Schodiště + náklady

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
21. 4. 2009
1 komentář
Schodiště + náklady
Příspěvek stavebníka
Dům měl střechu (a ještě má), takže bylo třeba naplánovat co dál. A nejrozumnější mi připadlo vybudovat schodiště. Vzhledem k tomu, že jsem si spočítal, že betonové schodiště obložené dřevem mě vyjde levněji než celodřevěné a že bude navíc sloužit už při stavění, tak bylo rozhodnutí pro betonové schodiště jasné.

Nejprve jsem si pozval tesaře, aby se mrknul a hlavně spočítal, jak to bude vypadat. On se mrknul a spočítal to, takže jsme mohli usadit podestu. Tu jsme vytvořili tak, že jsem udělal drážky v protějších zdech. Nasunuli jsme jako první traverzu a pak tři PZD desky. Takže první rameno vedlo od podlahy přízemí do traverzy a podesty, druhé rameno vedlo od podesty a traverzy k druhé traverze na podlahu patra.

Právě k jmenovaným traverzám jsme po té, co nám tesař udělal bednění přivařili výztuhy. Jelikož jsem měl v práci možnost si koupit za odpadové ceny zbytky drátů z kovacího lisu, tak jsem tak učinil a armování schodiště jsem udělal z toho. Je třeba říct, že drát z kovacího lisu má průměr 25 mm. Prostě klasický drátek to není. Ale je to dobře svařitelný materiál a navíc celkem dobře tvárnej, tak se dal dobře ohýbat. Takže od traverzy k traverze nebo od země k traverze jsem vedl dva tyto silné dráty. Zhruba 60 cm od sebe. (schodiště je široké 90cm) A napříč jsem ze stejného materiálu dal dráty o průměru 12 mm. Ty jsme vařili zhruba 40 cm od sebe. Takže vznikl takový žebřík, který kopíroval ramena schodiště. Ještě jsme navrch přiložili kari síť a tu jsem přidrátoval k „žebříkům“. Vzhledem k tomu, že to nemělo být samonosné schodiště ale schodiště s podestou, tak bylo armování dostatečné. No v podstatě mi tesař říkal, že to je hodně moc dostatečný.

Betonování schodiště jsme se snažili provést co nejdříve, aby stačil beton vyzrát než začne mrznout. To se nakonec zadařilo, ale asi jen díky tomu, že bylo počasí mírné a mrznout začalo až později. Teď s odstupem času jsem moc rád, že jsme to schodiště zvládli ještě v minulém roce, protože pak se ještě zateplovalo, zdily se příčky a teď v březnu se dělala voda, odpady a elektrika a lézt do patra a vše tam vynášet přes žebřík by bylo opravdu nepředstavitelné.

Reklama

Náklady na schodiště

Prozatím tedy náklady na schodiště jsou 6030,-. V ceně je práce tesaře, armování, PZD desky a beton. Do ceny ještě přijde připočítat zábradlí a obložení schodů. (borovicové fošny máme již řádně vysušené, takže je bude třeba připravit a obložit, což provede brácha truhlář, takže ta cena za obložení bude minimální).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací