolů. Na konec komínu jsem přilepil  krycí desku a komínovou litinovou hlavu.

Reklama

Komín jsem nechtěl nahazovat, tak mě ho pokrývači během pokládky střechy oplechovali.  Komín je jednoprůduchový o průměru keramické komínové vložky 20 cm. Celá komínová sada stála 25,- tis. Kč a oplechování stálo 3,- tis. Kč. Ve spodním patře komín schovám do obezdění krbové vložky. Na fotkách ve stropě vedle průchodu komínu je otvor na teplovzdušný rozvod od budoucího krbu. K oplechování komína jsem napojil hromosvodový drát.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací