Dozdívání příček, obezdívání smíšené zdi v původním domku, pokládka izolace

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
21. 1. 2010
0 komentářů
Dozdívání příček, obezdívání smíšené zdi v původním domku, pokládka izolace
Příspěvek stavebníka
Měl jsem už vyzděnou hrubou stavbu, tak jsem koncem září 2009, když jsem přijel z dovolené, na stavbě dozdil vnitřní příčky a štít na půdě. Zbylo mi asi 6 palet Ytongu Lambda a nějaké příčkovky o síle 25 cm, z důvodu drobných změn na stavbě. Tento zbylý materiál jsem vrátil do stavebnin s tím, že jsem si u nich objednal pórobetonové příčkovky na obezdívání v tl. 5 cm. Dopravu jsem tak platil jen jednou, neboť mi přivezli příčkovky, které u mě vyložili a naložili materiál, který mi zbyl i s paletama a odvezli zpátky do stavebnin.

Jak jsem psal a je patrné u fotografií, tak je původní stavba, ke které jsem přistavěl ze smíšeného zdiva z bouraček. Toto zdivo mám v plánu z vnitřku obestavět pórobetonovýma přičkovkama o tl. 5 cm a mít tak uvnitř zdivo z jednoho porézního materiálu a zároveň tak staré zdivo zateplit a z venku na fasádě na této staré části plánuji 10 cm fasádního polystyrénu. S obezdíváním staré zdi mám zkušenosti, dělá se to celkem často, když to vnitřní dispozice dovolí. Nechal jsem mezi starou zdí a obezdívkou 1 cm vzduchovou mezeru, v rozích jsem to zakončoval až u staré zdi na vazbu, aby se to o ní opíralo. Pak jsem místy dal příčkovku o tl. 6 cm nebo 7 cm dle situace aby se opírala o starou zeď. Tuto jsem odřízl ze zbytků pórobetonu. Nakoupil jsem pár kusů dlouhých zatloukacích  šroubů s hmožděnkama a tak jsem celou obezdívku ještě místy, kde se to nedotýkalo také zpevnil.

Někdy začátkem listopadu 2009 jsem zbytek betonové desky natřel válečkem asfaltovou penetrací a začal jsem pokládat izolaci proti vodě a radonu a přivařoval konce plynovým hořákem. Na chalupě nám zbylo dost balíků asi tak 10 let staré asfaltové lepenky už s folií proti vodě. Tato lepenka už byla dost ztuhlá a místy stářím už popraskaná. Tuto lepenku jsem použil jako druhou vrstvu pojistné hydroizolace, krásně se tavila a utvořila pěkný povrch. Ve staré části jak už jsem popisoval, jsem kromě garáže vyboural v přízemí betonové podlahy a očistil. Na starou lepenku jsem tak položil novou izolaci proti vodě a radonu. Pod zdí jsem nechal starou lepenku, která je v pořádku. Nechtěl jsem  zdi zbytečně nechávat podřezávat. V místech, kde něco procházelo hydroizolací z podlahy ven,  jsem použil tekutou hydroizolaci na dokonalé utěsnění. Podlahy ve staré části jsem vyboural jen z toho důvodu, že tam chybí podlahový polystyrén, který se tenkrát nedával. Musím říci, že betonové podlahy o tloušce 8 cm mě bylo celkem líto, neboť byla krásně rovná a hladká, tak jsem ji zachoval jen v garáži.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama